Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Johan S.

  Johan S.

  In 2004 werden de oplichtingspraktijken van Johan S. voor het eerst in Opgelicht?! behandeld. In 2009 was hij opnieuw onderwerp van gesprek. En nu, 12 jaar later, melden zich nog steeds mensen die zich door hem opgelicht voelen. Opgelicht door een man die, zoals gedupeerden omschrijven, vele namen en gezichten kent.

  De in 1970 geboren Johannes Peter Maria S. is al meerdere malen in Opgelicht?! aan bod gekomen. Het lukt hem steeds de harten van vrouwen te veroveren, maar na een tijdje laat hij ze berooid achter. S. is een bekende van politie en justitie. Meerdere malen heeft hij al gedetineerd gezeten wegens verduistering, valsheid in geschrifte, oplichting en diefstal. Meestal heeft S. geen eigen vaste woon- en verblijfplaats. Hij probeert snel bij een nieuwe geliefde in te trekken, die in het gehele land woonachtig zijn.

  In de cel

  Al meerdere malen heeft S. gedetineerd gezeten wegens verduistering, valsheid in geschrifte, oplichting en diefstal. Na zijn vrijlating vervalt S. weer in zijn oude patroon. Hij gaat, vaak gelijktijdig, relaties aan met vrouwen. Na een paar weken relatie vraagt hij zijn vriendinnen ten huwelijk. S., die vertelt miljonair te zijn, kan tijdelijk niet bij zijn geld. Hij teert op het geld van zijn partner én familie en vrienden uit haar omgeving. De droom spat uiteen als de vrouwen erachter komen dat ze al die tijd met een leugenaar en oplichter hebben samengeleefd. Het enige wat overblijft, zijn forse schulden.

  Veel vrouwen kunnen hierover meepraten. S. zat in 2015 voor de zoveelste keer gedetineerd tot hij in oktober 2015 weer vrijkomt. Vrijwel meteen herpakt hij zijn oude gewoonten.

  Woonruimte

  Via een wederzijdse vriend komt S.in contact met Frank en Kim, omdat hij opzoek is naar woonruimte. Franks huis staat leeg. S. vertelt het stel eerlijk dat hij gedetineerd heeft gezeten, maar dat hij graag opnieuw wil beginnen. Frank biedt hem die tweede kans. Omdat S. op dat moment nog geen inkomen heeft om de huur te betalen, zal hij klusjes in het huis verrichten. Hij heeft immers zijn eigen klusbedrijf gehad.

  Gerda

  Rond de kerst van 2015 ontmoet hij Gerda via een datingsite. Zijn contactadvertentie is veelbelovend. Johan S. zoekt een liefdespartner en tegelijk een secretaresse voor zijn klusbedrijf. Gerda, die op dat moment geen partner en werk heeft, reageert op zijn contactadvertentie. Ze spreken een aantal keren af en hebben gelijk een klik. Het tweetal krijgt vervolgens een relatie. Hij is vriendelijk, heeft een vlotte babbel en kan haar met zijn bedrijf ook nog eens leuk werk bieden. Het lijkt Gerda voor de wind te gaan.

  Miljonair

  S. heeft veel zakelijke afspraken door het hele land. Hij reist echter overal met de trein naartoe. Op verzoek van haar geliefde huurt Gerda een auto voor hem. Dagelijks maakt hij vele kilometers. Uit het niets vertelt S. aan Gerda dat hij eigenlijk miljonair is. Door problemen met zijn pasjes kan hij niet over het geld beschikken, maar daar zal snel verandering in komen. Hij laat haar vol trots een bankafschrift zien waar op dat moment 3,5 miljoen euro op staat.

  Gerjoh

  Johan S. wil samen met Gerda een nieuw klusbedrijf gaan starten. Omdat het belastingtechnisch aantrekkelijker is, vraagt hij Gerda het bedrijf op haar naam te zetten. Gerda vertrouwt S. volledig. 'Gerjoh' wordt door haar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Later zal het bedrijf overgeschreven worden op naam van Johan S. zelf.

  Gerda gaat soms met hem mee als hij een zakelijke bespreking heeft. Zo ook naar de vrouwengevangenis in Utrecht. Gerda wacht buiten in de auto en na anderhalf uur komt hij tevreden terug: S. heeft een grote schilderklus binnengehaald. Er moet snel personeel aangetrokken worden. Via een uitzendbureau uit Groningen worden twee schilders, een stucadoor en een stratenmaker ingehuurd.

  Ook in de woning van Frank, waar S. sinds een paar maanden woont, zijn klusjesmannen aan het werk. Het huis wordt geverfd, de tuin wordt opnieuw bestraat met nieuwe tegels én de cv-ketel en radiatoren worden vervangen. Alles gebeurt op factuur.

  Groot feest

  S. heeft het helemaal voor elkaar. Een prachtig huis, een leuke vriendin. Tijd voor een feestje, vindt hij. Gerda en S. zijn immers beide bijna jarig en hij wil dit groots vieren. Hij vraagt een partyverhuurder een feest te organiseren bij S. thuis in de tuin. Bij het intakegeprek vertelt S. gelijk dat hij genoeg geld heeft, maar als de organisator in het huis rondkijkt, ziet hij niets van waarde staan. Hij besluit een offerte uit te brengen voor een feest in zijn dorpshuis. De verplichte aanbetaling komt op het laatste moment binnen. Het feest wordt afgesloten met een grote vuurwerkshow.

  Droom spat uiteen

  Daags na het feest spat deze mooie periode uiteen. S. vertrekt per trein en keert nooit meer terug. Als Frank na een paar dagen niets meer van hem hoort, gaat hij naar het huis. Daar vindt hij vele onbetaalde facturen en hij treft boze ondernemers die hun geld komen opeisen. Ook Gerda’s droom is kapot. De man met wie ze zou gaan trouwen, blijkt een meesteroplichter te zijn. Ze zit met duizenden euro’s schuld door zijn toedoen.

  S. blijkt echter alweer zijn intrek genomen te hebben bij een nieuwe vrouw, waar hij zich voorstelde als Johan Bakker. Hij wordt bij die vrouw aangehouden en zit een aantal maanden gedetineerd.

  Over S. komen half september weer meldingen binnen. We treffen hem in de regio Den Haag, waar hij met de auto van stad naar stad rijdt. Maar het rijbewijs van S. is ongeldig verklaard. Hij mag dus helemaal geen auto rijden.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant