Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Linda C.

  Linda C.

  Linda C. een lieve vriendin, moeder en vrouw? Of iemand die alles bij elkaar verzint om je geld afhandig te maken? Het laatste lijkt het geval. Linda zelf wast haar handen in onschuld, maar Opgelicht?! Gaat op onderzoek uit.

  Erfenis en ziekte

  Linda C. is moeder van 5 kinderen en 24 jaar getrouwd geweest met Jaap Kronenberg. Jaap is weken achter elkaar op pad met de vrachtwagen en vertrouwt zijn vrouw met de financiën. Wanneer Jaap in 2008 thuis komt vertelt Linda hem dat ze groot nieuws heeft. Een oom van haar is overleden en er komt een erfenis aan van miljoenen. Ze laat Jaap de papieren zien en het gezin is dolblij, ze wanen zich rijk en gaan meteen op zoek naar een groter huis. Er wordt een huis bekeken in Harderwijk van 1,1 miljoen euro. Jaap ziet het huis niet zitten, maar achter zijn rug om gaat Linda door met de koop.

  Ondertussen vertelt Linda tegen iedereen dat ze ziek is, ze zou kanker hebben en ze heeft niet lang meer te leven. Voor haar man en zoons verschrikkelijk nieuws, ook hun vriendenkring leeft erg met het gezin mee. Linda laat aan haar vrienden weten dat ze uit de verzekering is gegooid en dat ze geld nodig heeft voor medicijnen. Natuurlijk zal ze iedereen snel terugbetalen als het geld van de erfenis binnen is. Ook laat ze de eigenaar van het huis in Harderwijk weten dat het geld er nu echt snel aan komt en dat het op een rekening in Engeland staat. Het spijt haar dat ze door haar ziekte niet lang van het geld kan genieten, maar ze is blij dat ze haar gezin en vrienden hier wel blij mee kan maken. Het geld lijkt echter niet te komen en Linda leent steeds meer geld van haar omgeving. Tegen haar vrienden zegt ze dat ze niet aan elkaar moeten vertellen dat ze dit geld leent en ook niemand mag het tegen Jaap vertellen. Jarenlang blijft Linda volhouden dat de erfenis nu echt snel komt, maar steeds is er weer een smoesje: haar familie doet moeilijk, de notaris kan de goede papieren niet rond krijgen of door haar ziekte is ze niet in staat om naar de bank te gaan om de papieren te onderteken.

  Leugens

  Wanneer Linda Jaap net voor hun 25-jarige huwelijksfeest verlaat voor een ander, beginnen de vrienden te praten. Langzaamaan komen ze erachter dat Linda van iedereen geld geleend heeft en dat het gaat om duizenden euro’s. Steeds heeft ze verschillende verhalen opgehangen over de erfenis en haar ziekte. Jaap schrijft meerdere ziekenhuizen aan waar Linda onder behandeling zou staan, maar nergens is ze bekend. Iedereen is geschokt, ze hebben Linda bijgestaan tijdens haar ziekte en zelfs meerdere malen afscheid van haar genomen. Jaap besluit de papieren van de erfenis ook nog eens goed te bekijken en hij komt erachter dat ze nooit een cent zullen zien. Waarschijnlijk heeft Linda Nigeriaanse Fraude papieren gebruikt om haar vrienden en gezin een rad voor de ogen te draaien.

  Zoons

  Bij de zoons van Linda gaan ook de ogen open. Hun financiën werden beheerd door hun moeder. Linda blijkt een en/of rekening geopend te hebben waar de salarissen van twee van haar zoons en van Jaap op binnen komen. Het salaris van deze zoons sluist ze door naar een andere rekening en ze geeft ze elke maand zakgeld. Ze denken dat hun moeder elke maand geld overmaakt naar een spaarrekening om een aardig potje te hebben voor de toekomst. Ook de vaste lasten laten ze over aan hun moeder. Pas wanneer de jongens een eigen huisje betrekken komen ze erachter dat ze een BKR-registratie hebben. Ze kunnen geen verzekeringen meer afsluiten, hun spaarrekening blijkt leeg en ze staan diep in het rood.

  Daarnaast blijkt Linda handtekeningen te hebben vervalst om schuldeisers van zich af te houden.

  Wanneer haar zoons hun moeder hierop aanspreken geeft ze niet thuis en zegt ze zelfs dat het hun eigen schuld is. Voor haar zoons is het moeilijk te verkroppen dat hun eigen moeder van ze steelt, liegt over haar ziekte en volhoudt dat er een erfenis aankomt. Ze blijft mailtjes sturen van zogenaamde notarissen. Haar zoons die altijd hebben klaargestaan voor hun moeder zijn het zat, ze willen antwoord hebben... Waarom doet ze dit en waar is hun geld gebleven?

  Huizen

  Linda doet het allemaal niets. Met haar nieuwe vriend koopt ze opnieuw twee huizen, één in Rijnsburg en één in Noordwijk. Ook nu denkt Linda groot. Het huis in Rijnsburg kost 5 ton en het huis in Noordwijk kost 1,6 miljoen euro. Dit terwijl de eigenaar van het huis in Harderwijk nog altijd op zijn geld wacht. Bij alledrie de huizen heeft Linda een koopovereenkomst getekend en bij geen één komt ze haar afspraken na. Linda moet nog meer dan 250.000 euro betalen aan boete, rente, belastingen en notariskosten.

  Waarom?

  Opgelicht?! besluit na alle verhalen en bewijzen Linda om uitleg te vragen. We treffen haar bij het huis van haar vriend. Linda houdt zich in eerste instanties van de domme, maar zegt daarna dat we bij haar ex-man Jaap moeten zijn. Wanneer we blijven aandringen vlucht ze weg in haar auto. De vraag ‘waarom?’ blijft voor haar zoons helaas onbeantwoord.

 • Ook interessant