Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Louis V.

  Louis V.

  Een tijdelijke baan op een zonnig eiland; wie droomt daar niet van? Louis V. is de man die deze droom in vervulling kan laten gaan. Hij doet zich voor als vertegenwoordiger van gerenommeerde bedrijven in het buitenland en werft personeel via advertenties op internet.

  De interesse van Opgelicht?! wordt gewekt door een advertentie voor een baan bij resort 'Santa Catharina' op het zonnige Curaçao en besluiten te solliciteren.

  Sollicitatiegesprek

  We schrijven een krakkemikkige sollicitatiebrief, waar onze werkervaring niet uitspringt. Toch ontvangen we vrijwel direct na het versturen van de brief een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. We besluiten om -gewapend met een verborgen camera- op gesprek te gaan in de hoedanigheid van moeder en zoon. Maar niet voordat we contact opnemen met het resort op Curaçao. Ze vertellen ons geen personeel te zoeken en van Louis V. hebben ze nog nooit gehoord. Wij zijn benieuwd naar wat Louis dan voor ons in petto heeft..

  Aap uit de mouw

  Tijdens het gesprek gaat Louis V. helemaal op in zijn rol om ons vertrouwen te winnen. Hij vertelt ons onder andere dat hij het bedrijf Lutgo vertegenwoordigt. Maar al snel komt de aap uit de mouw: er moet een contante aanbetaling van 500 euro worden gedaan om voor de exotische baan op Curaçao in aanmerking te komen.

  Aan fantasie geen gebrek

  Als we aangeven te twijfelen, probeert de gladde prater ons over de streep te trekken met vrij bellen vanaf Curaçao. Als wij hem kritische vragen stellen en daarmee laten doorschemeren het zaakje niet te vertrouwen, maakt Louis zich uit de voeten.

  Bedrijven misbruikt

  Niet alleen de naam van dit bedrijf in Curaçao is misbruikt, hetzelfde overkwam meer ondernemingen. De oplichter gebruikt een waslijst aan valse digitale identiteiten. Achter al deze namen en telefoonnummers gaat één en dezelfde persoon schuil.

  Tweede ontmoeting

  Na onze verborgen camera-actie krijgen we een telefoontje van Linda. Ook zij zag een baan op Curaçao wel zitten en had op de advertentie gereageerd. Wel vond ze het raar om in een café af te spreken en vertrouwde het niet helemaal, daarom benadert ze Opgelicht?!. Wij informeren de politie Rotterdam Rijnmond en besluiten de handen ineen te slaan: we gaan met Linda mee naar het sollicitatiegesprek.

  Spectaculaire achtervolging

  Tijdens het gesprek voelt Louis nattigheid en neemt de benen. Dit keer hebben wij alleen de langste adem, want na een spectaculaire achtervolging wordt Louis opgepakt door de politie. Hij is verhoord en heeft inmiddels verschillende bekentenissen gedaan. De zaak is op dit moment nog in onderzoek. Wij houden u via de site op de hoogte!

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant