Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Mat V. en Carin H.

  Mat V. en Carin H.

  Een Nederlands paar dat in België al zeker 20 jaar de boel oplicht; mooie reclame richting onze zuiderburen is het niet.

  Mat (Math) V. en Carin H. In 1988 trouwen ze. Ze hebben dan al twee zonen samen en twee jaar later wordt er nog een dochter geboren. Nog weer vier jaar later scheidt het stel, maar alleen op papier. Want in het echt blijven ze bij elkaar en laten ze samen heel wat onbetaalde rekeningen achter.

  Huren zonder te betalen

  Tussen 1991 en 2010 heeft het paar V. in België zeker tien keer een huis gehuurd waar ze alle tien keer na juridische procedures voortijdig zijn vertrokken met een flinke huurachterstand. Geen van de verhuurders heeft daar tot nu toe ooit een cent van teruggezien. Tussendoor wonen de twee nog een paar jaar naar Nederland. Vanaf 2004 bezitten ze in Maasbracht, waar beiden vandaan komen, twee keer een koophuis. Twee keer wordt dat door de bank geveild waarbij een restschuld over blijft.

  Café In 't Stadhuis in Maaseik

  In april 2008 beginnen Mat en Carin V. in Maaseik aan de Markt een café genaamd In 't Stadhuis. Maaseik trekt veel dagjesmensen en toeristen. Het café loopt goed. Toch wordt niemand betaald. Brouwerij Haacht, die het pand verhuurt, krijgt maanden lang geen huur. Zij bevestigen dat ze in totaal zeker 30.000 euro substantiële schade hebben geleden.

  Maar ook de belastingdienst, het personeel en leveranciers, niemand krijgt z'n centen. In onze reportage memoreert een ex-werkneemster hoe zij daar in de korte tijd dat zij er werkte zo'n beetje alle deurwaarders van Maaseik heeft gezien. Dirk Daniëls is voorzitter van Ho.Re.Ca. Limburg. Hij vertelt hoe alle dagopbrengsten rechtstreeks in de pocket verdwenen en dat terwijl er genoeg binnenkwam om iedereen te betalen.

  Eind april 2010 gaat het café failliet (het bedrijf erachter heeft een schuld van 48.000 euro). Het paar probeert nog een doorstart maar drie maanden later worden ze eruit gezet en wordt de inboedel in beslag genomen.

  Bed & Breakfast

  Nog net voor de uitzetting komt de familie V. in contact met familie Kitslaar. Familie Kitslaar heeft in het Belgische Leut, net over de grens bij Sittard, een riante villa te koop staan. Mat en Carin V. maken hen wijs dat ze hun café willen verkopen om het wat rustiger aan te doen. Een bed en breakfast in de villa lijkt hen wel wat. Het klinkt allemaal goed en de familie Kitslaar denkt met eerlijke mensen in zee te gaan. Ze nemen een kijkje in Maaseik waar het bij het café gezellig druk is. Ze hebben er geen idee van wat voor een financiële puinhoop Mat en Carin er van maken.

  Er wordt een koopovereenkomst gesloten waarin staat dat het duo de villa binnen een jaar moet kopen. Tot die tijd huren ze de villa wat in België heel gebruikelijk blijkt. Aanvankelijk wordt de huur keurig overgemaakt maar al snel stopt de betaling. Ten einde raad rijdt de familie Kitslaar naar Maaseik om daar om opheldering te vragen. Tot hun grote schrik is het café gesloten en hangen er posters 'te huur' achter de ramen. Pas na een vonnis van de Vrederechter wordt de familie V. uit de villa gezet. Schade: meer dan 24.000 euro.

  Bedrijven

  We komen de naam Mat V. voor het eerst in negatieve zin tegen als hij begin jaren ’90 de Veronica-boot uitbaat in Maastricht en betrokken is bij het bedrijf Norderney Bvba. Het oude zendschip van Radio Veronica is omgebouwd tot disco. Daar gaat het al mis. De eigenaar/verhuurder van de boot wordt niet betaald en heeft een schadepost van zo'n 50.000 euro. Het bedrijf houdt op te bestaan waarna nieuwe bedrijven volgen. Zakelijk blijkt het paar V. niet erg succesvol.

  Na de mislukking van de discoboot begint Carin V. onder de naam Matisse een kinderkledingzaak in Maaseik. Die gaat failliet. Daarna gaat ze aan de slag als gerant (gastvrouw) in Kasteel Eykholt in het Nederlandse Roosteren. Ze wordt echter ontslagen wegens fraude en diefstal. Vervolgens probeert Mat V. het met een chauffeursbedrijf: V. Personal Chauffeur Bvba. Ook dat gaat in 2000 failliet.

  Vrijuit?!

  Ondanks het feit dat het paar V. behoorlijk wat op hun kerfstok heeft, loopt er in Nederland noch in België een onderzoek naar ze. De politie in Nederland verwijst voor aangiftes naar België waar de feiten zijn gepleegd. Maar in België kun je bijvoorbeeld bij het niet ontvangen van de huur bij de politie geen aangifte doen. Een huurgeschil is een civiele zaak en daarvoor moet je bij de Vrederechter zijn. Ondanks dat er bij de Belgische politie behoorlijk wat feiten over Mat en Carin V. bekend zijn, adviseren ze alle gedupeerden ieder voor zich een (individuele) rechtszaak aan te spannen.

  De Nederlandse politie had nog wel een tip voor de familie Kitslaar: 'Ga maar naar Opgelicht?!'

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant