Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Marcel L.

  Marcel L.

  Al zijn gedupeerden zijn het erover eens: Marcel L. is een sympathieke en enthousiaste verkoper. Toch is hij iemand die je goed in de gaten moet houden.

  Bijvoorbeeld als zijn werkgever dien je de teugels strak te houden omdat de vertegenwoordiger L. anders grote schades veroorzaakt door de vele beloftes die hij doet. En die hij uiteindelijk niet kan nakomen.

  Eind 2005 zet Marcel L. de stap om voor zichzelf te beginnen en vanaf dat moment gaat het helemaal mis. Hij beweegt zich in de markt van de self-storage, de tijdelijke opslag in met name leegstaande panden. Zijn eerste bedrijf is genaamd Loxz B.V. Aandeelhouder Dik Konijn steekt er in totaal 20.000 euro in. L. is onzorgvuldig, communiceert niets en gaat zijn eigen gang, zonder enige verantwoording af te leggen. Medewerkster Annika Koning, tekenaar en ontwerper van stellages en boxen, wordt voor de gek gehouden. Zij ontvangt geen loon meer, maar L. vertelt daarbij dat het niet aan hem ligt.

  Ondertussen worden opdrachten niet naar behoren uitgevoerd waardoor betalingen achterblijven. In plaats dat Marcel op zoek gaat naar een oplossing, steekt hij zijn kop in het zand en gaat gewoon door, alsof er niets aan de hand is.

  Bij Opgelicht?! zijn meer dan tien bedrijven bekend die door Marcel L. gedupeerd zijn en de schade loopt op tot zo’n 170.000 euro. Oud-prof wielrenner en winnaar van een bronzen Olympische medaille van 1964 Cor Schuuring blijft achter met een schuld van 21.000 euro. Hij is degene die al binnen een jaar na oprichting het faillissement van Loxz B.V. aanvraagt. L. heeft dan al tevergeefs valsheid in geschrifte gepleegd om daarmee Schuuring te laten geloven dat Loxz B.V. van het bedrijf Raab Karcher nog zo’n 27.000 euro zou krijgen voor de koop van elektronische deursloten.

  Na het faillissement neemt L. geen verantwoordelijkheid voor de schulden, maar richt een nieuw bedrijf op, genaamd Smartlocks. Dit is een groothandel in opslagmaterialen en beveiligingssystemen. Medewerkster Annika wordt met smoesjes aan het lijntje gehouden. Ze gaat mee naar het nieuwe bedrijf, hoewel ze dan al maanden geen salaris uitbetaald heeft gekregen. Ze is bevriend met L. en blijft hoop houden op haar loon. Maar wanneer ze na een half jaar een nieuwe werkgever vindt en ontslag neemt, blijkt bij het UWV dat ook haar loonbelasting niet is uitbetaald.

  Na Smartlocks gebruikt de zwaarlijvige Marcel L. zijn vlotte babbel in een geheel andere branche. In de omgeving van Amsterdam verkoopt hij cakejes, taarten en chocolade. Meerdere leveranciers van patisserie laten weten geen goede ervaringen met hem te hebben en vrijwel overal wordt de werkrelatie stopgezet. L. verkast vervolgens naar Zuid-Limburg.

  Marcel trekt in bij een vriendin die hij via internet heeft leren kennen. Hij stelt haar zoon voor om samen een bedrijf te beginnen. Ze starten met BAS Exclusieve Horeca Service, een bedrijf dat patisserie aan de betere hotels en restaurants in Limburg verkoopt. Ondanks waarschuwingen van de bank en boekhouder zet de zoon vol vertrouwen zijn handtekening onder een forse lening. Van de zaak komt echter niets terecht. Na veel ellende wordt L. het huis uitgezet en blijven moeder en zoon bedrogen achter.

  TROS Opgelicht?! vindt Marcel L. uiteindelijk in een vakantiepark in Friesland, waar we vriendelijk wordt uitgenodigd om zijn kant van het verhaal te horen. Marcel L. geeft aan bezig te zijn met een schuldhulpverleningstraject. Wanneer we dit controleren, blijkt er inderdaad een eerste contact te zijn gelegd. Pas later in 2011 zal duidelijk worden of L. dit heeft doorgezet.

  De Kredietbank Nederland raadt gedupeerden aan om in ieder geval een schuldopgave te doen. Deze zal worden toegevoegd aan het dossier van Marcel L. Mocht het met L. tot een schuldenregeling komen, zullen zij niet worden vergeten.

 • Ook interessant