Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Kerkoplichters

  Kerkoplichters

  Ze fietsen al jaren kriskras door Nederland, langs schilderachtige dorpjes en over winderige dijken. Dit oplichtersechtpaar laat een spoor van schulden achter bij kerken en slaapgelegenheden en weet zelfs de dominee op te lichten..

  Mooi vroom verhaal

  Het reizende echtpaar Jolanda H. en Jan V. trekt al sinds 2004 op de fiets door Nederland, om onder valse namen gratis overnachtingen te scoren en geld te ‘lenen’. Ze kiezen op gewiekste wijze hun slachtoffers uit, namelijk door een mooi vroom verhaal op te hangen bij gelovige mensen. Op die manier weten ze het vertrouwen te winnen van tientallen goedgelovigen.

  Schijnheilig

  Eén van de personen die in aanraking komt met het oplichtersduo is Toos Oostrum, eigenares van Bed & Breakfast Huize Oostrum in Vleuten. ‘Jan’ en ‘Annie Kuilman’ komen bij haar overnachten en betalen 1 nacht cash. De twee vullen alleen het onderste gedeelte van het inschrijfformulier in,  met een vals naam en adres. Op goed vertrouwen laat Toos het echtpaar nog een nachtje verlengen zonder vooruit te betalen en leent ze ook nog €60. De volgende morgen zijn ‘Jan’ en ‘Annie’ met de noorderzon vertrokken, zonder een cent betaald te hebben.

  Verder touren

  Jolanda en Jan gaan na dit voorval vrolijk op dezelfde tour verder. Ze lenen in Hollandseveld €70 euro van dominee Peschar van de hervormde kerk. Maar ook hij kan naar zijn geld fluiten, net als kerkoudste Jildert de Boer, die het stel op goed vertrouwen €100 euro leende. Ook het echtpaar Kroesen van camping Boslust in Elim heeft nog ruim €700 tegoed voor gestolen huurfietsen en geleend geld.

  Duizenden euro’s schade

  De schade per gedupeerde blijft beperkt, maar het duo weet in totaal toch bijna 10.000 euro te verduisteren bij 75 slachtoffers. Nog voordat Opgelicht?! in actie kan komen wordt het tweetal in november 2008 aangehouden op verdenking van oplichting en verduistering. Zowel Jolanda als Jan heeft er al op dat moment al veroordelingen en gevangenisstraffen opzitten. Jan is zelfs voortvluchtig, omdat hij er tijdens zijn weekendverlof in 2006 vandoor is gegaan met Jolanda, die toen net vrij was.

 • Ook interessant