Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Matthias van der V.

  Matthias van der V.

  Een flamboyante Fries met Sri Lankaanse roots die Heerenveen en omstreken financieel dupeert. De 24-jarige internetondernemer Matthias van der V. start op zijn 15e zijn eerste bedrijf. De jaren erna start hij nog een aantal bedrijven. Hij groeit uit tot een bekende verschijning in Heerenveen en omstreken. Van der V. lijkt een gevierd zakenman, totdat hij het niet zo nauw meer neemt met zijn betaalverplichtingen.

  Matthias van der V. heeft heel wat bedrijven: Hostcom bv, Van der V. Holding, Van der V. beheer, Axentra bv en Speed Internet op naam van zijn vader. En er is ook nog Sky Internet in oprichting. Bij alle bedrijven is het Matthias die de scepter zwaait.  

  Eind juli komt bij de redactie de eerste klacht over van der V. binnen. Korte tijd daarna ontvangen we nog een aantal e-mails over Matthias. Verschillende bedrijven – veelal kleine ondernemers uit Friesland – melden dat ze door hem gedupeerd zijn. Van der V. heeft bij veel computerbedrijven tientallen laptops en computers besteld. Maar als het op betalen aankomt, geeft Matthias vaak niet thuis. Als hij wel iets betaalt, dan is dit altijd een klein bedrag contant. Vaak doet Matthias alsof hij betaalt, door een afbeelding van een betaalopdracht naar zijn leveranciers te mailen. Maar de bank neemt de betaling niet in behandeling. Reden: er staat onvoldoende saldo op de rekening. De gemailde betaalopdracht bewijst alleen maar dat de opdracht naar de bank is verzonden, niet dat deze succesvol is uitgevoerd.

  Faillissement

  Matthias van der V. heeft een aantal bedrijven. Een van zijn bedrijven, Hostcom bv wordt op 23 mei 2011 failliet verklaard. Uit het faillissementsverslag wordt duidelijk dat hij bijna twee ton aan openstaande facturen heeft. Maar Matthias zegt zelf ook nog 90.000 euro van zijn klanten tegoed te hebben. Iets waar de curator aan twijfelt. Van der V. kan zijn administratie namelijk niet overleggen. Hij wijst met zijn vinger richting het administratiekantoor, maar ook zij, u raadt het al, krijgen niet betaald, en doen dus geen zaken met meer met hem!

  Het lijkt Matthias niet te deren wie hij dupeert. Zelfs de curator wordt door hem bij de neus genomen. Matthias heeft het klantenbestand van Hostcom van de curator gekocht voor zijn nieuwe bedrijf SpeedInternet, maar ondanks vele aanmaningen ook nooit betaald!

  De lijst gedupeerde bedrijven wordt steeds langer. Minstens 8 ICT en computerbedrijven leveren aan Mattthias van der V. In een paar weken tijd bestelt hij minstens 62 laptops en 13 computers. Allen worden niet betaald, of Matthias betaalt een minimaal bedrag contant om de ondernemer aan het lijntje te houden. Hij dupeert niet alleen computerbedrijven, ook een autobedrijf, een bedrijf in kantoorartikelen, een schilder, een kledingzaak, een technisch installatiebedrijf en een alarminstallatiebedrijf krijgen allemaal met de malafide zakenman te maken. Nergens betaalt hij ook maar een rekening.

  Matthias zelf wast zijn handen in onschuld. Als hij aangesproken wordt door onze verslaggever, worden we uitgenodigd mee te komen naar zijn kantoor. Daar wil hij graag alle bewijzen laten zien dat de beschuldigingen onjuist zijn. Matthias zegt op de meeste gedupeerde bedrijven zelf nog een vordering te hebben of door het faillissement van Hostcom met zijn andere bedrijven in liquiditeitsproblemen te zijn gekomen. Kortom, het ligt niet aan Matthias. Hij is zich van geen kwaad bewust.

  Inmiddels blijkt uit contact dat wij met het advocatenkantoor van Mr. van der Zee hebben gehad, dat het kantoor Matthias van der V. niet langer vertegenwoordigt.

 • Ook interessant