Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Leo van B.

  Leo van B.

  Op 21 oktober vorig jaar gaat voor de vierde keer een kinderdagverblijf van Leo van B. failliet. Baby’s en kleuters staan op straat en ouders moeten een ander onderkomen voor hun kinderen vinden.

  Op negen oktober kregen de ouders een brief waarin stond dat kinderdagverblijf La Dolce Casa over vier dagen zou sluiten. De komende maand was toen net betaald door alle ouders, want er moest altijd een maand vooruit betaald worden.  Ook leidsters wisten van niets en zijn furieus als ze horen dat er alweer een faillissement is en dat Leo zelf nergens te bekennen is. Want zo doet Leo van B. dat; hij laat een stapel brieven achter die de leidsters dan voor hem uit mogen delen aan de ouders. Zelf is Leo niet meer aanspreekbaar.

  Faillissementen

  Dat er veel mis is blijkt ook uit de faillissementsverslagen van alle vier de BV’s. De truc die Leo en zijn nicht Natasja uithalen lijkt elke keer hetzelfde. Er wordt geld “geleend” aan andere BV’s van Van B. en aan zijn nicht Natasja. Ook wordt huur betaald voor het huis van zijn ex-vrouw. In totaal gaat dit om tonnen. En als de BV dan leeg is, gaat deze failliet. Inmiddels is dan al een nieuwe BV opgestart voor de kinderopvang. Hier worden de kinderen weer ondergebracht.  

  Een overzicht:

  • In 2012 ging de eerste BV failliet, dit was kinderdagverblijf Bambino. Volgens de verslagen van de curator leende Van B. dik 400.000 euro aan zichzelf. Dit geld is nog altijd spoorloos. 
  • April 2013 ging Casa del Bambino failliet. Ook hier worden er weer tonnen schuld achtergelaten. Er wordt veel geschoven met geld, maar ook met aansprakelijkheid. Dan weer is Leo de bestuurder en dan weer zijn nicht Natasja.
  • Juni 2014 gaat kinderdagverblijf Micasas failliet, dat vlak voor het faillissement nog La Dolce Casa 3 heette. Ten tijde van het faillissement is Natasja van Rekum-Van B. de bestuurder. Weer wordt hetzelfde trucje uitgehaald. Geen administratie of kleine delen van de administratie worden maar ingeleverd bij de curator. Ook wordt er gesproken van paulianeus handelen en bestuursaansprakelijkheid. 
  • Op 21 oktober 2014 gaat de vierde kinderopvang failliet. Alle onderzoeken lopen nog en de curatoren hebben op 17 februari 2015 Leo van B. in privé failliet laten verklaren.

  Dubieus

  Keer op keer maken Van B. en Van Rekum-Van B. een doorstart en alle faillissementen zijn dubieus te noemen. 

  Op dit moment runt nicht Natasja weer een nieuwe opvang in Den Haag, kinderdagverblijf Groen.

  Speelparadijs

  Leo maakt eind 2011 nog een uitstapje naar Leiden en neemt het bedrijf Piraat Eiland over. Dit is een indoor-speelparadijs. De verkoper zou een aanzienlijk bedrag ontvangen voor de naam en de speelstoestellen. Ook zou hij blijven werken als bedrijfsleider. Maar Leo betaalt maar een klein deel en de verkoper loopt 72.000 euro mis. Ook de huur wordt niet door Leo Betaald, waardoor ook Piraat Eiland failliet gaat.

  Spookburger

  Opgelicht?! heeft Leo van B. overal gezocht om hem om commentaar te vragen. Hij verblijft niet op het adres waar hij al jaren ingeschreven staat en komt er alleen de post af en toe ophalen. Ook op andere mogelijke verblijfplaatsen treffen we Leo niet. Hij lijkt een soort spookburger te zijn.

  Nichtje

  Zijn nichtje Natasja vinden we wel. Zij vertelt ons dat  ze ook door haar oom Leo is opgelicht. Dat ze zichzelf niet verrijkt heeft en financieel en emotioneel aan de grond zit. Haar hele familie is ontwricht door de praktijken van Leo.

  Spijt

  Een dag voor de uitzending krijgt Opgelicht?! toch nog een werkend telefoonnummer van Van B. te pakken. We bellen hem op om hem uit te nodigen voor een gesprek op camera met ons, maar dat ziet Leo niet zitten. Wel beantwoordt hij telefonisch onze vragen. Hij zegt dat zijn handelen zeker geen schoonheidsprijs verdient en dat hij spijt heeft van hoe alles gelopen is. Op de vraag waar de tonnen gebleven zijn zegt hij: 'daar heb ik andere gaten mee gevuld.' Op de dingen die zijn nichtje Natasja ons vertelt wil Leo niet inhoudelijk reageren, omdat het familie is. Hij belooft wel dat hij nooit meer een kinderdagverblijf zal beginnen.

 • Ook interessant