Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Michel P.

  Michel P.

  Michel P. lijkt een talentvolle autoverkoper en een goede vriend. Maar niets is minder waar. Hij liegt over zijn arbeidsverleden en bedriegt samen met zijn vrouw Mariska hun familie en vrienden voor geld. Zo beweren ze zelfs dat hun kinderen kanker hebben.

  De 36-jarige Michel P. heeft naar eigen zeggen al zijn hele leven in de autobranche gewerkt. Hij schept op over een salaris van 6000 euro per maand, die hij verdiend zou hebben bij een Audi-dealer. Waarschijnlijk is dit niet waar, aangezien de chronologie van zijn arbeidsverleden het tegendeel uitwijst. Opgelicht?! weet in ieder geval zeker dat hij nooit een student aan de IVA is geweest, de vakschool voor de autobranche die het leeuwendeel van de Nederlandse autoverkopers aflevert.

  Rond 1996 werkt Michel bij een Opel-dealer in Oisterwijk, waar hij volgens de filiaalmanager een ongelooflijk talent voor verkopen koppelt aan eenzelfde talent om de waarheid te verdraaien. Michel belooft nieuwe klanten klanten tientallen extra's zonder die order op de interne factuur te vermelden, waardoor er bij zijn vertrek een chaos ontstaat over de te leveren goederen. Zo is het zelfs voorgekomen dat een klant terug kwam in de garage met het verhaal dat Michel een hele andere motor had beloofd dan er daadwerkelijk onder de kap lag.

  In 2001 verhuist Michel naar autobedrijf de Ster in Loon op Zand. Hier herhaalt het hele circus zich weer. Aanvankelijk toont Michel zich een talentvol verkoper, maar gaandeweg blijkt dat hij dusdanig veel extra's aanbiedt dat de financiële consequenties niet te overzien zijn. In de woorden van een anonieme verkoper: "Michel's stijl had weinig met verkopen te maken, meer met weggeven. Hij heeft het zelfs gepresteerd om een huurauto op naam van het bedrijf aan een klant mee te geven, zonder dit intern te melden, een schadepost van duizenden euro's."

  Relatie

  In 2001 eindigt Michel's relatie met Tonnie, met wie hij 5 jaar samen is geweest en een dochter heeft. Hij verlaat haar om met zijn nieuwe vriendin Mariska te trouwen, maar neemt nog wel al Tonnie's spaargeld mee. Een nieuwe werkplek is zo gevonden. Michel wordt binnen no-time topverkoper van een autodealer in Goes. Pas later blijkt dat hij klinkklare leugens verkoopt om kopers over de streep te trekken. Hij gaat pas echt over de scheef wanneer hij vanaf april 2002 een viertal bedrijfswagens aflevert en contant afrekent. In plaats van het geld in te leveren bij zijn baas steekt hij in totaal bijna 60.000 euro in eigen zak. Door een gedeelte van het geld terug te betalen weet hij een aangifte bij de politie te voorkomen.

  Nadat de storm weer is gaan liggen verhuizen Michel en Mariska naar St. Michielsgestel. Michel start het bedrijf MP Trucks, een autopoetsbedrijf op naam van zijn vrouw. Michel legt hier snel contact met de overige ondernemers op het bedrijventerrein, en wordt een goede vriend met Jack Broekmeulen van het bedrijf AutoJack. Michel helpt Jack en diens rechterhand Jeroen vaak met het uitladen van auto's en komt zodoende veel in het bedrijf. Jack op zijn beurt speelt Michel wat werk toe door auto's te laten poetsen in Michels wasstraat. Eén en ander loopt in de soep wanneer Michel zich op een zaterdagmiddag toegang verschaft tot het kantoortje van AutoJack en de eigendomsbewijzen van in totaal twintig auto's steelt.

  Mariska maakt het ook bont. Bij haar werkgever UGS (inmiddels Siemens) hangt ze het verhaal op dat Michel door ziekte een been moet missen en zij daardoor niet in staat is te komen werken. Na zes weken wordt ze weer opgeroepen en verteld in tranen geen geld te hebben voor medicijnen. UGS leent haar het geld op voorwaarde dat ze het binnen een week weer terugbetaald. Wanneer dit niet gebeurd gaat het bedrijf op onderzoek uit en achterhaalt de ware toedracht. Ze starten een juridische procedure die uiteindelijk leidt tot het ontslag van Mariska. Michel ondertussen is doodsbang voor de medewerkers van AutoJack en vlucht richting het geboortedorp van zijn vrouw.

  Vlucht

  Het gezin neemt zijn intrek op bungalowpark de Rosep in Oisterwijk. Zowel Michel als Mariska geven hun paspoort af, maar zullen zich in de maanden erna uitgeven voor Michel en Mariska Schuit. Eind mei vallen hun leugens als een kaartenhuis in elkaar. Michel en Mariska vluchten naar België«, maar duiken enkele maanden later weer op in Zeeland, waar ze hun intrek nemen in een vakantiehuisje op een bungalowpark in Kamperland. Kort daarna wordt het echtpaar gearresteerd in de buurt van Waalwijk, omdat Michel in een gestolen auto reed. Michel zit nog steeds vast, de zaak tegen Mariska is gestopt vanwege een procedurefout. Michel is veroordeeld tot 21 maanden gevangenis. Met aftrek van voorarrest en goed gedrag, betekent dit dat hij begin maart alweer vrij komt. Het OM gaat in hoger beroep. We houden u via deze website op de hoogte.

 • Ook interessant