Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Jennie S.

  Jennie S.

  Kunstenares en schilderlerares Jennie S. laat afgelopen zomer ruim vijftig enthousiaste cursisten gedesillusioneerd en 1000 euro p.p. armer achter. De geplande zomercursussen waar zij zich voor hadden opgegeven, worden door Jennie op het laatste moment afgezegd. Jennie vliegt intussen naar Senegal en naar het geld kunnen de leerlingen fluiten.

  Classic Art Atelier

  In de zomer van 2012 verwezenlijkt Jennie S. haar grote droom. Ze begint haar eigen art-atelier waar ze zelf schilderlessen geeft. Amateurkunstenaars kunnen bij haar in de leer om hun techniek in de klassieke schilderkunst te verbeteren. Na verloop van tijd besluit ze om ook een kunstacademie te openen, een opleiding voor semiprofessionele kunstenaars. Deze lessen worden gegeven door docenten die Jennie inhuurt. Zo groeit de school en verdient ze een aardige boterham met haar passie: schilderen.

  De zomercursussen

  Als extra activiteit organiseert Classic Art Atelier ook workshops in de zomerperiode. Jennie S. weet twee gerenommeerde Amerikaanse kunstenaars, Jeremy Lipking en Cesar Santos, te strikken om in Nederland les te geven. Cursisten kunnen zich opgeven om een week lang iedere dag les te volgen. Velen grijpen deze kans aan. Schilders uit binnen- en buitenland schrijven zich in en betalen tussen de 800 en 1300 euro per cursus. De leerlingen uit het buitenland boeken vliegtickets en slaapplekken. Ook de kunstenaars hebben hun tickets al geboekt. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht.

  Senegal

  Wat de vaste cursisten en docenten van Jennie inmiddels wel weten, maar de ‘zomercursisten’ en Amerikaanse kunstenaars niet, is dat Jennie S. ook druk doende is met activiteiten in Senegal. December 2016 vliegt ze voor het eerst naar Afrika voor vrijwilligerswerk. Als ze terug is vertelt ze aan wie het maar wil horen over haar nieuwe plannen. Ze wil naar Senegal verhuizen om daar projecten op te zetten op het gebied van kunst; ze wil schilder-reizen gaan aanbieden en kunstworkshops geven aan de lokale bevolking. Hiervoor zamelt ze op allerlei manieren geld in. Jennie is in Senegal ook verliefd geworden. Haar plan is dat ze op en neer reist tussen Senegal en Nederland, tot haar kinderen van de middelbare school af zijn. Zodra ze uit huis zijn, over 2 jaar ongeveer, zal ze zich definitief gaan vestigen in Afrika. In februari en april 2017 gaat ze opnieuw naar Senegal om haar plannen verder vorm te geven. De vierde reis, vanaf 18 mei 2017, is dan ook al geboekt.

  Financiële problemen

  Als je kijkt naar het grote aantal aanmeldingen voor de zomerworkshops en het gemak waarmee Jennie S. meerdere keren per jaar naar Senegal vliegt, zou je niet zeggen dat er sprake is van financiële problemen. De inschrijvingen voor het nieuwe cursusjaar lopen ook gewoon door. In april roept ze nog via social-mediakanalen op dat men zich in kan schrijven en publiceert ze op haar website het rooster voor seizoen 2017-2018. Zo betaalt een gedupeerde eind april alvast haar lesgeld voor het nieuwe jaar.  Zeer onverwacht stuurt Jennie S. twee weken later een mail naar alle betrokkenen van Classic Art Atelier. ‘Helaas moet onze school vandaag de deuren sluiten. We hebben ons best gedaan, maar we redden het financieel gezien niet om door te gaan. (…) Ik kom later bij jullie terug voor informatie over terugbetalingen.’

  De Amerikaanse schilders krijgen te horen dat de workshops niet doorgaan. Jennie kan het salaris niet betalen en ook het geld voor de geboekte vluchten en hotels kan ze niet teruggeven.

  Alles wijst er op dat de ruim vijftigduizend euro die de ‘zomercursisten’ hebben betaald niet op zij zijn gezet waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk het betalen van de docenten. Toch durft ze het nog aan Cesar Santos een ‘aanbod’ te doen waarin ze haar bedrijf aanprijst als een goedlopend bedrijf dat 600.000 euro waard is. Het enige dat Santos hoeft te doen? Jennie S.15 jaar lang ieder jaar 30.000 euro betalen. Dan is de school van hem.

  De media

  Gedupeerden laten het er niet bij zitten en eisen van Jennie een verklaring. Wanneer krijgen ze hun geld terug? Wat heeft ze met het geld gedaan? Jennie is ondertussen naar Senegal gevlogen. Daar sluit ze zich in eerste instantie af voor alle reacties en vragen van gedupeerden. Daarom stappen de cursisten naar de media. Op verschillende sites en in diverse kranten is te lezen hoe boos zij zijn op Jennie S. die, in hun ogen, met tienduizenden euro’s naar Senegal is gevlucht om daarmee een nieuw leven te beginnen.

  Niet de eerste keer

  Het is niet nieuw dat Jennie S. in verband wordt gebracht met dubieus handelen. In 2011 ging Volksuniversiteit Stichtse Vecht failliet. Dit cursuscentrum, waar Jennie ten tijde van het faillissement enig bestuurslid was, liet 116 gedupeerden achter met een totale schuld van bijna 80.000 euro. Zes jaar eerder, in 2005, is Jennie ook failliet gegaan. Toen met haar eenmanszaak ’t Olifantje, een webshop. 

  De verklaring

  24 mei komt ze met een verklaring waarin ze uiteenzet hoe het volgens haar allemaal gelopen is. Door samenloop van omstandigheden zou er een ‘liquiditeitsprobleem’ zijn ontstaan. Haar scheiding, ruzie met een van de docenten, een terugloop in het aantal cursisten van de school, hoge kosten van haar atelier; allemaal oorzaken die er voor zorgen dat ze mensen niet kan terug betalen. Ze zou zelf faillissement hebben aangevraagd en heeft een plan bedacht hoe ze met haar toekomstige werk in Senegal iedereen kan terugbetalen. Het schetst dan ook onze verbazing dat ze, eerder dan gepland, terug is in Nederland. Wij vragen haar hoe het zo allemaal is gelopen en of ze de mensen nog gaat terugbetalen. Ook dan beroept ze zich op een samenloop van omstandigheden en maakt haar excuses. Ze geeft aan iedereen terug te gaan betalen zodra ze een baan heeft waar ze geld mee verdient.

 • Ook interessant