Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Maikel H.

  Maikel H.

  In het Noord-Brabantse plaatsje Zeeland praten ze nu nog over hem. In april 2009 richt de 37-jarige Maikel H. ‘Sport For fun’ op en strijkt neer in Zeeland (niet te verwarren met de provincie). Zijn bedrijf verzorgt naschoolse sportactiviteiten voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Daarnaast kan je er terecht voor hardlooptrainingen en springkussens en zet het bedrijf fietsroutes uit voor mountainbikers.

  Praatjes

  Maikel gaat voortvarend van start. Hij huurt een pand, laat het beletteren en haalt verf bij een plaatselijk schildersbedrijf. Bij andere bedrijven neemt hij auto’s en computers af. Overal wappert Maikel H. met zijn visitekaartje en zijn praatjes zijn kennelijk zo goed dat hij de spullen op rekening meekrijgt. Zo weet Maikel in korte tijd in Zeeland zes bedrijven om de tuin te leiden.

  Gedupeerden

  Ook de makers van de website van Sport For Fun krijgen niet betaald, evenmin als de gemeente Nijmegen van wie Maikel gymzalen huurt. Ook een bedrijf dat hem luchtkussens levert blijft zitten met de rekening. Andere gedupeerden zijn onder meer een fietsenzaak in Ven-Zelderheide en een bouwbedrijf uit Grave.

  Leegstaande woning

  Sport For Fun staat geregistreerd op een adres in Wychen. Alle facturen gaan naar deze leegstaande woning waar Maikel enkel komt om af en toe dozen in- en uit te laden. Buren ondervinden overlast, omdat schuldeisers bij hen aanbellen, in plaats van bij Maikel. Wanneer Maikel ook de huur niet betaalt, wordt hij eruit gezet.

  Strafblad

  Maikel H. is een bekende van politie en justitie. Hij heeft een strafblad en zit in 2006 vast in gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. Hij manifesteert zich eerder als oplichter, maar dan uit naam van twee andere bedrijven. Als vertegenwoordiger van ‘MH My Personal Trainer’ regelt hij bij een Esso-pomp een tankpas. Daar tankt hij voor 750 euro weg.

  Als dit bedrag via automatische incasso van zijn rekening wordt afgeschreven, boekt Maikel het geld eigenhandig terug. Daarna verdwijnt hij met de noorderzon. Het andere bedrijf uit 2008 is ‘Quality Sport Events’. Op de website staat dat het bedrijf door brand (met dt!) is getroffen en dat Maikel zogenaamd de deuren heeft moeten sluiten. 

  Sportief

  Maikel is sportief en doet regelmatig mee aan hardloopevents, zoals de Zevenheuvelloop in Nijmegen. Nadat hij een CIOS-opleiding heeft voltooid, stort hij zich op de wereld van sport en beweging.

  Honkvast

  De meeste bedriegers reizen door het hele land. Maikel lijkt daar niet zo van te houden en is honkvaster. Hij opereert voornamelijk in een straal van dertig kilometer rondom Nijmegen. Overal laat hij proefballonnetjes op: bedrijven die slechts op papier bestaan.

  KiKa

  Maikel zegt het goede doel te steunen en geld over te maken naar KiKa (Kinderen Kankervrij). Over de rug van zieke kinderen wekt Maikel zo het vertrouwen van veel ondernemers. KiKa vindt het zeer kwalijk wat Maikel met hun naam doet en laat Opgelicht?! weten nog nooit geld van hem te hebben ontvangen.

  Gestolen auto’s

  Niet alleen op sportief gebied is Maikel het mannetje. Hij is ook een handige sleutelaar. Regelmatig ligt hij onder de auto en presenteert hij zich als automonteur. Bij een automaterialen-zaak in Boxmeer komt Maikel in de zomer van 2009 regelmatig omdat hij spullen voor zijn auto nodig heeft. Ook hier hangt hij de sympathieke jongen uit en neemt hij materialen mee op rekening.

  Om zelf over een auto te beschikken maakt Maikel gebruik van een bijzondere techniek. Hij leent auto’s, maar brengt ze daarna niet meer terug. Garages worden hier de dupe van, maar ook particulieren.

  Zwart schaap van de familie

  Opgelicht?! ontvangt een brief van de vader van Maikel. Hij laat weten dat Maikel het zwarte schaap van de familie H. is en dat zij tot op de dag van vandaag worden geconfronteerd met de schade die Maikel veroorzaakt. Ze distantiëren zich van al zijn handelen en betreuren het dat Maikel zoveel slachtoffers maakt. Ze vinden het triest en vinden dat hij behandeld moet worden.

  Failliet

  Op 20 oktober 2009 wordt Sport For Fun failliet verklaard. De curator inventariseert wat er nog aan spullen is. Waarschijnlijk zal het niet veel zijn.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant