Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Martin M.

  Martin M.

  Braderiezanger Martin M. heeft aardig wat naamsbekendheid in het artiestenwereldje. Maar dit is veelal in zeer negatieve zin. Martin's echte achternaam is Martin B.

  Singles

  M. heeft een aantal Nederlandstalige singles. Hij wil graag doorbreken in binnen- en buitenland. Zijn nummers neemt hij op in verschillende studio’s en ook de videoclips laat hij door velen maken. Maar alle bedrijven die werk voor hem verrichten, krijgen geen cent betaald. Ook figuranten die meespelen in zijn clips, worden steeds door M. met een kluitje in het riet gestuurd. M. neemt het niet zo nauw met betalen.

  Manager

  Om internationaal door te breken, neemt hij een Belgische manager, Glenn Hintjes. M. maakt flink kosten. Hintjes is maar een maand zijn manager, maar blijft achter met een flinke schadepost. Zo verblijft M. in een hotel en laat de rekening naar Hintjes sturen. Daarnaast regelde Hintjes onder meer 25 Instore optredens bij de Free Record Shop. Omdat die op het laatste moment door Martin M. zijn afgezegd, nadat Hintjens zich had terug getrokken, moet Hintjens voor de kosten opdraven: 200 euro per gemist optreden. Die betaalt Hintjens nog steeds af. Daarnaast heeft Martin M. ook taxi-rekeningen, hotelovernachtingen, diners etc. allemaal op rekening van de zaak van Hintjens gezet. Hintjes blijft door toedoen van M. achter met een schuld van 20.000 euro.

  Goed voor de dag

  M. wil als artiest goed voor de dag komen. Zo bestelt hij bij het bedrijf van Orlando Ariu een maatpak, waar zelfs zijn naam in geborduurd wordt, en twee paar lederen schoenen. Omdat M. zijn eigen maat niet helemaal weet, stuurt Orlando 4 paar schoenen op. Orlando krijgt geen cent betaald en ziet ook de schoenen niet terug.  Voor Orlando is dit een flinke financiële strop als jonge ondernemer.

  Meer gedupeerden

  Ook Jan van den Heuvel, die door M. benaderd wordt om zijn geluid bij optredens te verzorgen blijft gedupeerd achter. M. dupeert ook de Belgische zanger Kian Derry. M. wil hem groot maken in België en Nederland. Om dat voor elkaar te krijgen, neemt hij 250 cd’s van Derry mee.  Fans van Derry kopen een toegangsbewijs voor een concert georganiseerd door M. Er zullen diverse artiesten optreden. Het concert gaat niet door, en de fans van Derry blijven gedupeerd achter. M. betaalt ook hen geen cent terug!

  Beroepsgefailleerde

  Al jaren neemt Martin B. het niet zo nauw met betalen. Verscheidene keren is door schuldeisers zijn faillissement aangevraagd. Zijn laatste curator omschrijft B. als een beroepsgefailleerde; hij heeft geen bezittingen op zijn naam en weet precies hoe hij zelf buiten schot blijft. De faillissementen worden wegens gebrek aan baten steeds weer opgeheven. De openstaande schulden komen hiermee overigens niet te vervallen.

  Media

  M. haalt zelf regelmatig het nieuws. Zo figureerde hij eens in een uitzending van de ‘Week van Willibrord’  omdat hij toegezegde gelden  van 6.000 gulden ten behoeve van de Stichting Roy Lijnsvelt in eigen zak had gestoken. Deze stichting zamelt geld in voor de behandeling van de ernstig zieke Roy. M. is destijds door de rechtbank veroordeeld tot het betalen van 2500 euro aan de familie.

  Vermist

  Dit was niet zijn enige media-optreden. Drie keer werd er in het programma ‘Vermist’ aandacht aan hem besteed. Zo zou Martin B. de destijds minderjarige Prescilla Hendriks bij haar ouders hebben weggehouden. B. verklaart echter dat Prescilla vrijwillig naar hem is gekomen omdat ze het thuis niet meer fijn heeft. Maar Prescilla vertelt, overigens net als andere exen van B. een heel ander verhaal. Zo moet ze verplicht seks met hem hebben, achtervolgt hij haar overal, en voelt ze zich ontnomen in haar vrijheid. Prescilla voelt zich emotioneel zwaar beschadigd door B.

 • Ook interessant