Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Johnny M.

  Johnny M.

  Het begint met een foto die bij Opgelicht?! binnenkomt. Of iemand de man in kwestie, die luistert naar de naam Marco Mols, herkent. Er blijkt een klacht binnen te zijn gekomen over Marco Hoefnagels en die gebruikt als alias de naam Marco Mols. Toch bekruipt het Opgelicht?! het gevoel dat dit nog steeds niet zijn echte naam kan zijn. Daar zit meer achter. Dat donkerbruine vermoeden blijkt te kloppen, want Marco Mols en Marco Hoefnagels blijken aliassen te zijn van Johnny M., een man met een behoorlijk verleden op het gebied van met name oplichting.

  Silvia, een gescheiden vrouw met twee kinderen, leert in 2016 de man van haar dromen kennen, althans op die roze wolk leeft ze maandenlang. Via de website Lovoo komt ze in contact met Marco Mols, haar prins op het witte paard. Een hardwerkende man met een eigen bedrijf, die ook nog eens goed is voor haar kinderen. Marco is een bezige bijtje, want hij is vaak weg voor zijn werkzaamheden op de vele kerstmarkten.

  Noodlot

  Marco droomt groots en heeft mooie toekomstplannen. Hij wil alleen maar het allerbeste voor zijn toekomstige vrouw en haar kinderen. Een ander huis, auto’s en zelfs een eigen restaurant. Overal onderneemt hij actie op. Koopcontracten worden getekend, makelaars worden gebeld, rondleidingen worden gegeven. Dan slaat het noodlot toe bij Silvia. Ze is haar tas kwijt en kan deze nergens meer vinden. Dan blijkt er ook opeens geld van haar rekening gepind te zijn. Op verschillende plekken in Nederland en Duitsland is er bij pinautomaten een bedrag buit gemaakt. Ze doet direct aangifte. In eerste instantie wordt haar dochter nog verdacht, maar de dader zit in een andere hoek. Als ze richting bank loopt om de beelden te bekijken, bekent Marco dat hij, in één geval, het geld van haar rekening heeft afgehaald. Ze sommeert hem thuis te komen en haar het geld weer terug te geven, maar Marco is in geen velden of wegen meer te bekennen. Tot overmaat van ramp is hij er ook nog met de auto vandoor, die op naam van Silvia staat.

  Meer slachtoffers

  Het verhaal van Silvia staat niet op zichzelf. In 2016 komen er meer klachten van vrouwen die ook een relatie met hem gehad hebben. De werkwijze van M. blijkt telkens dezelfde. Hij ontmoet een vrouw via een datingsite, vaak Badoo of Lexa. Vervolgens maakt hij de vrouwen het hof en spreekt hij zo snel mogelijk af bij de vrouwen thuis. En eenmaal binnengedrongen in het huis, blijft hij zitten waar hij zit. Vervolgens wil hij het liefst zo snel mogelijk met zijn nieuwbakken vriendin trouwen. Huizen kopen, auto’s en zelfs restaurants. Het kan niet op. Johnny blijkt over genoeg rijkdom te bezitten en betaalt naar hartenlust leuke spullen. Achteraf blijkt dat hij niet met zijn geld de spullen heeft gekocht. Hij plundert de rekeningen van de vrouwen. Ook koopt hij naar hartenlust auto’s, vaak op naam van zijn vriendinnen. Uiteindelijk blijven de vrouwen berooid achter. De bankrekening is geplunderd, spullen zijn verdwenen, de gekochte huizen worden niet afgenomen en Johnny zelf is met de noorderzon vertrokken. Mét de auto die op naam staat van zijn vriendin waar hij vervolgens nog diverse boetes mee rijdt.

  Veroordelingen

  Het verhaal van M. begint al in de jaren 90 als hij een tijd in beeld is als verdachte op de moord van de Groningense studente Anne de Ruijter de Wildt. 43 dagen brengt hij door in voorarrest en dat heeft hem blijkbaar voor het leven getekend. In de jaren daarna volgen diverse veroordelingen. In 2000, 2001 en 2002 moet hij zich voor de politierechter verantwoorden. In 2005 wordt hem zelfs een TBS-maatregel opgelegd. Dit heeft echter tot op de dag van vandaag niet het gewenste effect gesorteerd. Ook na zijn TBS bleven de klachten binnenstromen. In 2010 wordt Johnny voor de meervoudige kamer voor de zoveelste keer veroordeeld. De rechtbank legde hem 20 maanden detentie op, meer dan de 15 maanden die het openbaar ministerie had geëist. In 2010 wordt ook nog het faillissement van Johnny uitgesproken, maar ook dat heeft niet veel effect gesorteerd. In 2012 komt hij weer vrij, maar de detentie heeft niet zijn vruchten afgeworpen. Johnny logeert bij kennissen en ook daar maakt hij het weer te bont. Ze wijzen hem na een maand alweer de deur. Uiteindelijk gaat Johnny, na diverse omzwervingen, in 2013 naar Duitsland waar hij de Duitse Inge ontmoet. Een gelukkige relatie blijkt het niet. Tijdens deze relatie gaat hij nog met 8 andere vrouwen. Ook besteelt hij wederom zijn vriendin. Na twee jaar gaat deze relatie voorbij en vindt Johnny zijn geluk bij Miriam. Een jaar houdt de relatie stand totdat Johnny gearresteerd word in het restaurant dat hij pacht. Een restaurant dat hij met valse papieren heeft gekregen. Het blijkt dat er tegen M. nog een strafzaak loopt. Hij wordt uiteindelijk veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar en 19 maanden, met een proeftijd van 4 jaar.

  Opnieuw in de fout

  In zijn lopende proeftijd is hij al weer de fout in gegaan. Toch loopt deze charmeur nog altijd vrij rond. Na lang zoeken weet Opgelicht?! hem te traceren in Duitsland. Johnny ontkent alles en stelt dat hij druk is met oliebollen bakken. Zoete broodjes bakt hij zeker niet, dus je bent gewaarschuwd.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant