Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • John K.

  John K.

  Wij komen John K. op het spoor wanneer hij een taxi bestelt voor een expat en zijn gezin. Een rit van bijna 1000 kilometer van Utrecht naar Zwaag in Noord-Holland naar Hoensbroek in Limburg. Hij doet zich voor als een belangrijke man van de firma Birkshire.

  De chauffeur vertrouwt zijn passagier niet en laat zijn personeel het bedrijf natrekken. Het personeel komt er achter dat de firma Birkshire niet bestaat, maar de chauffeur is dan al met het gezin onderweg naar Limburg. Daar komt hij er  achter dat de belangrijke expat John K. zelf is. Dezelfde man die de taxi heeft besteld.

  Dit blijkt niet ongewoon voor K.. De dertiger schroomt er niet voor zichzelf voor te doen als iemand anders. Zo kennen wij hem onder meer als expat en directeur van een onderwijsinstelling voor zeer moeilijk lerende kinderen. Op die manier weet hij veel bestellingen los te peuteren bij nietsvermoedende ondernemers. En zodra het hem ergens te heet onder de voeten wordt, verhuist hij weer met zijn gezin.

  De waslijst aan adressen is bijna net zolang als de vele bedrijven die John in de zomer van 2013 op zijn naam heeft staan: de Stichting Onderwijsinstelling Enorth, Esouth Holding, Tres Innovate Limited, Enorth Properties en Blackcom Holding. Vanaf de zomer tot en met januari 2014 blijkt er al voor zo’n 60.000 euro aan goederen en diensten te zijn besteld. De dagelijkse boodschappen, kantoorartikelen, witgoed en tuinsets. K. weet het allemaal op rekening te bestellen. Zodra mensen verhaal komen halen, blijkt de directeur alweer gevlogen.

  Vele bedrijven

  Het blijft niet bij het duperen van bedrijven. Opgelicht?! komt in contact met de ex van John K.. Zij krijgt in 2006 een relatie met het heerschap. Hij woont op dat moment in Voorburg en een jaar later koopt het stel samen een huis in Etten-Leur. Het gaat hen goed. Ze hebben samen twee bedrijfjes op naam en John werkt veel vanuit huis. In 2009 komt zijn vriendin erachter dat haar geliefde vreemd gaat. Een klap in haar gezicht, maar die klap wordt nog groter wanneer  ze er achter komt dat hij nooit iets heeft betaald. Bovendien blijkt dat haar vriend nog veel meer bedrijven op zijn naam heeft staan: Bluegem, Cubiq Constructions, E-South, Greenpaq en Bluepaq. Op naam van die bedrijven heeft hij onder meer een electronicazaak gedupeerd voor bijna 7000 euro. Bovendien bestelt K. op naam van zijn ex een dure Landrover. En toen ging die weg. Zijn ex krijgt de FIOD op bezoek, er is een berg aan schuldeisers en het huis wordt verkocht. K. laat zijn ex achter met enorm veel schuldeisers, een hypotheek en een lening van 121.000 euro. Hij is spoorloos en zij moet waarschijnlijk de schuldsanering in. 

  Colorcrisp

  Na Etten-Leur duikt K. op in Vleuten waar hij samen met zijn huidige vriendin weer vertrekt, een enorme huurschuld achterlatend. Hierna verblijft hij nog een tijdje in Amsterdam-Noord, op verschillende adressen in Almere, waarna hij vertrekt naar zijn geboortegrond Limburg. In Hoensbroek dit keer waar alles weer van voor af aan begint. Hij bestelt een breedbeeld televisie die hij nodig heeft voor zijn nieuwe bedrijf Colorcrisp / Headsouth. Genoeg redenen voor Opgelicht?! om de meesterbesteller aan te spreken. De website van John K. nieuwe ‘succesformule’ is inmiddels uit de lucht.

  John K. zegt in onze uitzending dat hij in de schuldhulpverlening zit bij Trosh & Partners. Bij navraag blijkt dat hij zich daar begin februari inderdaad heeft aangemeld, maar dat zijn aanvraag nooit is gehonoreerd. Trosh benadrukt geen contacten te hebben met K. en heeft hem te kennen gegeven geen zaken met hem te willen doen. 

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant