Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Michel T.

  Michel T.

  Het verhaal van een bedrijvendokter die het liefst bv’s opkoopt die in de problemen zitten. De eigenaar is er dan vanaf en de bedrijvenspecialist neemt de schulden over. Maar wat de oude eigenaren niet weten is dat ze nog dieper in de schulden raken, doordat er nog veel meer kosten worden gemaakt op hun rekening.

  Miljoenenbedrijf

  Je bent een succesvol ondernemer. De bomen groeien tot aan de hemel. Maar de crisis slaat ook om jou heen zonder dat je er iets aan kunt doen. En als dan ook nog eens je gezondheid je in de steek laat, blijkt dat succes maar heel relatief is. Het overkwam de 53-jarige Fred Rutgers uit Eerbeek. Hij was een succesvol directeur van een miljoenenbedrijf in isolatietechniek.

  Succes is relatief

  Zijn bedrijf, Fred Rutgers Beheer BV, gaat in 2012 op de fles. Maar Fred heeft nog een paar dochterondernemingen die allemaal aan dit bedrijf gekoppeld worden. Omdat het hoofdbedrijf is gesneuveld, zijn de nog resterende bedrijven lege hulzen geworden. Maar ze failliet laten verklaren via een accountant kost geld. Geld dat Fred niet heeft. En de schuldeisers vragen het faillissement niet aan, want daarvoor zijn de schulden simpelweg te laag. Fred heeft dus wederom een probleem: hij wil graag van z’n resterende bv’s met schulden af, maar ziet daartoe geen mogelijkheid.

  De bedrijvendokter

  En toeval of niet, er meldt zich iemand die Fred wel kan helpen. Het is bedrijvendokter Michel T. Fred kent hem via netwerkbijeenkomsten voor ondernemers. Als wij op zoek gaan naar de bedrijven van Michel T. komen we uit bij het Ondernemers Advies Huis en CP Consultancy & Invest. T. profileert zich als de adviseur die je uit de schulden helpt en faillissementen voorkomt dankzij doortastend crisismanagement.

  Beerput

  Maar als wij in het verleden van T. duiken, stuiten wij op een beerput. Want wat blijkt, in 2008 waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten al voor de slinkse werkwijze die T. erop nahoudt als hij probeert mensen met een BKR-notering een lening te laten afsluiten. Hij belooft ze een lening, laat ze daarvoor een soort van aanbetaling doen, en komt nooit over de brug.

  Ook blijkt hij structureel zijn rekeningen niet te betalen, heeft hij tientalen schuldeisers achter zich aan, tal van huurschulden gemaakt,  en heeft hij veroordelingen wegens diefstal, oplichting, verduistering, medeplegen witwassen en oplichting op zijn naam staan. Taakstraf en gevangenisstraf zijn hem dan ook niet vreemd.

  Geen zuivere koffie

  Gezien dit doopceel, lijkt het erop  dat  de voorgestelde overname van T. van de bedrijven van Fred, waarschijnlijk geen zuivere koffie is. Dat vermoeden wordt bevestigd als wij –samen met een deskundige - meeluisteren tijdens een gesprek waarin Michel T. Fred Rutgers wil overtuigen zijn bv’s aan hem over te doen. Het heeft er alle schijn van dat T. maar één doel heeft: frauderen. Als deze transactie door zou gaan, stort Fred nog verder in de financiële afgrond. 

  Als wij T. hierop aanspreken, doet de babbelgrage bedrijvendokter er ineens het zwijgen toe. Hij kiest hij het hazenpad en weigert op de zaak in te gaan.  

 • Ook interessant