Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Marco V.

  Marco V.

  Marco V., een 38-jarige Rotterdammer in hart en nieren, heeft al heel wat ellende veroorzaakt bij verschillende vrouwen en ondernemers. In de afgelopen tien jaar weet hij met zijn bedaarde houding, zachte stem en blauwe ogen vrouwen het hoofd op hol te brengen. Via internet komt Marco, zichzelf ook wel Marc Muntz, Marco van Delft, Marco Laan of Martin / Marc V. noemend, in contact met diverse vrouwen.

  De redactie van Opgelicht?! is er op gewezen dat er meerdere mensen zijn met de naam Marco V., die niks met deze zaak van doen hebben.

  Onderzoek

  In het najaar van 2011 komen er verschillende klachten binnen bij de redactie. V. blijkt een bonte levenswandel te hebben: in 2002 en 2007 wordt hij persoonlijk failliet verklaard. In 2007 staat de crediteurenlijst op een totaal van € 77.308,38 en tot op de dag van vandaag heeft Marco deze schulden nog niet afgelost.

  Na 2007 gaat V. rustig door met het maken van schulden en slachtoffers. Via datingsites speurt hij naar een nieuwe vlam. Marco presenteert zich als een succesvolle zakenman. Hij schept op over imponerende banen en laat zich rond rijden in de meest luxe auto’s. Vaak wordt Marco al snel ontslagen vanwege oplichtingspraktijken.  In de vastgoedbranche is V. inmiddels berucht en komt hij niet meer zo snel aan de bak.

  Veroordeling

  In 2009 valt V. door de mand. Hij heeft een auto verduisterd en verschillende ondernemers gedupeerd. Op de dag van aanhouding komt zijn toenmalige vriendin achter de ware aard van Marco V. In november 2009 wordt V. veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een proeftijd van 2 jaar. Ook dient hij twee gedupeerde ondernemers terug te betalen. Marco heeft contact met de reclassering, maar de ondernemers hebben het geld nog steeds niet terug op hun bankrekening.

  Werkwijze

  Ondanks de proeftijd van twee jaar laat Marco zich niet afschrikken. Hij gaat gewoon weer op de oude voet verder; via internet komt hij in contact met diverse vrouwen. Hij vertelt ieder hetzelfde verhaal over zijn tragische verleden. Volgens V. is hij eerder getrouwd geweest en heeft hij een kind verloren aan een levensbedreigende ziekte. Daarnaast heeft hij hartklachten en zelfs een hartaanval gehad. Door deze verhalen probeert Marco sympathie te wekken en een emotionele band te creëren. Van zijn verschillende dates kiest hij het meest geschikte slachtoffer uit. Het gelukkige paar wijkt niet van elkaars zijde en Marco is al snel dag en nacht bij zijn geliefde te vinden.

  Bankrekeningen plunderen

  Zodra V. de huissleutel in zijn bezit heeft komt hij regelmatig overdag internetten. De geliefden zijn gewoon aan het werk en hebben dus niets door. Maar ondertussen weet Marco toegang te verschaffen tot hun bankrekening. Door te rommelen met een randomreader of e-dentifier kunnen de geliefdes hun saldo niet bekijken. Op een ongezien moment ‘leent’ hij de bankpas en kan zo de hele rekening plunderen. Dit doet hij beetje bij beetje, zodat hij maandenlang kan doorgaan. Automatische betalingen voor vaste lasten kunnen niet meer worden afgeschreven, maar de betalingsherinneringen krijgt de vriendin nooit te zien. Marco is overdag thuis en kan dus makkelijk de post onderscheppen.  

  Tijdens deze uurtjes alleen kan V. ook alle administratie van zijn vriendin bekijken en kopiëren. Met deze gegevens kan hij via internet leningen aanvragen, zonder dat de vriendin ook maar iets vermoedt. Om zijn verhaal als succesvol zakenman in stand te houden stapt hij elke morgen in pak de deur uit om door zijn privé-chauffeur naar zijn ‘werk’ gereden te worden. 

  Schulden

  Deze werkwijze slaat iedere keer aan: een van zijn meest recente slachtoffers is € 43.533,38 kwijt door Marco zijn leugens. Vriendinnen uit het verleden zijn ook geld verloren aan Marco en soms zelfs in de schuldsanering terecht gekomen. Naast deze vriendinnen heeft Marco diverse ondernemers opgelicht door onwaarheden te verkondigen en de rekeningen onbetaald te laten. De schulden die Marco bij ondernemers achterlaat verschillen van 100 tot 20.000 euro. Dit is reden genoeg om eens met Marco te gaan praten.

  Gesprek

  We komen achter een afspraak die Marco heeft met een ex-man van zijn nieuwe geliefde. Tot onze verbazing heeft V. alles tot in de puntjes geregeld. Hij is niet verrast dat wij zijn komen opdagen. Marco heeft een conferentiezaaltje gehuurd in een hotel en nodigt ons uit om de zaak toe te lichten. In dit gesprek probeert Marco met zijn zijige stem ons te overtuigen dat hij geen flessentrekker is. V. heeft een eigen map bij zich met bonnetjes, maar hij kan er niet één tonen die zijn verhaal ondersteunt.  Marco zegt dat hij zich kan voorstellen hoe vrouwen zich voelen en bij een aantal heeft hij "er oprecht spijt van". Het gesprek wordt verstoord door de politie. Zij arresteren Marco V. voor oplichting. V. bekent de creditcard van een date te hebben verduisterd tijdens een afspraakje. Na verhoor wordt hij in afwachting van verder onderzoek, weer op vrije voeten gesteld.

  Gemeld bij politie

  Een paar dagen na de uitzending heeft Marco V. zich vrijwillig gemeld bij de politie. Hij is verhoord en daarna weer heengezonden. Hij heeft verklaringen afgelegd. De zaak wordt nu onderzocht door de officier van justitie.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant