Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Joost den H.

  Joost den H.

  Een droomhuis van hout? B.V.P. Timmerwerken, de leverancier van houten woningen voor permanente bewoning, kan het allemaal regelen. Eigenaar van het bedrijf is de 40-jarige Joost den H.

  Op de website van zijn bedrijf staat  geschreven: 

  B.V.P. Timmerwerken is al jaren een begrip in Rotterdam en omstreken. Ervaring, expertise, alle disciplines onder één dak, traditioneel vakmanschap, op tijd leveren en afspraken nakomen.

   Deze elementen zijn de fundering van onze organisatie. Een fundering, solide genoeg om een ijzersterke reputatie op te kunnen bouwen van deskundigheid, degelijkheid en betrouwbaarheid.

  Maar de mensen die de laatste jaren met Joost den H. te maken hebben gehad, hebben een heel andere mening. Het nakomen van afspraken past niet bij hem.   

  Eerste meldingen

  In December 2012 krijgt de redactie van Opgelicht?! de eerste meldingen over Den H.. binnen. Zo heeft hij het huis gekocht van Petra Zwinkels in Hoek van Holland. Joost koopt niet alleen haar huis, maar ook het huis van haar buren dat ook te koop staat. In het ene huis gaat Den H. zelf wonen met zijn vrouw en kind, in het huis er naast zullen zijn schoonouders gaan wonen. Beide koopcontracten worden ondertekend, zonder voorbehoud van financiering. Den H. vertelt namelijk dat hij een groot bouwbedrijf heeft met honderden personeelsleden. De overdracht zal op 14 december 2012 plaatsvinden, maar Den H. wil dit graag eerder, en de nieuwe datum wordt 4 december. De woning wordt versneld leeggehaald. Maar op de dag van de overdracht blijkt bij de notaris geen geld binnengekomen te zijn. De makelaar en notaris geven Den H. nog een aantal dagen respijt, maar Den H. komt de afspraak niet na. Er wordt geen cent betaald. Ook de buren krijgen geen geld voor hun woning. Beide verkopend makelaars stellen Den H. in gebreke.  Conform een voorwaarde in het koopcontract hebben beide verkopersrecht op 10% van de koopsom. In dit geval heeft Petra recht op 23.750,- Den H. betaalt geen cent en Petra moet haar woning opnieuw in de verkoop doen. 

  In dienst bij Den H.

  In diezelfde periode meldden Patrick Joosten en zijn partner Desiree van der Heijden zich bij de redactie. Patrick treedt in dienst bij het bedrijf van Den H.; B.V. P. Timmerwerken. Den H. vertelt tegen Joosten dat hij ook bedrijven in het buitenland heeft, veel personeel heeft. In Nederland is Patrick echter de enige werknemer. Hij werkt hoofdzakelijk in de woning van Den H. zelf. De vriendin van Patrick is zwanger en ze zijn op zoek naar een eengezinswoning. Den H. oppert dat hij ook makelaar is, en een leuk huisje voor het stel heeft. Hij neemt ze mee om de woning te laten zien. Er moet nog wel veel aan gebeuren, maar het stel wil er graag wonen. Den H. vraagt hen een bijdrage voor de verbouwing, 10.000 euro. De rest zal hij zelf betalen. Omdat ze het geld zelf niet hebben, lenen ze het van de opa en oma van Desiree. Den H. gaat zelfs bij haar opa en oma langs om afspraken te maken. Een en ander wordt op papier gezet en door Den H. ondertekend. Ook moet er 5.500 euro borg betaald worden. Ook dit keer lenen opa en oma het geld. De verbouwing wordt steeds uitgesteld, en Patrick krijgt ook zijn salaris niet betaald. Als er ineens weer een ‘te koop bord’ in de tuin staat, vermoeden ze dat ze opgelicht zijn. Ze nemen contact op met de makelaar en die vertelt hen dat de woning nooit aan Den H. is verkocht. Hij heeft wel een voorlopig koopcontract getekend, maar heeft het geld nooit betaald. Daarom hebben ze de woning opnieuw in de verkoop gezet. De opa en oma van Desiree willen hun geld terug, maar krijgen niets meer dan smoezen te horen. Het geld moet vanuit het België komen, het is al overgemaakt, verkeerd rekeningnummer. Joost den H. houdt geen afspraak! 

