Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Laurensz S.

  Laurensz S.

  Een lang spoor van ellende achterlaten en met de noorderzon vertrekken. Dit is wat het verhaal rondom Laurensz S. kenmerkt. Velen kennen hem echter onder andere namen. Zo noemt hij zich de laatste tijd vaak Rens. Ook gebruikt hij de achternaam van zijn echtgenote Thea. Zijn meest recent gebruikte naam: Rens Coppens.

  Mensen omschrijven Laurensz S. als amicaal, meedenkend en sympathiek. Tot hij zijn ware gezicht laat zien, maar dan is het vaak al te laat voor de vele gedupeerden die hij de laatste jaren achter zich liet.

  Huurschuld

  S. heeft op talloze manieren mensen opgelicht. Zo huurt hij in Brabant het ene huis na het andere. Steevast vertrekt hij met een huurschuld. Daar weet Hans van der Pas helaas alles van. S. laat zijn woning in een grote puinhoop achter. Sinds de zomer van 2016 verhuurde hij zijn woning in Helmond aan Laurensz S. en zijn vrouw Thea Stoppelenburg. Al snel gaat het mis. De huur wordt niet betaald. Hans krijgt de ene smoes na de andere te horen. Zo zou de huur zijn overgemaakt, maar heeft de bank een foutje gemaakt. Geen enkele reden zorgt ervoor dat het geld wel op Hans’ rekening bijgeschreven wordt.

  Verontrustende berichten

  In oktober krijgt de huiseigenaar verontrustende berichten te horen. Buren vertellen hem dat er spullen uit de woning in een vrachtwagen worden gesjouwd. Het lijkt erop dat het stel opnieuw de biezen pakt. Hans vertrekt op stel en sprong naar Helmond. Daar aangekomen is de vrachtwagen al vertrokken. Buren hebben S. niet gezien. Als Hans de woning betreedt, worden zijn bange vermoedens werkelijkheid. De gehele woning is leeg. Zelfs persoonlijke spullen die in de woning horen zijn weg, zoals een Borettigasfornuis, exclusieve spiegels en kroonluchters. Zelfs alle vitrages zijn meegenomen. Wat rest is rotzooi. Alles lijkt erop dat zijn huurders met spoed zijn vertrokken. Maar waarheen? Hans krijgt geen enkel contact meer. Er staat nog een maandenlange huurschuld open, het huis is een grote rotzooi. Hans beraamt zijn totale schade op tienduizenden euro’s.

  Wietplantage

  Hans is niet de enige verhuurder die deze ervaringen heeft met de familie S. Het stel heeft meerdere malen woningen bewoond. Alle verhuurders bleven achter met huurschulden en verwoeste huizen. In een woning van Frans Leenen bleek zelfs een wietplantage te zitten. De woning terugbrengen in de originele staat kostte hem rond de 30.000 euro. In die woning startte S. een webshop, deze heet wbshop.nl. Tientallen mensen bestelden daar een tv of andere elektronica. Er moest vooraf worden betaald, maar geleverd werd er nooit. Leenen kreeg later veel gedupeerden aan de deur, allemaal op zoek naar de eigenaar van de webshop. Die was al vertrokken.

  Woonbemiddelingsbedrijf

  Naast een webshop werd op hetzelfde adres ook een woonbemiddelingsbedrijf gestart. S. zocht woningen en panden voor de verhuur. Zo kwam ook Ernst van de Veerdonk met hem in contact. Hij bood zijn woning te huur aan. Binnen korte tijd had S. twee huurders voor zijn huis gevonden. Huur werd echter niet betaald, dus Ernst ging naar zijn woning. Toen bleek dat de gehele woning was klaargemaakt voor het starten van een wietplantage. Het heeft er alle schijn van dat de bedrijven die S. startte dekmantels waren om wietplantages te verhullen of mogelijk te maken.

  Klusbedrijf

  Een van de laatste bedrijven van S. was een klusbedrijf, TVD Montage. Via Werkspot kwam hij aan klussen. Mensen die hem uitnodigden voor een offerte omschrijven hem als amicaal, vakbekwaam en meedenkend. Als hij dan ook nog eens een mooie prijs op tafel legt, krijgt hij van veel mensen de verbouwingsopdracht: een aanbouw aan een stacaravan, de bouw van een garage, of een complete verbouwing. S. had alle kennis in huis. Voordat hij aan de slag ging, inde hij wel een groot deel van de aanneemsom. In sommige gevallen stuurde hij mensen om te slopen, in andere gevallen een mannetje die een paar palen zette. Er zijn ook mensen die na het betalen geen enkele klusjesman zagen. Vele huiseigenaren moesten extra kosten maken om hun verbouwing alsnog te realiseren. De tientallen gedupeerden hebben allemaal dezelfde ervaring. Ze betaalden voor iets, maar kregen niks. Of ze verhuurden hun huis en bleven achter met verwoeste woningen en torenhoge huurschulden. En S. zelf? Niemand kreeg S. sinds oktober 2016 meer te pakken. Hij leek van de aardbodem verdwenen.

  Zoektocht

  Niemand weet waar S. naartoe is vertrokken. Er komen berichten dat hij Nederland is ontvlucht en zijn heil heeft gezocht in België of Spanje. Hij is in ieder geval vertrokken uit zijn laatste woning in Helmond. Vanaf daar starten we een zoektocht. Op zijn Facebook post hij niet veel later een foto van een appartement met daarop de tekst: ‘New Home’. We vinden uit dat de woning in Turkije staat. Mensen uit zijn directe omgeving beamen dat hij hen ook verteld heeft naar Turkije te zijn vertrokken. We zoeken uit waar het appartement van de foto staat en komen uit in de buurt van Alanya. Een Nederlands-Turkse journalist gaat ter plekke voor ons kijken. Hij ziet een bestelbus met een Nederlands kenteken staan, en niet veel later ziet hij Laurensz S. met zijn kleinzoon lopen.

  Naar Turkije

  We reizen naar Turkije om de man die torenhoge schulden in Nederland achterliet zijn kant van het verhaal te vragen. In de woning waar hij eerder was gezien, zat hij niet meer. Ook hier vertrok hij met een huurschuld. Geliefd hebben S. en zijn vrouw zich niet gemaakt in deze omgeving. We zoeken verder en krijgen van lokale bevolking te horen dat zijn auto nog dagelijks wordt gezien. Hij moet dus in de buurt zitten. Alle mogelijke verblijfplaatsen bekijken we. Ineens staat de bestelbus bij een ander huizencomplex in de buurt van Alanya. We zien Laurensz en Thea op het dakterras zitten. Als hij die dag zijn honden uitlaat, spreken we hem aan.

  Bekennen

  Laurensz kan alle beschuldigingen niet ontkennen. Hij geeft toe dat alles anders is gelopen dan de bedoeling was. Hij zegt nachten wakker te liggen van wat hij andere mensen heeft aangedaan, maar ook dat hij geen keuze had. Eigenlijk vindt hij zichzelf het grootste slachtoffer en hij zag geen andere uitweg dan te vertrekken naar het buitenland. Ineens neemt hij onze verslaggever even apart en vertelt jarenlang samengewerkt te hebben met de CIE (Criminele Inlichtingen Eenheid) maar dat hij heeft moeten vluchten voor zijn eigen veiligheid (dit is helaas niet op waarheid te controleren – red.). Duidelijk is wel dat hij geen vrienden heeft gemaakt. Al met al staat voor meer dan 250.000 euro aan schulden open. Laurensz heeft geen idee hoe hij dit moet oplossen.

 • Ook interessant