Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Jürgen H.

  Jürgen H.

  Als klein jongetje zat hij ooit op het speciaal onderwijs. Niemand kon toen nog vermoeden dat hij zou uitgroeien tot één van de grootste meesteroplichters ter wereld. De Duitser Jürgen H. heeft zijn slachtoffers in Duitsland en Zuid-Afrika tientallen miljoenen euro’s afhandig gemaakt. En dit kreeg hij voor elkaar met vage kopietjes en personages uit de serie ‘Dallas’.

  Zelfverzonnen soapserie

  Jürgen H. speelt de hoofdrol in zijn zelfverzonnen soapserie. Al vroeg droomt hij van Amerikaanse soaps en is dol op de serie Dallas. De fictieve personages hieruit gebruikt hij bij zijn oplichtingspraktijken.

  Luxe

  Hoewel H. van oorsprong een dyslectische groenteboer is, omringt hij zich met luxe. Hij bezit een enorme villa, rijdt exclusieve auto’s, maakt reisjes met zijn privéjet en geeft extravagante feesten. En de steenrijke, goedgelovige investeerders waar hij zich mee omringt, financieren deze exorbitante levensstijl.

  Olieprins

  Al sinds 1988 weet H. als ‘financieel genie’ vooraanstaande zakenlui geld af te troggelen. ‘De olieprins’ of de ‘man met de gouden hand’ zegt op magische wijze geld te kunnen vermeerderen en belooft rendementen tot wel 1300% in zijn niet-bestaande investeringsproject. Met een reputatie van een man die 1400 bedrijven op de Scandinavische beurs grootbracht, weet hij probleemloos investeerders zand in de ogen te strooien.

  Wereldwijde oplichting

  Als de grond H. in Duitsland te heet onder de voeten wordt door een groot aantal boze beleggers en een belastingaanslag, verkast hij met zijn gezin naar Zuid-Afrika. Ze betrekken een luxe verblijf in de oudste wijngaard van het land. Daar koestert hij zijn imago van financieel jongleur met belastingproblemen wier grote geld ergens in Scandinavië is. Met fantasieverhalen weet hij gedupeerde beleggers zoet te houden en nieuwe beleggers aan te trekken.

  Het doek valt

  Toch is het niet alles goud wat er blinkt. In april 2003 wordt Jürgen H. in Hamburg veroordeeld tot zes jaar en negen maanden cel wegens bedrog. H. woont momenteel in Hamburg en werkt in een wijnhandel waar hij zich uitgeeft als kenner van Zuid-Afrikaanse wijnen. Hij zweert oplichting definitief achter zich te hebben gelaten.

 • Ook interessant