  Ook autobedrijven gedupeerd

  Ook autobedrijven hebben ervaring met Joost den H.. Zo stapte hij eind 2012 autobedrijf MVV binnen waar hij twee auto’s bestelde. Den H. vertelde dat hij een ongeluk had gehad, en zijn auto total loss was. De verzekering zou hem spoedig 17.000 euro uitkeren. Na een korte proefrit en snelle onderhandeling koopt hij twee auto’s. Den H. vraagt of hij één auto al snel kan gaan gebruiken. De verzekering keert spoedig uit. Eigenaar Vuik gaat hier niet mee akkoord, omdat er eerst betaalt moet worden. Via Vuik krijgt Den H. een tijdelijke auto bij een leasemaatschappij. Vuik heeft echter geen prettig verkoopgevoel en gaat na een paar dagen googelen op zijn naam. Vuik leest dat de woning van Den H. in 2011 executoriaal is verkocht, zijn bedrijf failliet is gegaan en financiële verplichtingen en afspraken niet nakomt. Vuik belt Den H. over de betaling en levering van de auto. Den H. komt langs en vertelt dat het geld inmiddels is overgemaakt. Hij heeft een betalingsbewijs en een formulier van de Belastingdienst van goed betalingsgedrag bij zich. Het geld komt echter niet binnen, en navraag bij de bank leert dat het een vals betalingsbewijs is.  De leenauto brengt Den H. de volgende dag terug. Vuik geeft aan dat hij er geen vertrouwen in heeft. Den H. loopt de zaak uit, ze zien hem nooit meer terug. Ook deze afspraak tot betaling komt Den H. niet na. 

  Meer klachten

  Veel andere afspraken die Joost den H. aanging, kwam hij niet na. Een greep uit het aantal klachten over hem die bij de redactie bekend zijn:

  • Een aantal andere autobedrijven kreeg bezoek van Joost den H. Zo leverde een dealer hem een Volkswagen Amarok. Den H. verpatste de auto al na twee dagen. Hij ontving er contant geld voor, maar de dealer werd nooit betaald. 
  • Den H. bestelde 10.000 m2 houten vloeren. Den H. zou deze in opdracht van diverse ambassades besteld hebben. Het bedrijf dat de vloeren leverde, kreeg niets vooraf betaald. Het zagen van de vloerdelen werd stil gelegd. Den H. is eind 2012 door de rechter veroordeeld 192.000 euro te betalen aan de eigenaar van het bedrijf. Ook dit is Den H. niet na gekomen.
  • De verhuurder van het bedrijfspand waar Den H. met B.V.P. Timmerwerken Ltd zat, heeft nog recht op 41.000 euro huurgelden. Ook de werklui die hij destijds inhuurde voor verschillende klussen werden nooit betaald.

  Drie faillissementen

  Joost den H. heeft drie faillissementen op zijn naam staan. Twee zakelijke en een persoonlijke. De verschillende curatoren van de faillissementen schrijven in hun verslagen dat Den H. gemaakte afspraken niet nakomt; onder andere het overleggen van de boekhouding. Ook wordt er geschreven dat duidelijk is, dat Den H. tot op de dag van vandaag financiële verplichtingen aangaat, die vervolgens niet worden nagekomen. De curator wordt geregeld benaderd door benadeelde privé schuldeisers van Den H.. De curator van zijn persoonlijke faillissement schrijft in het laatst bekende verslag dat er bij het Centraal Meldpunt Faillissementsfraude melding is gemaakt van het vermoeden van faillissementsfraude. De totale schuldenlast volgens dit faillissementsverslag, zowel privé als zakelijk is 598.412,04 euro.

  Richting België 

  In de zomer van 2013 verlaat Den H. de woning in Capelle aan den IJssel waar hij met zijn vrouw, kind en schoonouders woonde.  Hij vertrekt richting België. Een aantal maanden eerder staat hij onverwachts bij Lou van de Moosdijk voor de deur. Van de Moosdijk heeft op dat moment zijn woning te koop staan. Den H. is onder  de indruk van het houten huis. Tegen Van de Moosdijk vertelt hij zelf houten woningen te bouwen. De verkoopprijs is geen probleem, daarnaast neemt hij graag een aantal dingen uit de inboedel over. Den H. gaat snel akkoord met de voorgestelde overnameprijs. Den H. tekent de papieren. Het akkoord gaan met alle bedragen, gaat voor Van de Moosdijk te makkelijk. Van de Moosdijk vertrouwt Den H. niet. Den H. komt met allerlei smoesjes. Na 14 dagen is voor Van de Moosdijk de maat vol. Hij spreekt Den H. aan en uit zijn gevoel dat het niet klopt. Den H. komt met allerlei smoesjes dat het wel goed komt, maar weer komt hij een belangrijke afspraak niet na; betaling van de koopsom.

  Bekend café

  Den H. verschijnt recent in het nieuws in België, hij heropent een bekend café in Turnhout. Al snel blijkt hij hier ook een belangrijke afspraak niet na te komen. Betaling van de vele facturen van leveranciers, werklui en personeel. Of café de Beiaard ooit heropend zal worden….. het nakomen van die afspraak ligt ook in handen van Joost den H.!

  Verschillende Belgische makelaars en autobedrijven hebben ook al bezoek van hem gehad. Den H. is op zoek naar een woning of een auto. En de bekende afspraak tot betalen?.... Vult u dit zelf maar in. 

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant