Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Marc van D. de J.

  Marc van D. de J.

  Marc is 24 jaar en woont bij zijn ouders. Hij heeft geen rijbewijs maar wel een haast kinderlijke fascinatie voor kraanwagens en brandweerauto's. Klinkt onschuldig, maar toch veroorzaakte deze jongen al meer dan een miljoen euro aan schulden.

  De fantasie wereld van Marc van D. de J. lijkt heel onschuldig. Op Facebook presenteert Marc zich als bevelvoerder van de brandweer te Rotterdam. Maar dat blijkt een grote illusie te zijn. Ook de brandweer in Doetinchem heeft regelmatig met hem te stellen. Met name over een van zijn voertuigen, een nepbrandweerautootje, ontving de brandweer een stroom aan klachten. Ook ging Marc op pad om mensen voor te lichten over brandveiligheid. De brandweer roept Marc diverse malen op het matje maar of het allemaal helpt blijft zeer de vraag.

  De ene fout na de andere

  Marc Van D. de J. wil nog veel meer dan alleen maar de brandweer imiteren. Zijn fascinatie ligt ook bij ander groot materieel, zoals kraanwagens en shovels. Op zijn 21e start hij een sloopwerk- en grondverzetbedrijf:  Van D. Grondverzet dat later verandert wordt in Blom Holding. Onder de vlag van Blom sloopwerken veroorzaakt Marc de ene fout na de andere.

  Het dieptepunt wordt bereikt in juni 2010 als een stal van een manege in Schipluiden na één uur sloopwerk onverwacht in elkaar stort en er asbest bij vrijkomt. Na ontdekking van de illegale sloop wordt een noodverordening uitgegeven: woningen in de omgeving worden ontruimd. Het kost de gemeente Schipluiden bijna 3,5 ton aan sanering en de manege-eigenaar, die op opdracht gaf voor de illegale sloop, een half jaar celstraf. Marc krijgt slechts een taakstraf, omdat hij in opdracht gehandeld zou hebben.

  Meer dan een miljoen aan rekeningen en boetes 

  Anderhalf jaar na het asbest debacle gaat Blom sloopwerken failliet. Als er enig inzicht in de administratie komt, is de teller tot ongekende hoogten gestegen. Er staat voor meer dan een miljoen aan rekeningen en boetes uit voor het bedrijf. De sloper zelf gaat daarnaast nog eens persoonlijk failliet voor meer dan 49.000 euro.

  Al tijdens het faillissement van Blom Holding start hij een bijna identiek bedrijf: KSM Holding. Dat staat voor 'Klein Sloopbedrijf Marc'. Klein Sloop Bedrijf Marc pakt het groots aan: Van D. de J. betrekt een ruimte in het luxe 'Park Tower' in Arnhem en hij start een nieuwe holding: KSM. Daarnaast begint hij KSM transport en KSM sloopwerken. Geen van de BV's worden bekrachtigd, hun status blijft: in oprichting. Bij de klusjes van Marc gaat het vaak om kleine bedragen. Het slordige werk, de beschadigingen en extra kosten zijn vele malen hoger dan de eerste begroting, merken zijn klanten.

  Klanten en leveranciers: zowel bij KSM als bij Blom Holding krijgen ze dezelfde behandeling. Marc opereert vrijwel steeds op dezelfde manier. Ook KSM holding is geen lang leven beschoren want in september wordt het bedrijf opgeheven. De vraag is waar Marc nu weer mee op de proppen komt.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant