Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Miranda S.

  Miranda S.

  Vanaf 2012 is Allingastate een nieuwe toekomst ingeblazen door Miranda S. Deze unieke locatie vol sfeer en geschiedenis is een perfecte basis voor feesten, bruiloften, high-teas, (zakelijke) bijeenkomsten etc. Miranda S. is een top gastvrouw. Haar jarenlange ervaring in het organiseren van diverse evenementen en particuliere feesten zal elke gast die Landgoed Allingastate binnenstapt ontzorgen.

  Brochure

  Bovenstaande tekst komt uit de brochure van Landgoed Allingastate. Yde Schakel werkt dertig jaar lang aan zijn droom: een uniek historisch landgoed in het Friese Allingawier. Het landgoed vormt een belangrijk element binnen een lokale museumroute. Na voltooiing wordt het landgoed Allingastate overgedragen aan de Stichting Aldfeears Erf. Deze stichting wil het landgoed laten uitbaten zodat het een toekomst heeft. In het najaar ontmoet het bestuur Miranda S. Ze is geïnteresseerd en wil het groots aanpakken. Het landgoed wordt begin 2012 in opdracht van haar volledig omgebouwd tot horecagelegenheid waar feesten, bruiloften en zakelijke bijeenkomsten kunnen worden gehouden.  Ook worden er kamers gerealiseerd, zodat Allingastate ook kan dienen als bed&breakfast.  De opening van het nieuwe Allingastate vindt plaats in aanwezigheid van burgemeester Hayo Apotheker en komt uitgebreid in het lokale nieuws.

  Onbetaalde facturen

  Enige tijd later krijgt het bestuur verontruste telefoontjes van leveranciers. Ze hebben geleverd, maar hun facturen blijven onbetaald. Ze zijn in de veronderstelling dat Miranda in dienst is bij de Stichting en informeren bij de stichting naar de openstaande facturen.  Zo is er een dure horecakeuken besteld en geplaatst, maar de factuur van ruim 20.000 euro is nooit betaald. Op herinneringen en aanmaningen wordt niet gereageerd. Diverse cateraars verzorgden hapjes voor feesten, maar zijn niet betaald. Bedrijven die tenten leverden, kregen ook geen geld.  Maanden vragen ze om hun geld. Ondanks vele beloften wordt er nauwelijks betaald. Ook de huurbetaling van Allingastate stopt. Eind december 2012 zegt de Stichting Aldfears Erf zegt het vertrouwen in S. op. Begin 2013 zegt Miranda Allingastate gedag, met achterlating van tientallen gedupeerde leveranciers, die in totaal tienduizenden euro’s van haar tegoed hebben.  

  Faillissement

  Een leverancier vraagt uiteindelijk het faillissement van de eenmanszaak van S. aan. Een aantal andere ondernemers steunt de aanvraag. Op 5 november 2013 wordt door de Rechtbank Noord-Nederland het faillissement uitgesproken van Miranda’s bedrijf Hooizolder.  Dit is het tweede faillissement van Miranda S. Zij werd in 2004 eerder failliet verklaard. Dit werd in 2009 opgeheven wegens gebrek aan baten.

  Na het faillissement in 2004 komt Miranda in de WSNP terecht. Ze vertrekt naar Friesland. Ze woont eerst in Balk. Later toont ze interesse in de woning van Rommert en Liesbeth Tjeerdema. Het gaat om een vrijstaande woning in Oudega met een koopprijs van 500.000 euro. Miranda S. tekent de koopovereenkomst. Daar komen ze later op terug met het verhaal dat ze op dat moment de koopsom nog niet kunnen betalen. Ze willen de woning graag eerst 2 jaar huren. Alles wordt bij de notaris vastgelegd. De familie trekt in de woning. Na verloop van tijd wordt geen huur meer betaald. Via de rechtbank laat het echtpaar Tjeerdema de huur- en koopovereenkomst ontbinden.

  De familie Tjeerdema wil het huis echter nog altijd verkopen, met name nu zij met dubbele lasten zitten. Daarnaast verkeert de woning inmiddels in slechte staat. S. komt met een ‘tussenoplossing’. Een opkoper is bereid het huis te kopen en een huur- en koopovereenkomst af te sluiten.  In deze constructie huren zij vanaf dat moment dus van de opkoper en zullen zij later het huis van hem kopen. De opkoper wil het huis echter niet voor de gevraagde 500.000 euro kopen, maar voor 380.000 euro. 

  Tjeerdema zegt door de verminderde verkoopopbrengst, de niet betaalde huur en de niet betaalde boeteclausule gedupeerd te zijn voor 260.000 euro. 

  Geld geleend

  Vrienden van het echtpaar S. hebben op verzoek geld geleend. Een aantal leenden privé grote bedragen, zoals Arie van Strijen. Hij was een werknemer van Miranda bij Allingastate. Toen ze op een dag vertelde dat het financieel slecht ging met haar bedrijf, heeft Arie haar 50.000 euro geleend. Met dit geld konden alle leveranciers betaald worden. Arie komt er achter dat met zijn geld helemaal niemand is betaald. Hij vraagt zich dan ook af wat er met zijn geld is gebeurd.  Arie moet zelf wel maandelijks de lening terug betalen, iets wat hij moeilijk kan bolwerken.  Zijn huis staat inmiddels in de verkoop. Als zijn woning niet snel genoeg verkocht wordt, dreigt de lening verstrekker met een executoriale verkoop. Arie heeft dan helemaal niets meer.  

 • Ook interessant