Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Martin van E.

  Martin van E.

  Vertrouwenspersoon, sympathiek en een beetje zielig. Dit is de omschrijving die de meeste gedupeerden geven van ‘financieel adviseur’ Martin van E. De man die al 10, 20 jaar bij de mensen thuis over de vloer komt. Ze altijd met raad en daad bijstaat. Maar schijn bedriegt.

  Nog niet eens zo heel lang geleden krijgen we op de redactie een mail met de noodkreet: “Help ons! We worden bedonderd door onze financieel adviseur, maar hij weet nog niet dat wij hem door hebben! Wat moeten we doen?”. De gedupeerden zijn Jan en Ank en hun zoon Jos. Martin van E. komt al ruim tien jaar bij ze over de vloer, zoent ze bij binnenkomst hartelijk en neemt een bloemetje mee als Ank ziek is. Wat ze al die tijd niet door hebben, is dat ze tienduizenden euro’s in een spaardepot stopten dat helemaal niet bestaat. 

  Spaarleenplan

  Na jaren service verleend te hebben op het gebied van hypotheken en belastingaangiftes, vraagt Martin in 2008 of Jan en Ank interesse hebben in een nieuw product: een spaarleenplan. Ze zetten hun geld vast tot 1 november 2014, krijgen iedere maand een leuk rentebedrag om de hypotheeklasten mee te verlagen en ondertussen sparen ze voor hun oude dag. Het lijkt het paar wel wat en ze besluiten met de man, die ze al jaren vertrouwen, in zee te gaan. Ze storten de eerste keer 25.000 euro, maar dit werd uiteindelijk 48.000 euro. 

  "Dat zit wel goed"

  Ook zoon Jos heeft hulp nodig bij zijn hypotheek en schakelt de hulp van Martin van E. in. Hij helpt zijn ouders tenslotte al jaren, dus dat zit wel goed. Hij regelt de hypotheek en vraagt of Jos ook in het spaardepot geld wil storten om de maandelijkse lasten te verlagen. Ook Jos stort 25.000 euro. Martin haalt Jos over een lening te nemen onder het mom: daar haal je meer uit als je het in het spaardepot stort. Uiteindelijk stort Jos in totaal 67.500 euro in het niet-bestaande depot van Martin.   

  Wat klopt er nog meer niet?

  In september 2014 heeft Jos thuis last van lekkage. Hij belt zijn verzekering. Tenminste de maatschappij waar Martin zijn verzekeringen onder heeft gebracht. Hij is verbaasd als hij te horen krijgt dat hij helemaal geen klant is bij deze verzekering. De familie duikt er verder in. Als dit niet klopt, wat klopt dan nog meer niet? In hun papieren komen ze ineens weer de brief tegen van een adviesbureau. Dit bureau heeft jaren geleden de portefeuille met hypotheken over heeft genomen van Martin van E.. Als ze de brief goed doorlezen bekruipt ze een vreemd gevoel. De brief is niet heel positief over Martin. Dit schrijven hebben ze begin 2014 al eens aan Martin laten lezen, maar deze kletst zich eruit: het is allemaal jaloezie wat er in de brief staat. De familie heeft geen reden om Martin te wantrouwen en dus wordt de brief weggestopt. Tot ze die bewuste dag in september de telefoon pakken en het nieuwe adviesbureau bellen. Ze krijgen te horen: “Gaat u maar even zitten meneer, u bent vreselijk bedonderd. Het depot bestaat helemaal niet!”

  Kaartenhuis stort in elkaar

  Jan, Ank en Jos zijn niet de eersten die deze woorden hebben moeten horen van het adviesbureau. Al vijf gezinnen zijn hen voor gegaan. Martin kwam bij al deze mensen al jaren over de vloer. Heel langzaam stortte zijn kaartenhuis in elkaar. De een na de ander komt tot de ontdekking dat de spaarleenconstructie niet deugt. Alle contracten met daarop logo’s en handtekeningen van de ABN AMRO ten spijt. Bij de bank heeft het depot nooit bestaan. Alle gedupeerden samen stortten een kleine drie ton op de rekening van Martin van E.. Het adviesbureau reageert morgen in de studio.

  De schade blijft echter niet beperkt tot het depot. 

  Schade veel groter

  De lening van Jos blijkt geen 5.000 euro te zijn, zoals hij dacht. Er is een 1-tje voor de 5 gezet en later is het bedrag zelfs nog opgehoogd. Jos blijkt zonder dat hij het weet een lening van 22.500 euro te hebben. Deze schadepost en al het geld dat hij in het depot heeft gestort zorgt ervoor dat hij 88.000 euro lichter is gemaakt door Martin van E.. Zijn ouders komen erachter dat Martin ook nog eens een hypotheek heeft afgesloten zonder levensverzekering.

  Schuldbekentenis

  In Opgelicht?! het verhaal van een sympathieke man die tonnen van onschuldige mensen in eigen zak steekt. Als hij niets vermoedend op zijn afspraak komt met Jos, confronteren wij hem met alle ellende die hij veroorzaakt heeft. Ditmaal geen scheldpartijen, wegduiken of het op een lopen zetten. Martin van E. legt een volledige schuldbekentenis af op, maar het is de vraag of Jos en zijn ouders hier ook daadwerkelijk iets aan hebben. De politie heeft de zaak in onderzoek.      

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant