Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Marcel van W.

  Marcel van W.

  Een advocaat, een autoleverancier, een horecaman, een sauna eigenaar. Marcel van W. is van alle markten thuis. Door zijn vlotte praatjes geloven veel mensen dat ze met een deskundige zakenman te maken hebben, totdat ze hem werkelijk leren kennen. Marcel start binnen een mum van tijd bedrijven op, maar binnen de kortste keren ontstaan er betaalachterstanden. Marcel laat een spoor van ellende achter.

  Marcel begint zijn carrière in de autobranche: zijn bedrijven gaan al snel failliet. Hij wordt door de curator beschuldigd van paulianeus handelen en faillissementsfraude. Marcel besluit te verkassen naar België om te proeven aan het horecaleven. Hij huurt een café in een Antwerpse straat die bekend staat om de levendige gay-scene. Van W. neemt hiervoor verschillende mensen aan. Marcel betaalt zijn leveranciers niet en ook zijn werknemers komen er bekaaid vanaf. Wanneer ze hier wat van zeggen, krijgen ze een grote mond en bedreigt Marcel ze. Na twee jaar wordt het café gesloten op last van de deurwaarder.

  Restaurants

  Marcel heeft de smaak te pakken en besluit grillrestaurant ‘’t Kiekekot’ -een begrip in Antwerpen - over te nemen. Het restaurant dat al 50 jaar bestaat, wordt door Marcel binnen een paar maanden om zeep geholpen. Direct daarna start hij ’’t Antwerps Mosselhuis’ en niet kort daarna het ‘Beenhouwerke’. Marcel betaalt de huur niet van de panden waar hij in zit. Ook zijn werknemers krijgen geen salaris en blijken niet verzekerd te zijn. Talloze leveranciers kunnen fluiten naar hun geld. Wanneer mensen verhaal komen halen, wordt Marcel boos. Hij slingert de ergste bedreigingen naar hun hoofd. Het gaat zelfs zover dat Marcel tegen een wijnleverancier zegt dat hij zich nooit meer in Antwerpen moet laten zien en dat er een prijs op zijn hoofd staat. Dit gaat de verhuurders en leveranciers te ver en ze besluiten samen een rechtszaak op te starten. Uit de rechtszaak blijkt onder andere dat Marcel papieren heeft vervalst en grote schulden heeft opgebouwd.  De rechter neemt dit en de bedreigingen hoog op en veroordeelt Marcel tot 30 maanden cel. Hiervan heeft hij 1 dag vastgezeten, daarna gaat hij in Hoger Beroep en moet dus vrijgelaten worden. Hij vlucht naar Nederland.

  Huwelijk

  Marcel heeft inmiddels een relatie met de 22 jaar jongere Benjamin V., waar hij ook mee trouwt. Marcel en Benjamin geven een groot feest en alle gasten mogen overnachten in een hotel. Het feest wordt echter maar deels betaald en ook het hotel wacht nog steeds op de betalingen. Opnieuw is Marcel niet vies van wat bedreigingen wanneer het hotel en de feestlocatie vragen waar hun geld blijft.

  Nederland

  In Nederland heeft Marcel weer grootste plannen. Hij wringt zich in het leven van Hans de Bruine en diens partner. Zij zijn de eigenaren van de homosauna ‘Spartacus’ in Rotterdam en het restaurant de ‘Hoekse Hout’ in Bergschenhoek. Hans en zijn partner willen al een tijdje een stapje terug doen en Marcel maakt hier listig gebruik van. Hij stelt zich voor als bedrijven manager die beide zaken zal kopen en de benodigde administratie hiervoor op orde zal brengen. Hans betaalt Marcel hier 150.000 euro voor. De papieren voor de overnames worden getekend en Hans en zijn partner denken eindelijk een wat rustiger leven te gaan leiden. Marcel trekt personeel aan, schakelt een payrollbedrijf in en begint het restaurant ‘Kibs en Rips’. Wanneer de gemeente echter gaat twijfelen aan de goede bedoelingen van Marcel en vraagtekens zet bij zijn vergunningaanvraag, trekt Marcel zich plotseling terug. Ondanks getekende contracten en beloftes verdwijnt Marcel van de een op andere dag. Er komt geen overname en geen geld. Marcel en zijn man stelen en vernielen ook nog eens een groot deel van de inboedel.

  Welness Strictly for men

  Direct na zijn vertrek huurt Marcel een andere homosauna met zijn man. In Oosterhout baat Marcel Welness Strictly For Men uit. Hij laat de zaak op de BV van zijn man Benjamin zetten. Marcel belooft de homozender Out TV sponsorgeld in ruil voor een tv-reportage, maar ook deze betaalt hij niet. De huurpenningen voor de sauna komen nooit. Marcel en Benjamin weigeren ook de huur van hun privéwoning te betalen. Ook hier is Marcel niet vies van bedreigingen tegen de verhuurders. Hij weigert zelfs te betalen na een gerechtelijke uitspraak.

  Opgelicht?! besluit dat het tijd wordt om Marcel en Benjamin eens aan te spreken op hun loze beloftes en bedreigingen. We wachten het echtpaar op bij de sauna. Marcel verdwijnt snel in zijn auto, maar zijn man Benjamin komt nog een paar keer naar buiten om bezwaar te maken tegen de opnames.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant