Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Luc W.

  Luc W.

  Bedrijfsproblemen? Is het bij u ook 2 voor 12? Met deze woorden adverteert Luc W. uit Nijmegen op het internet en in landelijke dagbladen.

  Zit u in nood en heeft u dringend strategisch advies nodig? Of hulp bij het aanvragen van een krediet of bij de incasso's? Bel Luc W. De stevig gebouwde, joviale en goedlachse 'bedrijvendokter' komt u helpen. Althans dat zegt hij. Want Opgelicht?! kwam de afgelopen weken in contact met meerdere gedupeerden van Luc W. De Nijmegenaar ontpopt zich namelijk eenmaal binnen, allerminst als een kundige consultant.

  Afgrond

  Maybritte Blijderveen en Marcel Boers schakelden W. -destijds notabene een vriend van het stel- in 2010 in om hun lichtreclamebedrijf -dat door de crisis in zwaar weer zit- te redden. 'Je reikt een vriend de hand, in de veronderstelling dat hij je helpt. Maar in plaats daarvan wordt je de afgrond ingeduwd', zegt Marcel Boers. Het stel stortte op aanraden van de bedrijvendokter geld op een rekening om daarmee het bedrijf te saneren. Volgens W. stond het geld veilig geparkeerd op een 'derdengeldenrekening'. Maar toen het geld moest worden uitgekeerd, was het plotseling verdwenen. Er bleek helemaal geen derdengeldenrekening te zijn. Van het geld hebben Maybritte en Marcel nooit iets meer gezien. De sanering mislukte en Maybritte en Marcel verloren hun bedrijf. Na 38 jaar kwam er onlangs een einde aan het familiebedrijf.

  Inmiddels heeft W. wel een stichting 'derdengelden' opgericht. De noodzakelijke ontheffing van De Nederlandsche Bank ontbreekt echter. Volgens de bank is deze werkwijze illegaal.

  Sportschool

  W. gaat ook aan de slag bij Giovanny Thomson in Rotterdam. De ex-bodybuilder begint in 2009 een sportschool. Het loopt moeizaam, vooral het innen van de lidmaatschapsgelden is een probleem. W. gaat eerst de incasso verzorgen voor een vast bedrag ('fixed fee') van tienduizend euro. Later krijgt hij een volmacht om de sportschool volledig te runnen. W. incasseert het lidmaatschapsgeld, maar wat hij verder precies doet is en blijft onduidelijk voor Giovanny. Wel stuurt W. voor 3 maanden werk een factuur van ruim 71.000 euro. 'Waar is die fixed fee gebleven? Er komt opeens een factuur van 71.000 euro bij.', zegt Michel Snoek, die Thomson als advocaat destijds bijstond. Ook Thomson verliest zijn bedrijf nadat hij met W. in zee gaat. Hij blijft achter met een enorme schuld.

  Opgelicht?! ontdekt nog meer slachtoffers. Personeel en een ingehuurde freelancer werden niet betaald. Een bestelde auto wordt door W. niet opgehaald en moet met verlies worden verkocht. Ook bestelt W. drukwerk dat hij niet betaalt. W. leent geld bij een vrouw die hij bijstaat met haar administratie. Ondanks een getekende schuldbekentenis betaalt hij het bedrag nooit terug. Een zakelijke deal met een producent van dvd's loopt ook uit op een fiasco. De producent heeft een overeenkomst met W., maar zijn facturen worden nooit betaald. Ook hij verliest zijn bedrijf en leidt forse schade.

  W. is geboren in 1968 en was ooit marktkoopman in groeten en fruit. Gedupeerden zeggen dat hij houdt van het goede leven. Op stap-avondjes vloeit de champagne rijkelijk. W. laat graag zien dat het hem goed gaat.

  Op het moment dat wij verhaal gaan halen bij W., geeft de normaal zo breedsprakige Gelderlander niet thuis. We zijn niet welkom in zijn bedrijfspand en als hij ons later zonder camera toch toelaat wil hij nergens op ingaan.

 • Ook interessant