Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Melvin de H.

  Melvin de H.

  De Jonge ondernemer Melvin de H. is pas 18 jaar als hij zijn eerste bedrijf begint. Melvin denkt het liefst groot; waarom 1 winkel exploiteren, als je ook een keten kan opzetten? Inmiddels zijn we 9 jaar verder, waarin niet alleen de lijst van KvK-inschrijvingen op naam van Melvin is gegroeid naar 13 stuks, maar ook de lijst schuldeisers alsmaar langer wordt.

  PC-User

  Het verhaal begint in 2007, als ICT’er Melvin de H. zijn eenmanszaak PC-User opricht. Vanuit huis repareert hij computers en laptops. Klanten werft hij via advertenties op marktplaats. Na twee jaar wordt het tijd om uit te breiden. In zijn woonplaats Haarlem neemt hij een bestaande computerwinkel over. Echter, de aankoopsom blijft uit.

  Dat houdt Melvin niet tegen alvast vooruit te kijken: hij koopt een tweede winkel in Uithoorn. Wanneer de verkoper in Haarlem nog steeds geen geld heeft ontvangen, is voor hem de maat vol en vervangt hij de sloten van de winkel. Melvin kan er niet meer in. Ook in Uithoorn is het einde verhaal; middels een gerechtelijke procedure wordt Melvin de H. veroordeeld tot het betalen van meer dan 60 duizend euro aan de eigenaar van de winkel. Ondertussen groeien op internet de negatieve berichten over PC-User. Klanten die hun levering niet krijgen, personeel dat hun geld niet krijgt, computers die na inlevering ter reparatie niet meer terugkomen..

  Dit is het begin van het einde voor PC-User. De eenmanszaak gaat failliet en Melvin blijft achter met een schuld van 230 duizend euro. Zijn dit beginnersfouten,  of is het bewuste oplichting?

  Tijd voor bezinning

  In de jaren na het faillissement blijft het rustig rondom Melvin de H. Diverse openstaande schulden zijn door de rechtbank toegekend, echter kunnen deurwaarders en incassobureaus geen verhaal halen want Melvin is niet te traceren.

  Start in nieuwe branche: Goedkoop Terrarium en Aquarium BV

  In 2013 ziet Melvin de H. een gat in de markt voor een nieuwe onderneming. Hij start met het bouwen van terraria en aquaria, die hij via marktplaats aan de man brengt. Diverse opdrachten stromen binnen. Een eigen website kan niet uitblijven. Goedkoopterrarium.nl wordt gelanceerd en ook nu, net als in 2010, wil Melvin overstappen van een online onderneming naar een fysieke winkel. Hij zet de BV Goedkoop Terrarium & Aquarium op en huurt een pand in Vijfhuizen. De borg is voldaan dus de winkel gaat open. Naast de glazen behuizing verkoopt hij ook reptielen. Daarmee lijkt de onderneming een feit. Niets is minder waar. Een grote order voor de bouw van een aquarium loopt mis. De opdrachtgever heeft hiervoor tienduizend euro aanbetaald. Dat geld, bedoeld voor de aankoop van materiaal zoals glas en lijm, is al op maar het aquarium is verre van af. Ondertussen zijn andere orders blijven liggen en blijken ook leveranciers niet allemaal betaald te zijn. Ook zijn personeel ziet geen loon. Melvin de H. probeert ontevreden klanten en leveranciers nog gerust te stellen, hij zal alles oplossen. Als ook de verhuurders van het pand geld willen zien en daarvoor de gang naar de rechter bewandelen, gaat ook dit bedrijf in rook op. Melvin de H. moet het pand verlaten.

  Van reptielen naar huisdieren

  Of het is omdat Melvin geld wil verdienen om iedereen terug te betalen, of omdat hij gewoon gelooft in zijn eigen ondernemingskunsten: het mislukken van de reptielenwinkel is voor hem geen reden om te stoppen maar om juist door te gaan. Hij verbreedt zijn publiek met de start van een webshop in dierenartikelen.

  Van hondenvoer tot kattengrind, van kippenhokken tot dierenspeeltjes. Dedierenwinkelvannederland.nl heeft het allemaal. Althans; het is allemaal te bestellen. Al gauw blijkt dat leveringen niet altijd goed gaan.

  Op internet verschijnen klachten. Zo zouden bestellingen niet compleet geleverd zijn, zouden aanbetalingen van geannuleerde bestellingen niet teruggestort worden en is de klantenservice van de webshop slecht te bereiken. Klanten horen smoes op smoes waarom ze hun bestelling nog niet binnen hebben. Daar moet je het dan mee doen. Inmiddels besluit het bedrijf Actievandedag.nl, die in opdracht van De H. vouchers hadden verkocht voor de webshop, alle personen die middels die voucher bestellingen hebben gedaan bij dedierenwinkelvannederland.nl hun geld terug te geven. Zo draaien zij op voor de kosten. Deze 265 mensen hebben geluk.

  Melvin haalt de webshop tijdelijk offline. Intussen schrijft hij maar liefst 10 nieuwe BV’s in bij de Kamer van Koophandel. Bijna allemaal onder de noemer van ‘Alles voor Dieren’.

  Dierenspeciaalzaak Beverwijk

  Melvin de H. gaat door. Net als in 2010, wil hij nu een hele keten opzetten. Dit keer zijn het geen computerwinkels, maar dierenspeciaalzaken. In korte tijd gooit hij allesvoordieren.nl de lucht in en opent hij een winkel in Beverwijk. Hij bestelt voor tienduizenden euro’s aan goederen. Hij reist het hele land door om inventaris op te kopen en spreekt diverse winkeleigenaren over overnames. Een duur kassasysteem van 27 duizend euro wordt aangeschaft en Melvin promoot zijn winkel door de inkoop van advertenties en LED-reclame bij een voetbalwedstrijd. Hij noemt zich officieel sponsor van Feyenoord. De club zegt nooit geld te hebben gezien voor de bordreclame en businessseats.

  De dierenwinkel in Beverwijk lijkt redelijk te lopen. Echter lijkt het er op dat de spullen die hij verkoopt, niet eens betaald zijn. Bij diverse leveranciers staan nog grote facturen open. Ook het kassasysteem is nooit betaald en de letters op de gevel van de winkel zijn maar deels afgerekend. De overeenkomst tussen deze gedupeerden is dat zij allemaal loze beloftes te horen krijgen van Melvin. Foto’s  van zogenaamde betalingsbewijzen worden gestuurd, maar het geld komt nooit op de rekening.

  Hoe meer onderzoek de redactie van Opgelicht?! doet naar deze jonge ondernemer, hoe meer schuldeisers boven water komen. Ook circuleren er verhalen dat Melvin valse facturen van overnames opstuurt naar de belastingdienst om BTW terug te vragen, over bedragen die hij nooit betaald heeft. Heeft Melvin een verklaring voor al deze openstaande rekeningen?

  Het einde van de dierenwinkel?

  In de uitzending van 12 april 2016 is te zien hoe Melvin op verborgen camera vertelt over zijn grootse plannen voor de toekomst. Zo gaat hij een eigen productenlijn opzetten, die ontwikkeld wordt in China en wil hij in de toekomst meer winkels openen. Drie weken later vraagt onze verslaggever of Melvin ervan op de hoogte is dat veel mensen op geld wachten. Melvin de H. roept iedereen op zich te melden via een e-mailadres. Hij zegt naar de klachten te kijken en erop te reageren. Het e-mailadres blijkt niet te werken. Een uur na ons gesprek met Melvin de H. staat de winkel in Beverwijk te koop via Marktplaats. Een week later is de inventaris verkocht en het pand leeg gehaald. De grote vraag blijft: krijgen de leveranciers, werknemers, klanten en andere gedupeerden ooit hun geld?

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Uitzending

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant