‘Let op! Geld lenen kost geld’, is een bekende slogan die al jaren op televisie en radio te zien en horen is. Als je een lening afsluit moet je daar rente over betalen. Kredietverstrekkers stellen allerlei voorwaarden waardoor het niet altijd mogelijk is om een krediet te verkrijgen. Bijvoorbeeld als je een BKR registratie hebt, een ZZP-er bent of een grote bedrijfsfinanciering zoekt. In zo’n geval ga je op zoek naar andere opties.
Een zoekactie via Google laat diverse aanbieders zien. Als je de advertenties op websites zoals Speurders of Marktplaats moet geloven, is het verkrijgen van een lening kinderlijk eenvoudig. Ook op social media en in je eigen mailbox vliegen de aanbiedingen je om de oren. Maar of het verstandig is om op het aanbod in te gaan, is nog maar de vraag.
Klachten over kredietverstrekkers
Al jaren ontvangt Opgelicht?! klachten over diverse kredietverstrekkers. Het aanbod is letterlijk te mooi om waar te zijn. In keurig Nederlands worden leningen in advertenties aangeprezen: ‘BKR is geen probleem’, ‘Minder goede kredietwaardigheid, u kunt gewoon een lening krijgen’, ‘Schulden, wij helpen u aan een lening’ en ‘Ik ben een particuliere geldschieter die leningen geeft aan particuliere en zakelijke personen’. Opgelicht?! neemt zelf de proef op de som en probeert duizenden euro’s op haar rekening te krijgen.
Veel aanbieders op internet
De aanbieders zijn op het internet ruimschoots aanwezig. Op advertentiesites maar ook op sociale media zoals Facebook komen mooie advertenties voorbij. Opgelicht?! reageert op verschillende aanbieders. Al snel hebben we beet. We komen in contact met een Vanessa Casgrain. Wat opvalt is dat haar Nederlands erg onder de maat is. Gekke zinnen en woorden. Ze vraagt om allerlei informatie. Waar is de lening voor nodig? Hoe hoog is het bedrag? Na het invullen van een formulier krijgen we een aan prachtig aanbod: een lening met een rente van slechts twee procent. Een buitenkansje. Vanessa legt contact met ons via WhatsApp. Het nummer blijkt afkomstig uit Benin. De lening kan binnen een dag op onze rekening staan, maar daarvoor moeten wel eerst kosten betaald worden: 198 euro inschrijfgeld. Als we weigeren het geld via Western Union over te maken naar Benin neemt een Nederlandse vriend van Vanessa contact met ons op. We kunnen het geld op zijn rekening storten. Na het storten van 198 euro, komt opnieuw een betalingsverzoek. Nu moet meer dan 400 euro betaald worden en daarna wordt het geld op onze rekening gestort, is het verhaal. Waar hebben we dat eerder gehoord? Ook de Nederlandse katvanger die samenwerkt met de mensen uit Benin, blijkt gedupeerd. Hij probeerde een lening te krijgen, maar zijn rekening werd uiteindelijk misbruikt om geld door te sluizen.
Gedupeerd voor meer dan een ton
Dit verhaal staat niet op zichzelf. In onze uitzending komt ook het verhaal van een man aan bod die een ton wilde lenen maar uiteindelijk 132.000 euro verloor. Dat gebeurde niet van de ene op de andere dag. Daar gaat een proces aan voorbij van enkele jaren.
De belangrijkste tips
In onze studio is Jeroen Wolfsen van de website MoneyWise aanwezig om enkele tips te geven over het veilig afsluiten van een krediet:
- Maak nooit van tevoren geld over aan een kredietverstrekker. Zij moeten jou juist geld verstrekken!
- Controleer of je te maken hebt met een bonafide partij. Op de website van de AFM kan je controleren of de kredietverstrekker een vergunning heeft.
- Lage rentes van twee procent klinken mooi, maar dat is te mooi om waar te zijn. Controleer wat een gangbare rente is.
Meer informatie
Handige tips over het veilig afsluiten van een krediet kun je vinden in ons artikel: hoe weet ik of een kredietverstrekker betrouwbaar is?
Ook op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is handige informatie te vinden: