Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Judith B.

  Judith B.

  Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken. Maar wat moet je met een gekregen paard waar meerdere mensen aanspraak op denken te maken? Een paard waarmee de nodige schulden zijn gemaakt. Een paard waarvan de eigendomspapieren verdeeld zijn over meerdere mensen. Een paard dat bij meerdere mensen als onderpand dient terwijl de eigenaar de schulden niet inlost. Maar het wordt nog gekker, de eigenaar is mogelijk niet eens de eigenaar. Snapt u het nog?

  We hebben het over de hengst Calisto die in 2007 ter wereld kwam. De telg van Johnson – Burggraaf is opgezadeld met tienduizenden euro’s aan schuld. Maar het is onduidelijk van wie de hengst op dit moment is. Alleen als we op zoek gaan naar degene die rondom het paard de schulden maakt, stuiten we telkens op een persoon, namelijk Judith B.

  Paardenhandel

  Ons onderzoek rondom het paard Calisto begint bij een stal in Schoonrewoerd. In deze stal is de hengst samen met 9 andere paarden gestald door paardenhandel JBS, Judith B. Sportpaarden. Judith traint en verkoopt paarden. In het begin lijkt alles goed te gaan, maar op een gegeven moment blijven de betalingen uit. Maar er blijkt nog meer aan de hand. Zo heeft ze onrechtmatig twee paarden meegenomen. Hiervoor is ze ook veroordeeld.

  Ook blijkt de verkoop van de paarden niet zonder slag of stoot te gaan. Als ze een paard verkoopt, krijgt de eigenaar haar geld niet. Ook hier komt het tot een rechtszaak en in dit geval moet ze 18.000 euro betalen. Een andere schuldeiser krijgt nog 4000 euro omdat de verkoop niet doorging. Als we verder onderzoek doen komen we er ook achter dat Judith B. er meer schuldeisers zijn. Zo is het voer voor de paarden niet betaald, krijgen dierenartsen en hoefsmeden nog geld voor haar.

  Eigendom

  Maar van wie Calisto nu werkelijk is, blijft de vraag. Een schuldeiser heeft het eigendomsbewijs, de ander heeft het paspoort. Dan duikt er opeens een vriendin op die een kwitatie heeft, maar daar staat ook nog een tweede eigenaar van Calisto op. Bij het KWPN staat de fokker nog als eigenaar en op sporthorsedata.com staat Judith B. weer als eigenaar. 

  Genoeg reden om op zoek te gaan naar de vermeende eigenaar van Calisto.

 • Ook interessant