Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Mick L.

  Mick L.

  Hij werkt als verpleegkundige bij evenementen, in een traumahelikopter en in een TBS kliniek. Dat mag hij doen, want volgens hem staat hij gewoon geregistreerd. Wie deze persoon is? Dit is Mick L., de ‘alleskunner’ in de zorg.

  In 2011 start Miguel Jerjes L. HPZorg. Een uitzendbureau dat personeel levert aan zorgbedrijven. Mick L. is de eigenaar. Over de eigenaar van HPZorg zijn weinig positieve verhalen bekend. Het bedrijf gaat twee jaar na de oprichting op de fles. De inmiddels 42-jarige eigenaar Miquel L., oftewel Mick gaat ook persoonlijk failliet. Opgelicht?! spreekt oud-personeelsleden van hem en deze hebben weinig goeds te vertellen. In het begin is Mick heel amicaal en is niks onmogelijk, maar zodra hij niet meer betaald en je hem wil confronteren, is hij niet meer bereikbaar. Vele tienduizenden euro’s aan loon heeft L. niet betaald aan zijn personeel. Hij zou geld lenen van zijn zus om alsnog zijn werknemers te kunnen betalen maar ook zij ziet haar geld nooit meer terug.

  Rechtszaak

  Wij spreken onder andere met de ontwerper van de huisstijl en de makers van zijn website. Beide partijen slepen L. met HPZorg voor de rechter en winnen de zaak. Maar Mick heeft nooit betaald. Ook spreken we met een leasebedrijf. Zij leverden twee auto’s aan Mick. Ook voor deze auto’s wordt nooit betaald. De vordering die volgt is een slordige 12.000 euro.

  Puinhoop

  Zakelijk heeft Mick er een puinhoop van gemaakt. Van de curator die zijn faillissement afhandelde, horen we dat het onmogelijk was om een afspraak met L. te maken. Wel schaft Mick twee weken later een mooie Volvo aan. De auto komt op naam van z’n inmiddels ex-vriendin. Ook draait ze op voor de financiering. Na enkele maanden wordt de Volvo ingeruild voor een BMW. De auto staat nu op naam van een vriend van Mick, maar de financiering is nog steeds voor rekening van zijn ex-partner. De failliete Mick rijdt zonder te betalen in mooie voertuigen, terwijl zijn ex zo’n 12.000 euro moet ophoesten.

  BHV

  Bij de garage waar Mick de auto’s afneemt vertelt hij grote verhalen over zijn werk in de traumahelikopter en het werk als verpleegkundige. Hij biedt aan een BHV-cursus te geven aan de werknemers van de garage. De avond dat hij de cursus geeft heeft hij geen reanimatiepop bij zich, want, zo zegt hij, deze is bezet. Mick laat daarom mensen op levende mensen reanimeren, terwijl vier van de deelnemers hartpatiënt zijn. Dit is levensgevaarlijk en mag absoluut niet.  

  Zorg

  Mensen die werkzaam zijn in de zorg, moeten geregistreerd zijn in het BIG-register. Het is inmiddels geen verrassing meer als we ontdekken dat Mick L. niet geregistreerd staat, hoewel hij beweert van wel. Net zoals hij liegt over zijn werk als verpleegkundige. Mick heeft wel veel contacten in de zorgwereld, zegt hij. Wij spreken een Turks echtpaar en hun goede vriendin. Ze zijn bevriend geweest met Mick. De vriendin wil graag een bedrijf over nemen met een ABG-code, zodat zij en het echtpaar als zorgverlener zelf hun kosten kunnen declareren. Mick is de redder in nood en zegt dat hij kan helpen met de onderhandeling. Het Turkse echtpaar en de vriendin betalen Mick 25.000 en 10.000 euro en vervolgens is Mick niet meer bereikbaar. Smoes op smoes volgt maar de gedupeerden zien hun geld niet meer terug.

  Relaties

  Mick heeft inmiddels Femke Schuurman ontmoet in een sportschool. Ze bouwen al snel een hechte band op. Zij is een van de vriendinnen die Mick dupeert. Hij liegt ze van alles voor. Vriendinnen die hun hele leven blootleggen worden door hem belazerd. Femke had maar kort een relatie, maar is emotioneel zo beschadigd, dat ze hulp moet zoeken.

  Mick maakt veel slachtoffers, dus het wordt tijd om hem op te zoeken. Hij geeft een aantal dingen toe, vooral wat er gebeurd is rondom HPZorg, maar waar het geld van het Turkse echtpaar en de vriendin is gebleven weet hij niet. Ook zou het reanimeren in de garage volgens hem niet gebeurd zijn.

  Het rechte pad

  Als we ook de vader, moeder en zus van Mick spreken, wordt duidelijk dat hij zijn hele leven al problemen oplevert. Vader vertelt met tranen in zijn ogen dat hij Mick niet meer als zijn zoon ziet. Allerlei hulpinstanties zijn al eens geprobeerd, maar na een of twee keer gaat Mick niet meer. Zijn ouders weten niet meer hoe ze hem op het rechte pad kunnen krijgen en waarschuwen anderen om bij hem uit de buurt te blijven. Bij de familie L. is het gedrag van Mick een groot verdriet.

  Foto: Shutterstock.com

  Met dank aan K4 Recherche.

 • Ook interessant