Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Michael P.'s Sinterklaascentrale

  Michael P.'s Sinterklaascentrale

  Sinterklaas, het vrolijkste feest van het jaar voor kinderen en volwassenen. Dat hoopten de gezinnen ook die een bezoekje inplanden van de Goedheiligman via Michael P.'s sinterklaasbezoekjes.nl en bezoekenvansinterklaas.nl.

  Voor een bezoekje van Sint en zijn Pieten van een uur int Michael 225 euro. Een fors bedrag, maar daarvoor worden gezinnen professionele acteurs in de rol van Sint en Piet beloofd. De werkelijkheid verloopt wat anders.

  Zielige verhalen

  Op de dag van de bezoeken belt Michael de ingehuurde hulppieten en vraagt hij hen mensen te vinden om bij te springen. Zijn vader zou ziek zijn, Sinterklaas kon niet komen en andere Pieten zouden hebben afgezegd; met verschillende zielige verhalen krijgt Michael de mensen zover om familie, vrienden en kennissen te charteren. Alles om de kinderen maar niet teleur te stellen. Maar hun moeite zal niet voor niets zijn: Michael komt met hen 10 euro per uur overheen als vergoeding.

  Geen vriendelijk woord

  Om alle bezoeken af te leggen werken de hulppieten en Sinterklazen zich een slag in de rondte. Via onlogische routes en op tijdstippen dat de gezinnen geen bezoekje (meer) verwachten arriveren de hulpsinten en Pieten bij de gezinnen. De mensen die voor een kwartiertje kinderpret al 75 euro aftikten zitten vaak niet meer met een glimlach op de Sint te wachten. Michael is namelijk onbereikbaar voor al hun vragen en de enkeling die hem wel te pakken krijgt hoeft niet te rekenen op een feestelijk woord. Informatie over de kinderen is niet doorgekomen, dat mogen Sint en Piet ter plekke nog verzinnen. Genoeg voor de hulptroepen om na verloop van tijd toch de stekker uit het kinderfeest te trekken.

  Uitbetaling blijft uit

  Het moment van betalen breekt aan. Michael heeft inmiddels flink geïncasseerd, maar de uitbetaling blijft veelal uit. Michael verdrinkt in excuses, claimt dat er al betaald is, beweert dat bepaalde hulptroepen nooit voor hem gewerkt hebben, beperkt zich plots tot 10 euro per bezoekje of enkel een kleine reiskostenvergoeding. Sommige gedupeerden krijgen met terugwerkende kracht een vrijwilligersverklaring onder hun neus gelegd. Enkel als die getekend wordt, kan er worden uitgekeerd. In de verklaring rept Michael over de vereniging Ouders voor Ouders, die zich inzet voor minder bedeelde gezinnen. De begunstigde lijkt bestuurder Michael P. zelf.

  Bedreiging

  Veel van de gedupeerde hulpsinten en Pieten kennen Michael P. niet onder zijn werkelijke naam. Jarenlang presenteert hij zichzelf als Benito of als Ben, zoals in de tijd dat hij opdrachten binnenhaalt met zijn website sinterklaasbezoekjes.nl. In 2014 verschijnt hij in verschillende media, geschminkt of onzichtbaar onder de naam Ben, met het verhaal dat hij wordt bedreigd. Michael vertelt dat hij bezoeken moet afzeggen, omdat zijn zwarte Pieten aangevallen worden. Een verhaal dat zijn hulptroepen uit dat jaar niet kunnen bevestigen, maar wel een bewering die zijn Pietencentrale de nodige publiciteit oplevert.

  Benito Savrano

  Michael maakt vaker gebruik van andere namen. Op sociale media leidt hij onder zijn alias Benito Sovrano het leven van een popster. De ene dag drinkt hij koffie in New York, de andere dag kijkt hij voetbal in Italië. Maar zijn rekeningen voldoen vanuit de Hollandse uithoek waar hij werkelijk verblijft, dat lijkt er niet meer van te komen. Over de rug van mensen die zich inzetten om van een kinderfeest een onvergetelijke periode te maken, vult Michael zijn sinterklaaszakken.

 • Ook interessant