Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Michael K.

  Michael K.

  Grindr, tinder, happñ, allemaal apps waarmee je via een sociaal netwerk met elkaar in contact kan komen. Voor de gehandicapte Jeroen een uitkomst. Hij is op zoek naar een leuke jongen om mee te praten en misschien wel voor meer.

  Jeroen heeft de ziekte van Duchenne, een progressieve spierziekte waardoor hij in een elektrische rolstoel zit en 24 uur per dag aan de beademing.

  Financiële problemen

  Via Grinder komt Jeroen in contact met Michael K. Ze appen met elkaar, praten gezellig en al snel geeft Michael aan dat hij in de financiële problemen zit. Jeroen heeft medelijden met hem en leent hem geld. Het begint met een klein bedrag, maar de verhalen van Michael worden steeds groter. Hij heeft geld nodig, omdat hij anders het huis uitgezet wordt. En hij moet een boete betalen omdat hij anders vastgezet wordt door de politie. Ondertussen geeft Michael Jeroen het idee dat hij het erg gezellig vindt samen en dat er misschien wel iets tussen hen kan ontstaan.

  Valse beloftes

  Toch neemt Jeroen het zekere voor het onzekere en moet Michael van hem een formulier ondertekenen dat hij het geld wel terug gaat betalen. Jeroen doet dit en belooft ook meerdere keren via de app dat hij gaat terugbetalen. Telkens is het écht de laatste keer en krijgt hij bijna salaris zodat hij Jeroen kan betalen. Geld komt er alleen niet. Michael blijft echter om meer en meer geld vragen. Hij gaat zelfs zo ver dat hij zijn Identifier meeneemt naar het huis van Jeroen zodat hij snel geld over kan maken. Jeroen komt hierdoor 500 euro in de min te staan. Uiteindelijk zegt Jeroen, nadat hij Michael 1673 euro geleend heeft, dat hij geen cent meer van hem krijgt, totdat hij gaat terugbetalen. Jeroen is inmiddels al zijn geld kwijt. Van dat geld wilde hij op vakantie gaan. Vervolgens stopt opeens het contact. Michael reageert nergens meer op. De vader van Jeroen gaat nog bij hem langs, maar ook nu geeft Michael geen sjoege.

  Reactie Michael

  Jeroen en zijn ouders zijn het zat en schakelen Opgelicht?! in. Michael is ondertussen onvindbaar en wij doen verwoede pogingen om hem te spreken. Uiteindelijk lukt het ons om hem aan te spreken terwijl hij in zijn Tirolerpakje feest aan het vieren is tijdens een Oktoberfest. In eerste instantie ontkent Michael wat hij gedaan heeft, maar uiteindelijk geeft hij toe. Hij geeft aan dat Jeroen hem kan bellen en dat hij nu echt geld over gaat maken. Uiteindelijk maakt hij 40 euro over. Het is afwachten of daar nog meer bij komt.

  Update: Jeroen krijgt geld terug via werkgever Michael

  Café Schatjes, de werkgever van Michael, heeft van het salaris van Michael 2000 euro ingehouden en dit bedrag overgemaakt aan Jeroen. 2000 euro is meer dan het bedrag dat Michael aan Jeroen verschuldigd was. Jeroen is erg blij met deze compensatie van zijn geleden schade.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant