Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Michel V.

  Michel V.

  Het klinkt als een goed plan; je betaalt in één keer 700 euro voor zwemdiploma A, B én C. Als je twee kinderen hebt, krijg je op het tweede kind korting. Sterker nog, als je zwanger bent kan je ook het pakket afnemen voor je ongeboren kind, voor maar 300 euro! Geen geld voor drie diploma’s. Maar dan moeten de kinderen natuurlijk wel zwemles krijgen...

  Michel V. lijkt een sportieve ondernemer met een duidelijke visie. Met zijn zelfbedachte zwemconcept laat hij jong en oud genieten van zwemlessen. De koning van het zwem-ABC wordt geroemd en zijn zwemschool valt zelfs in de prijzen. Naast zijn revolutionaire manier van lesgeven zijn kinderen sneller klaar en zijn ouders goedkoper uit wanneer zij bij V. het zwem-ABC afkopen.

  Zwemcentrum Dalfsen

  In 2013 trouwt hij, geheel in stijl in het Dolfinarium, met een zwemjuf. Deze dag laat hij een andere kant van zichzelf zien, want hij betaald de rekening van dik tweeduizend euro niet.

  In het Overijsselse Dalfsen is Michel V. een zwemschool begonnen en laat hij ouders vooruit betalen voor een ABC-pakket. Voor een korte tijd geeft hij de 750 kinderen les, maar zet daarna al snel zijn Zwemcentrum Dalfsen te koop.

  Rechelle Zimmerman

   

  De dove en slechtziende Rechelle Zimmerman is geïnteresseerd in de zwemschool van Michel V.. V. leidt haar om de tuin en zegt dat de zwemschool veel geld opbrengt en hij laat haar de cijfers zien van het afgelopen jaar. Dit is een vertekend beeld, want dit is het jaar dat de ouders van de kinderen vooruit hebben betaald.

  Veel tijd om na te denken over de koop heeft Rechelle niet, want V. zet haar onder druk. Volgens hem zijn er nog meer kopers en daarom moet ze meteen een beslissing maken. Rechelle tekent de verkoopovereenkomst, niet wetende dat haar zwemschool gedoemd is te mislukken. Er is immers geen geld, want dat heeft V. ergens anders naar toe gesluisd en contant geïnd. Zelfs het laatste beetje geld dat nog in de BV zit neemt hij mee. De ouders van de 750 kinderen hebben ongeveer 400.000 euro betaald en naar schatting heeft Michel V. zo’n 280.000 euro achterover gedrukt.

  Zwemcentrum Alkmaar

   

  Het blijft niet bij alleen bij de zwemschool in Dalfsen. Tegelijkertijd start Michel V. ook in Alkmaar een zwemschool, genaamd Zwemcentrum Alkmaar. Hiervoor huurt hij een zwembad bij Rob Vonhoff en Jose Driessen. Zij runnen al 14 jaar een eigen zwemschool met hart en ziel, maar willen binnenkort met pensioen. V. meldt zich in juni 2013 en wil het zwembad voor de komende 20 jaar gaan huren. Tot januari loopt V. mee met Rob en Jose en vanaf 1 januari 2014 zal hij het volledig overnemen.

  Ondertussen zit Michel V. niet stil, want hij maakt op verschillende manieren reclame voor zijn nieuwe zwemschool. Hij gaat bij Zwemcentrum Alkmaar precies hetzelfde doen als bij Zwemcentrum Dalfsen. V. laat ouders vooruit betalen en het liefst in contanten.

  Als het 3 januari 2014 is komen Rob en Jose een kijkje nemen bij het zwembad. Tot hun grote verbazing staat er een andere man die beweert dat hij de nieuwe eigenaar is. V. heeft precies dezelfde truc toegepast als in Dalfsen. Hij is er met het geld vandoor en heeft een lege zwemschool verkocht. Deze gaat dan ook kort daarna failliet. Ook in Alkmaar zijn de gevolgen voor Rob en Jose, de ouders en de zweminstructeurs desastreus.

  Gelukkig voor de gedupeerden heeft Alkmaar Sport NV ervoor gezorgd dat de ouders en hun kinderen tegen gereduceerd tarief zwemles hebben gekregen in zwembad De Hout en zwembad De Hoornse Vaart.

  Werkwijze

   

  Het begint erop te lijken dat V. een vast patroon heeft. Hij richt binnen de kortste keren een zwemschool op, int de lesgelden voor lessen die nog moeten plaatsvinden en verkoopt daarna de zwemschool. Die gaat vervolgens failliet door het uitblijven van inkomsten, want die neemt V. mee.     

  Aangifte

   

  De curatoren van beide faillissementen, Dalfsen en Alkmaar, doen onderzoek en ontdekken paulianeus handelen. Ze doen dan ook allebei aangifte van fraude bij de FIOD. Ook wordt er geprobeerd om in een civiele procedure V. privé aansprakelijk te stellen en ook dit lukt, maar helaas valt er niets te halen.

  Zwemcentrum Mechelen

   

  Het laatste Zwemcentrum van V. in Mechelen is ook failliet verklaard op 28 oktober 2014 en alle persoonlijke bezittingen waren verpand en verhypothekeerd aan de bank. Waar de contanten zijn gebleven weet niemand, alleen V. zelf. 

  Weerwoord

   

  Tijd voor Opgelicht?! om hem wat vragen te stellen. We spreken hem aan in een plaatselijk café, maar zodra hij de camera ziet gaat hij er vandoor en wil ons niet te woord staan.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant