Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Jan W.

  Jan W.

  Hij lijkt een beetje op de Italiaanse Silvio Berlusconi. Limburger Jan W. is klein van formaat en heeft hetzelfde ego en temperament als de mediamagnaat. Jan W. lijkt een heertje, tot er lastige vragen gesteld worden. Dan laat hij zijn tweede gezicht zien.

  Aan het betalen van huurpenningen heeft Jan W. maling. Hij betaalt een maandje huur en vervolgens is het afgelopen. Dan begint hij te klagen dat er dingen mis zijn in en om het huis. En alsof dat nog niet genoeg worden de huurbazen ook nog bedreigd door W.

  Jo Hennekes, eigenaar van een pand in Geleen, dacht in Jan W. de ideale huurder te hebben gevonden. De eerste maanden liep alles van een leien dakje, maar al snel veranderde alles. W. betaalde niet meer en er was geen contact meer mogelijk.

  De huurachterstand is inmiddels opgelopen tot achtduizend euro en dan komen daar ook nog alles kosten van de uitzetprocedure bij. Hennekes wint de zaak op alle fronten en mag inmiddels zijn huis weer in. Of hij ooit geld zal ontvangen van W. moet hij nog maar zien. 

  Ook John Schepers, die zijn ouderlijk huis verhuurd, trapte in de mooie praatjes van W. Het lijkt een vast patroon bij W., een paar maanden gaat het goed, maar dan begint de ellende. W. betaalt namelijk nooit huur EN vindt het niet nodig om zijn huis schoon te houden.

  W. komt in eerste instantie geloofwaardig over, omdat hij een keurig voorkomen heeft. Dat imago heeft hij ook op papier. W. werkte jaren geleden bij de receptie van Ned Car, de Volvo fabrikant in Born. Na zijn arbeidsongeschiktheidsverklaring leeft hij van een WIA uitkering die meer dan 42.000 euro per jaar uitkeert. 

  Jan W. is niet alleen een notoire wanbetaler, maar trekt ook zijn geliefden mee in een financieel zwart gat. Marlie Bisscheroux is laatste ex. Ze leert Jan in oktober 2010 kennen via een chat site. 

  Jan is alcoholist, maar dat weet Marlie nog niet. W. woont in dit Geleens huur-appartement, waarvan hij beweert de eigenaar te zijn. Hij vertelt Marlie tragische verhalen over zijn verleden: zo zou hij buiten zijn schuld dakloos geworden zijn.

  Na een half jaar verkering, wil Jan graag samenwonen. W. schakelt een verhuisbedrijf in, zodat Marlie met haar meubels het nieuwe liefdes nestje kan inrichten. Maar het geluk is van korte duur. Eenmaal samenwonend verandert alles voor Marlie en wordt duidelijk dat Jan wil samenwonen omdat hij de huur niet betaald heeft in zijn vorige appartement en dat ook in zijn nieuwe huis niet van plan is. 

  Marlie schaamt zich voor de rekeningen die onbetaald blijven. Ze probeert van haar loon zoveel mogelijk te betalen, maar alle aanmaningen worden weggemoffeld door Jan W. Ook wordt Marlie door W. geslagen. Ze wil zo snel mogelijk weg met haar dochter. Na een half jaar kunnen moeder en dochter naar een ander huurflatje. Ze doen aangifte van mishandeling en vertrekken.

  Tot overmaat van ramp blijft wanbetaler W. nog rustig 8 maanden in dezelfde woning zitten, zonder het huurcontract te breken. Hierdoor is Marlie ook nog eens aansprakelijk voor de huurpenningen van de 8 maanden dat ze er niet woonde.

  Jan W. is een man die overdag voornamelijk bezig met  zijn eigen internet piratenzender. 's Nachts, onder invloed van wat liters bier, verandert zijn gedrag. Hij is niet alleen agressief tegenover zijn geliefde. Hij schoffeert en bedreigt iedereen die geld van hem tegoed heeft.

  Maar het zijn niet alleen verhuurders en vrouwen die Jan berooid achterlaat. Vanuit Belgie meldt Koen de Lausnay zich. Koen is DJ en komt via marktplaats met Jan W. in contact. Hij betaalt 3.000 euro voor boxen maar krijgt ze nooit opgestuurd. Koen gaat naar de rechtbank. Ondanks de uitspraak van de rechter ontvangt Koen geen spullen en krijgt ook zijn geld niet terug. Het lijkt wel of iedereen die met W. te maken krijgt, er op een of andere manier slechter van wordt. Wij vinden het tijd worden om hem eens op te zoeken.

  Jan W. weet zichzelf voor zowel zijn schuldeisers als ook voor ons te verstoppen.  Maar enige weken later lijkt het tij zich dan toch te keren. We vinden op marktplaats advertenties die van hem blijken te zijn. We maken een afspraak om schilderijen van hem te kopen. Heel kort kunnen we Jan W. spreken. Hij zegt dat hij al een taakstraf heeft uitgevoerd. Hij is verbaasd over het feit dat er zoveel klachten bij Opgelicht?! bekend zijn. Verder wil hij nergens op ingaan. 

  Overigens zijn de schilderijen die we gekocht hebben van Marlie. Die hebben we haar in ieder geval terug kunnen geven. 

 • Ook interessant