Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Janny J. en Marjolein K.

  Janny J. en Marjolein K.

  Opgelicht?! duikt voor deze uitzending in de paardenwereld. De hele dag in de stallen, in de bak rijden en je paard verzorgen. Een moeder en een dochter en de onvoorwaardelijke liefde voor de edele viervoeter. De tien paarden mogen alleen niet te veel kosten...

  Janny en haar dochter Marjolein trekken met hun stoet aan paarden letterlijk door het land. Ze vormen op het eerste gezicht een wat wonderlijk koppel. Moeder doet al het werk en dochter kijkt rokend op een krukje toe. Het leven van het tweetal draait volledig om de paarden. Zo goed als Janny voor de dieren zorgt, zo slecht is ze als het op betalen aankomt.

  Veel paardenpensions zijn de dupe van de praktijken van Janny en Marjolein. Bij een net gestart paardenpension in Twente lijkt de komst van 8 paarden een heel goed begin, maar blijkt uiteindelijk een utopie. In eerste instantie verlopen de betalingen moeizaam tot er op een gegeven moment niets meer betaald wordt. Uiteindelijk komt er een rechtszaak die het paardenpension in het gelijk stelt. Maar de jonge eigenaresse ziet er inmiddels geen heil meer in en is gestopt met het pensioen. Ook andere pensions hebben nog geld van moeder Janny en dochter Marjolein tegoed.

  Maar niet alleen paardenpensions worden gedupeerd, ook andere paardenliefhebbers en ondernemers worden de dupe van de dames. Diverse paardensportwinkels en dierenartsen krijgen niet of moeizaam hun geld. Het voer voor de beesten wordt dikmaals niet betaald en ook een paardenvereniging uit Bathmen wordt de dupe van de praktijken van Janny. Ze blijkt de rekening van de vereniging te hebben leeg getrokken. Circa 13.000 duizend euro verenigingsgeld wordt besteed aan boodschappen, tanken, kleding, sigaretten en de snackbar. Janny wordt hiervoor veroordeeld en moet alles terugbetalen.

  Ook verhuurders van panden die de dames betrekken houden een naar gevoel over aan de huurders. Huizen worden schandalig achtergelaten en de huur wordt veelal niet betaald. En wat te denken van het huis van een miljoen dat dochter Marjolein wilde gaan kopen. De rechter heeft haar veroordeeld de wettelijke 10 procent boete te betalen. Ook Shell is niet blij als Janny meerdere malen in Oost-Nederland tankt zonder te betalen.

  In 2011 zijn Janny en haar dochter Marjolein neergestreken in de omgeving van het Veluwse dorp Voorthuizen. Ze hebben al hun paarden daar bij verschillende pensionstalhouders ondergebracht. Aanvankelijk waren er betalingsproblemen maar inmiddels zijn de rekeningen daar op dit moment voldaan. Maar voor hoe lang?

 • Ook interessant