Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • John van E.

  John van E.

  John van E. is de man achter Koe & Zoo en zijn nieuwste bedrijf is Kaasdeco. Deze (internet)winkels verkopen decoratiespullen. Grote kunststof appels en peren, een levensgrote koe of een schattig schaapje om je eigen winkel of stand op te fleuren. Het ziet er allemaal prachtig uit, maar de mensen die in zee gaan met de eigenaar van Koe & Zoo komen wel erg vaak bedrogen uit.

  John van E. heeft een lekkere babbel en volgens zijn zeggen draaien zijn fabrieken in Polen overuren. Zo goed gaat het met de handel in decoratiedieren en fruit. De eigenaar van een groentewinkel komt tot de ontdekking dat zijn favoriete groente niet te vinden is bij Koe & Zoo: de komkommer. John stelt voor een mal te maken voor een komkommer. Hier moet de groenteman dan wel aan mee betalen. John weet zeker dat hij vervolgens meerdere komkommers zal gaan verkopen en dan krijgt de groenteboer zijn geld weer terug. Naast het betalen van de mal wordt nog een keer 5000 euro overgemaakt. Na 2 jaar heeft de groenteman nog geen cent terug gezien van wat hem beloofd is. 

  Weg is mijn vertrouwen

  De lijst van mensen die op deze en andere manieren investeren in het bedrijf van John van E. is lang. En allemaal hebben ze weinig tot niets terug gezien van hun duur verdiende geld. Gert stopte zijn laatste spaargeld in het bedrijf van John: bijna 7000 euro. Ook zijn vriend Marien gaat voor duizenden euro’s het schip in. Gert ziet zijn oudedagvoorziening in vlammen op gaan en gaat er bijna aan onderdoor. Vooral het feit dat hij John volledig vertrouwde doet hem veel verdriet. Een oud zakenpartner investeert maar liefst 25.000 euro in de handel van John, hij kan fluiten naar zijn geld.

  Er melden zich meerdere gedupeerden bij Opgelicht?! die allemaal een spoedopdracht van Koe & Zoo kregen om een pinguïn, flyers, beelden of  dozen af te leveren. Allen gingen direct aan de slag, maar haastige spoed bleek zelden goed. Geen van allen heeft betaald gekregen voor hun diensten. Aan de andere kant bestelden klanten van Koe & Zoo verschillende beelden bij John. Ze moesten vooraf betalen, maar hebben hun ‘Flipje uit Tiel’ of decoratiefruitjes nooit gekregen. 

  Er is al een rechtszaak gewonnen tegen John van E., maar ook deze uitspraak lapt hij aan zijn laars. John vertrekt naar onbekende bestemming en de gedupeerde draait zelfs op voor de proceskosten a 1200 euro omdat meneer van E. nergens te bekennen is.

  Het blijft niet alleen bij mensen die geld misgelopen zijn door de handel van John van E.. Op de lijst met gedupeerden zijn ook verscheidene verhuurbedrijven te vinden. Allen verhuurden ze een woning of loods aan John. Maar netjes zijn huur betalen zat er bij de meesten maar voor heel korte tijd in. Ook deze mensen hebben nog duizenden euro’s van John van E. te goed.

  Geen grenzen

  Op persoonlijk vlak kent John ook geen grenzen. Sharon is zes als ze voor het eerst denkt: wat doet mijn papa vreemd. Vanaf dit moment is haar zorgeloze jeugd voorbij. Deurwaarders, vreemden aan de deur die geld willen hebben, bedreigingen en voedselbank zijn jarenlang aan de orde van de dag. Haar vader is de oorzaak van al deze ellende. Haar vader is John van E.. 

  Geld halen

  Bij Sharon thuis was er vooral ruzie en spanning om geld. Als de bel ging werden de kinderen naar de deur gestuurd om open te doen. Haar moeder durfde alle mensen die geld kwamen halen niet meer onder ogen te komen.

  Sharon kan haar vader maar met een woord omschrijven: ‘Hij is een oplichter, een ander woord is er niet. Ik weet nog goed dat ik hem de eerste keer op heterdaad kon betrappen op een leugen. Ik hoorde hem boven aan de telefoon vertellen dat het dak van ons huurhuis lek was geweest en hij twee mannen had moeten laten komen om de lekkage op te lossen. Dit had hem veel geld gekost en hij wilde dat de huurbaas voor deze kosten zou opdraaien. Op zich geen vreemd gesprek, ware het niet dat er nooit lekkage geweest was. Toen ik hem ermee confronteerde, ging hij door het lint. Het was allemaal niet waar wat ik zei.”

  In goede en in slechte tijden

  Liesbeth is 23 jaar getrouwd geweest met John: “De eerste jaren waren goed en was ik gelukkig. Het ging mis toen John een tuincentrum ging runnen. Steeds vaker stonden er mensen aan de deur die zeiden dat John geen spullen had geleverd of dat hij ze nog geld schuldig was. Maar hoe groot de problemen waren, ontdekte ik eigenlijk pas na de scheiding. Hij heeft duizenden euro’s witgewassen op de bankrekeningen van mij en mijn kinderen,  stelselmatig mensen geld laten betalen voor spullen die hij nooit geleverd heeft, onze vaste lasten niet betaald.” Na de scheiding bleef er een half miljoen aan schulden over. John vertrok zonder vaste woon en verblijfplaats. Liesbeth draait er voor op en moet de schuldsanering in.   

  Lange lijst

  De lijst met gedupeerden is lang. Spullen die niet betaald zijn of goederen die niet geleverd zijn. Huurachterstanden of mensen die geïnvesteerd hebben in het bedrijf van John van E. en nooit meer een cent hiervan terug gekregen hebben. Totale schade: 700.000 euro. 

  Bedreigingen

  Opgelicht?! spreekt John aan over het feit dat beloften ook daadwerkelijk schuld maken. We vragen hem waar al het geld is gebleven van de gedupeerden. John wil ons niet te woord staan en zet het op een lopen. Na deze ontmoeting neemt John contact op met de redactie en stuurtons papieren die zijn onschuld zouden moeten bewijzen. Het zijn handgeschreven brieven en afschriften van zijn bankrekening. Hierop is te zien dat de gedupeerden geld naar hem hebben over gemaakt en bewijzen zijn onschuld niet. 

  John laat niet alleen van zich horen bij de redactie van Opgelicht?! Hij benadert ook zijn ex-schoonvaderen laat er geen gras over groeien. Via de mail laat hij weten: 

  "Zo 

  Wat dacht je ik doe mee aan een programma, dan ben ik er vanaf, goed achterom kijken nu is het klaar, ik zou dat karretje goed bewaren je zal hem hard nodig hebben, we breken al je botten klootzak. Ook laat ik auto weghalen en bij je familie ook net zolang dat je aan de grond zit." 

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant