Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Kriston van B.

  Kriston van B.

  Het is oktober 2014. Een tweeëndertigjarige muzikant, ondernemer en organisator van evenementen wil in het Guinness Book of Records komen. Vijftig uur aaneen muziek maken op een vleugel, orgel en als deejay. En dat voor het goede doel! Alles gaat naar KWF en Kika. Het geheel speelt zich af op de Neude in Utrecht. Initiator en verantwoordelijk man is Kriston van B.

  Kosten noch moeite worden gespaard door Van B., nergens wordt op bezuinigd. Van B. wil het beste van het beste voor zijn recordpoging. Maar voor niets gaat de zon op… Vlak voor de poging van start gaat, worden tientallen ondernemers benaderd met de vraag of ze mee willen werken aan dit project. De meesten zijn gevoelig voor de goede doelen die genoemd worden en besluiten mee te doen. Ze spreken af dat ze spullen leveren die nodig zijn voor het project, maar voor een gereduceerd tarief. Van toilet-units, audio-apparatuur, het glazen huis waar Kriston in verblijft, promotiemateriaal, een vleugel, DJ-set, je kan het zo gek niet bedenken alles is er. Op een enkeling na heeft niemand een aanbetaling gekregen, het is te kort dag. 

  Audio-apparatuur

  Zo ook de verhuurder van de audio-installatie. Deze wordt de dag van te voren gebeld. Omdat het heel kort dag is, brengen ze de audio-apparatuur alvast naar De Neude in Utrecht. Ze maken de afspraak dat er wel een deel van te voren betaald moet worden. De recordpoging staat op het punt te beginnen, maar er is niets aanbetaald. Omdat de spullen er al staan, wordt Kriston voor de keuze gesteld: of hij loopt mee naar de PIN-automaat of de verhuurder neemt de audio-installatie mee naar huis. Kriston kiest eieren voor zijn geld en besluit te betalen. Hij doet een aanbetaling en belooft de verhuurder het resterende bedrag over te maken. 

  Tot op de dag van vandaag blijft 2100 euro van de 3600 euro onbetaald. Toch is dit een van de weinige bedrijven die ook maar iets van hun geld gekregen hebben. 

  Geen record gehaald

  Het blijkt nog maar het topje van de ijsberg te zijn. Op De Neude in Utrecht spreken we nog een handje vol betrokkenen. Allemaal hebben ze nog geld te goed van Kriston van B.. Op de website van Van B. lezen we dat het record gehaald is. De organisatie van het Guinness World Book of Records in Londen denkt daar anders over. Wat blijkt: Kriston van B. heeft wel een aanvraag gedaan voor het doen van een poging, maar in Londen hebben ze nooit bewijs gekregen dat de recordpoging ook daadwerkelijk gedaan is. Deze aanvraag blijkt ook nog eens niet te kloppen met dat wat van B. op het Neude gedaan heeft, dus er is absoluut geen record gehaald door van B.. De informatie op zijn site blijkt dus niet te kloppen. Ook de goede doelen KWF en Kika, die beiden 5.000 euro zouden krijgen, hebben tot op heden niets ontvangen. 

  Meer onbetaalde facturen

  Je zou nog kunnen denken dat dit evenement een kwestie van mismanagement is geweest, maar als we ons gaan verdiepen in het bedrijf van Kriston van B., genaamd VaVibe, komen er nog veel meer onbetaalde facturen boven drijven. Begin 2014 organiseert Kriston een concertserie. Naar eigen zeggen om geld in te zamelen voor een organisatie die zich inzet voor bijbelverspreiding wereldwijd. Kerken worden gehuurd, orkesten, koren en vleugels ingevlogen: niemand krijgt betaald. In december 2014 staat een groot evenement gepland in Gorinchem. Van B. laat niets meer van zich horen en laat het bedrijf die hij ingehuurd heeft voor de organisatie van het feest berooid achter. De openstaande factuur bij van B. bedraagt maar liefst 31.000 euro. 

  BTW

  Opgelicht?! heeft een deel van Van B.’s boekhouding in handen. We kunnen concluderen dat Van B. ruim 29.000 euro aan BTW heeft terugontvangen van de belastingdienst voor niet-betaalde facturen in het eerste en tweede kwartaal van 2014. Hij maakt het zelfs zo bont, dat hij zo’n 15.000 euro aan BTW terugvordert van een offerte van 86.000 euro voor de huur van een grote evenementenhal in het voorjaar van 2015. Het is niet eens een factuur, maar een offerte waarvan hij zegt deze betaald te hebben. In werkelijkheid heeft hij de evenementenhal al in juni vorig jaar laten weten niet op de offerte in te gaan.  

  Vlotte babbel

  Van B. heeft als organisator een zeer twijfelachtige reputatie opgebouwd. Van enkel mismanagement is geen sprake. Als we verder onderzoek doen naar zijn privéleven komen we er ook achter dat hij zeer gewiekst is en een vlotte, betrouwbare babbel heeft. Kriston vindt in 2014 een nieuwe levenspartner. Al snel wordt hij voorgesteld aan zijn schoonfamilie. Waar hij eerst het verhaal doet een goedlopend bedrijf te hebben, moet hij hier korte tijd later op terugkomen. Kriston vraagt zijn nieuwe schoonvader of hij geld mag lenen om zijn financiële problemen op te lossen. Vader is blij met Kriston als schoonzoon en besluit hem 25.000 euro over te maken. Maar er lijkt iets mis te zijn gegaan. Het bedrag is nog niet afschreven bij schoonvader en hij begint te twijfelen over de tenaamstelling. De oorzaak lijkt gevonden, zeker als de bank bevestigt dat een verkeerde naam bij een bankrekening kan leiden tot het mislukken van de transactie. Pa besluit hetzelfde bedrag nog een keer over te maken, want de tijd begint te dringen. Kriston belooft dat als het bedrag dubbel overgeschreven zou worden, hij 25.000 euro onmiddellijk terug te boeken.

  Schulden aflossen

  En dit is ook wat er gebeurt: er wordt maar liefst 50.000 euro van schoonvaders rekening gehaald. Kriston komt met een document op de proppen. Hierin laat hij notarieel vastleggen dat zijn schoonvader al het geld terugkrijgt. Ook staat erin dat Van B. 50.000 euro nodig heeft om de schulden af te lossen die zijn ontstaan door zijn recordpoging op De Neude in Utrecht. De waarheid is echter dat de 50.000 euro nooit meer boven water komt en er niemand van de schuldeisers is betaald. De handtekening van de notaris blijkt vals en Kriston van B. is ondertussen failliet verklaard. Naast de 50.000 euro die zijn schoonvader hem toevertrouwde, is zijn inmiddels ex-vriendin ook 2500 euro afhandig gemaakt door Van B.. Opgelicht?! spreekt daarnaast met meerdere ex-vriendinnen van Kriston die hem alleen geld hebben geleend, maar er nooit een cent van terug hebben gezien. 

  Het totale bedrag aan openstaande facturen die Opgelicht?! heeft weten te achterhalen staat op 193.079,43 euro. 

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant