Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Jerry L.

  Jerry L.

  Het lijkt een prachtige kans om als jong model, beginnend fashion producer of architect, mee te doen met mode-evenement Salonè Della Moda van Jerry L.. Jerry is ambitieus en trekt iedereen met zich mee om zijn Salonè Della Moda als de nieuwe Fashion Week op de kaart te zetten.

  Jerry begint met zijn project bij cultureel centrum Arminius in 2011. Hij vraagt beginnend architect Dada Wang om de ruimtes in te richten en het lichtplan te maken. Alles ziet er prachtig uit en de modellen schitteren op het podium.

  Nieuwe edities

  Hij is zelf zo tevreden dat hij besluit om het jaar daarna meteen weer een editie te organiseren, maar hij ‘vergeet’ voor het gemak de huur van het culturele centrum te betalen. Ook Dada Wang en vele andere creatievelingen ontvangen geen salaris.

  Bij de volgende editie is het hetzelfde laken en pak. Jerry laat iedereen hard voor hem werken en belooft plechtig binnen een aantal weken te betalen, maar hij doet dit weer niet. Niet iedereen laat het erbij zitten en Jerry krijgt meerdere incassobureaus achter zich aan, maar het deert hem weinig.

  Fashion evenement

  In 2014 is er een fashion evenement op een nog grotere locatie in het Rotterdamse nhow Hotel met weer nieuwe creatievelingen en modellen. Ook hier worden verschillende freelancers en de locatie niet betaald. In 2015 gaat Jerry op dezelfde voet door. Zo belooft hij het model Famke Jansen 50 euro per dag en hij vraagt haar meteen voor de volgende editie in 2016. Wanneer ze die ook meeloopt, zal ze 75 euro krijgen. Het model, dat aan het begin staat van haar carrière, ziet dit wel zitten. Ze ontvangt voor beide edities echter geen cent.

  Valse beloftes

  De laatste Salonè de la Moda is van mei 2016. Opgelicht?! spreekt meerdere modellen, visagisten, managers etc. die nog steeds wachten op hun geld. Jerry houdt ze rustig door te beloven dat het geld er nu echt snel aan komt. Beloftes die dus al sinds 2011 worden gedaan en die niet worden nagekomen.

  Confrontatie

  Opgelicht?! besluit Jerry eens te vragen hoe dit zit en we reizen af naar Rotterdam, waar we Jerry aantreffen bij zijn flat. Hier geeft Jerry aan dat hij niet van plan is te stoppen: hij lijkt zijn wanbetalingen heel normaal te vinden, want tja 'het kan iedereen toch zakelijk wel eens tegenzitten….?'

  Tips

  Hoe kan je als beginnend model voorkomen dat je te maken krijgt met een malafide scout of opdrachtgever? Kim Kötter, Miss Nederland, geeft een aantal tips.

 • Ook interessant