Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Jan van T.

  Jan van T.

  Het patroon is steeds hetzelfde. Jan van T. klopt aan bij een slechtlopende BV en koopt deze voor een schijntje. Vervolgens bestelt hij goederen die hij niet betaalt, schrijft zich uit bij de KvK en na een paar maanden is de vogel gevlogen. Naast alle leveranciers laat hij ook pandeigenaren berooid achter, want ook van huur betalen wil Van T. niets afweten.

  In november 2013 komen er op de redactie verschillende meldingen binnen dat Jan van T. op dat moment werkzaam is als directeur van Auto Westeind in Utrecht. Hij start dit bedrijf onder de BV John Freriks Beheer. Deze BV koopt hij met alle ‘lusten en lasten’ van een ondernemer die in zwaar weer verkeerd. De uitgekochte ondernemer gaat op een andere locatie in Utrecht verder met het inbouwen van auto-onderdelen. Van T. opent in het oude pand van deze ondernemer aan de Amsterdamsestraatweg een winkel met auto-accessoires. Op naam van Auto Westeind bestelt Van T. voor bijna 70.000 euro aan auto-accessoires bij bestaande leveranciers van de BV. Daar blijft het niet bij, want voor de inrichting van het pand worden onder meer vloeren en verf besteld. Ook laat Van T. een website bouwen waarop te zien is dat de winkel 18 november 2013 opengaat. Echter, dit gebeurt  niet en leveranciers die verhaal komen halen, treffen een dichtgeplakt pand.

  Vertrouwen

  Auto Westeind is niet het enige bedrijf waar Van T. directeur van is in 2013. Aan het begin van het jaar is de Amsterdammer actief met JVS BV in Nieuwegein, waarna hij Stichting NL op zijn naam krijgt. Met die stichting opereert hij vanuit de Bilt. Gedupeerde ondernemers beschrijven de Amsterdammer als iemand met een vlotte babbel die zich voorstelt als de directeur van het desbetreffende bedrijf. Daarbij laat hij telkens zijn ID-bewijs achter om vertrouwen te wekken. Na onderzoek blijkt dat de Amsterdammer met zijn werkzaamheden, alleen al vorig jaar, bijna 200.000 euro moet hebben binnen geharkt. 

  Alias

  Waar Van T. in 2013 gebruikmaakt van zijn eigen naam, handelt hij in het verleden ook onder de namen Bert de Vries, Jan Vermeulen of meneer de Bruin.  Reeds in 2010 krijgen wij al meldingen binnen op onze redactie  over onder meer ene Bert de Vries.

  Het is niet de eerste keer dat een programma de praktijken van Jan van T. een halt toe wil roepen. In oktober 2003 wijdt Peter R. de Vries zijn programma aan de praktijken van Amsterdammer. Naar wat blijkt heeft Van T. inmiddels een indrukwekkend cv opgebouwd. Al bijna dertig jaar trekt hij bedrijven leeg en is hij bij de politie bekend voor onder meer oplichting, fraude en verduistering. Hij laat daarbij een spoor van vernieling achter.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant