Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Michiel van V.

  Michiel van V.

  Op 23 april 2010 gaat het bedrijf Packing Plus officieel van start. De ‘plus’ staat voor de bijzondere samenstelling van het personeelsbestand. Van de totaal 35 medewerkers heeft 80% afstand tot de arbeidsmarkt.

  'Werk voor iedereen'

  In een persbericht lezen we: “Het bedrijf is opgezet met medewerking van het Leger des Heils en Start Foundation. De twee voorvechters voor meer kansen aan de onderkant arbeidsmarkt hebben hun krachten gebundeld om twintig sociale bedrijven op te zetten. Onder de werktitel ‘Werk voor iedereen’ is het streven om binnen drie jaar zo’n driehonderd werkplekken te creëren voor mensen die moeite hebben om een arbeidsritme op te bouwen en vast te houden.” Minder dan tien maanden later gaat Packing Plus failliet. De bestuurder wordt verantwoordelijk gehouden voor het tekort van 700.000 euro in de boedel. Daarbij zou hij bijna twee ton aan het bedrijf hebben onttrokken voor privédoeleinden.  Het Leger des Heils en Start Foundation zijn ieder tenminste 100.000 euro kwijt. De bestuurder is de dan 58-jarige Michiel van V., hij belooft na het faillissement om de zaken op te lossen. Eind 2013 veroordeelt de rechter Van V. bij wijze van voorschot tot het betalen van 95.000 euro. Hij betaalt slechts 2600 euro. In juni 2014 wordt hij in België waar hij woonachtig is, persoonlijk failliet verklaard. 

  Luxe motorjachten

  Na het faillissement met Packing Plus gaat Van V. aan de slag als botenmakelaar. Vanaf 2014 is hij vooral actief vanuit Torrevieja, Spanje. Hij handelt onder de naam SN Yachting. Het bedrijf heeft een mooie websites en biedt motorjachten aan in heel Europa. In het voorjaar van 2014 gaan de zaken goed. Voor enkele tonnen verkoopt SN Yachting boten aan Nederlanders, een Belg en een Brit. Van V. lijkt een vriendelijke betrouwbare makelaar die zijn klanten ontvangt in Zuid-Frankrijk, Italië of Spanje. De boten zien er goed uit en de prijzen zijn aan de gunstige kant. De enthousiaste klanten betalen voor hun droomboten. Van V. ontvangt het geld, maar de boten worden nooit geleverd. De paniek slaat toe bij de kopers. 

  Moedwillig bedonderd

  In juni 2014 bekent Van V. tegenover alle gedupeerden dat SN Yachting de boel moedwillig bedonderd heeft. Hij heeft spijt en belooft het geld terug te betalen. Hij heeft alleen één probleem, hij kan het geld niet terugboeken zonder zijn compagnon, ene Bob. Beiden moeten ze tekenen om het geld te kunnen overmaken. Bob weigert dit. Geen geld voor de gedupeerden dus. Wanneer deze Bob uiteindelijk wel bereid is om te tekenen, blijkt het bedrijf SN Yachting ineens op naam te staan van een Duitse man in Hongkong, ene Koehler. En zonder hem, kan het geld niet worden teruggestort. Zo schiet het niet op. Zeker niet als blijkt dat deze Koehler in werkelijkheid helemaal niks met SN Yachting te maken heeft. Een kopie van het paspoort van deze Duitse zakenman is misbruikt om een Limited op te richten, zonder dat deze man daar iets van weet. Pure identiteitsfraude. Na vijf maanden is het geloof in de verhalen van Van V. op. Halverwege oktober wordt hij gearresteerd door de Belgische politie.

 • Ook interessant