Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Koeriersdiensten

  Koeriersdiensten

  Je wordt gebeld of je met spoed iets kunt leveren. Geen probleem, mits er gelijk betaald wordt natuurlijk. De klant mailt zijn bestelling en stuurt gelijk zijn bedrijfsgegevens, Kamer van Koophandel-uittreksel en ID-bewijs mee. Een check in de Kamer van Koophandel leert dat het bedrijf keurig ingeschreven staat en er zijn nergens negatieve beoordelingen te vinden op internet.

  Geen vuiltje aan de lucht dus. De klant mailt vervolgens ook nog een betalingsbewijs, omdat de bank de betaling vermoedelijk niet op tijd heeft verwerkt.

  Zo kwamen ondernemers uit heel Nederland in contact met Evjind V. van Hamer Brandstoffen. Evjind heeft de producten met spoed nodig. Hij heeft zojuist een betalingsbewijs gemaild. Een koeriersbedrijf zal de producten meteen op komen halen. De ondernemer ziet geen vuiltje aan de lucht. Ze krijgen een leuke order en de betaling is onderweg. Korte tijd later komt de koerier inderdaad voor rijden. De spullen moeten afgeleverd worden in Winsum, in de buurt van Groningen. De koerier is ook ingehuurd door Hamer Brandstoffen.

  Onderweg krijgt de koerier een telefoontje van Evjind van Hamer Brandstoffen. Zijn werknemers zijn niet meer op het afleveradres aanwezig en hij vraagt de koerier de spullen op een ander adres af te leveren. Daar zal iemand op hem wachten. Veel koeriers komen na deze adreswijziging terecht op een parkeerplaats bij een wegrestaurant in de buurt van Assen. Een man of vrouw van Hamer Brandstoffen staat inderdaad te wachten. De spullen worden overgeladen.

  Als de ondernemer de volgende dag zijn geld nog steeds niet bijgeschreven ziet op zijn rekening, neemt hij contact op met Evjind. Die neemt zijn telefoon niet meer op. Als hij vervolgens de koerier belt, krijgt hij te horen dat het afleveradres gewijzigd is. De spullen zijn verdwenen. Evjind van Hamer Brandstoffen is niet meer te traceren. Tientallen ondernemers en koeriersdiensten zijn op deze manier voor tonnen gedupeerd.

  Hamer Brandstoffen staat ingeschreven op een adres in Zwolle. Daar blijkt het bedrijf helemaal niet te zitten. Ze maken gebruik van deze locatie om de gedupeerden om de tuin te leiden. De meeste ondernemers doen aangifte bij de politie. Daar wordt een onderzoek gestart. Op dinsdag 15 januari 2013 worden Evjind V. en Jaap E. in alle vroegte aangehouden door een arrestatieteam van de bovenregionale recherche.  Evjind en Jaap worden gezien als de hoofdverdachten in de zaak Hamer Brandstoffen.

  De werkwijze van Hamer Brandstoffen komt heel erg overeen met bedrijven die de afgelopen jaren honderden ondernemers en koeriers bestolen van hun goederen; Connection Logistics, Colourwave Holding, Friegens Handelsmaatschappij, AK Holding.

  Alle bedrijven plaatsten per telefoon of mail een spoedbestelling. Een ID-bewijs, KvK-inschrijving en betalingsbewijs wordt gemaild. Ook wordt er in alle gevallen een koeriersbedrijf ingeschakeld die de goederen moet vervoeren. De gedupeerde ondernemers komen uit heel Nederland.

  De oplichters achter al deze bedrijven maken mogelijk deel uit van een landelijk opererende bende. Allen maakten gebruik van ING-betalingsbewijzen. De bank bevestigt dat alle betalingsbewijzen vals zijn.

  Zowel de bank als de politie willen benadrukken pas goederen mee te geven als de betaling daadwerkelijk bijgeschreven is op je rekening. Daarmee voorkom je de dupe te worden van deze oplichters. De politie stelde hiervoor een checklist op.

 • Ook interessant