Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Jan L.

  Jan L.

  Ieder jaar komen er tienduizenden mensen naar Terschelling om het theaterfestival Oerol mee te maken. Het is dé tijd om een horeca-onderneming te starten. Maar het eilandgevoel van Terschelling wordt danig verstoord als een nieuw horeca-echtpaar zich tussen de bevolking mengt..

  Snackbar 'de Stormer'

  Miranda Geuzinge en Jan L. vertrekken in februari 2008 van het vasteland naar het dorpje Midsland op Terschelling. Daar pachten ze een voormalig snackbar, die ze ‘de Stormer’ noemen. Ze nemen hun intrek in het vakantiehuis achter de Stormer.

  Weinig activiteit

  Het verbaast de eilandbewoners dat er lange tijd weinig activiteit is in de Stormer, terwijl het theatefestival snel dichterbij komt..Uiteindelijk opent ‘de Stormer’ een dag voor het festival begint.

  Onbetaalde rekeningen

  Al korte tijd na de opening blijkt dat de horecaondernemers de rekeningen die binnenstromen niet betalen. Facturen voor de transportkosten van de verhuizing van het vaste land naar Terschelling, de huur van ‘de Stormer’, het complete en gloednieuw geleverde meubilair, een geleverde bakwand, ijsmachine en kassasysteem. Ook de rekeningen van het horeca-uitzendbureau dat het personeel van ‘de Stormer’ leverde én de leverancier van de voedselproducten blijven onbetaald.

  Aangifte van oplichting

  De gedupeerde leveranciers en ondernemers doen aangifte van oplichting. In totaal richtten L. en Geuzinge in de paar maanden tijd dat zij ‘de Stormer’ runden zeker voor 150.000 euro schade aan. De gedupeerden zijn ervan overtuigd dat L. en Geuzinge nooit van plan zijn geweest de rekeningen van ‘de Stormer’ te betalen, maar dat ze er op uit waren om in korte tijd een enorme omzet te behalen.

  Verhoor

  Eind augustus besluiten Geuzinge en L. plotseling het eiland te verlaten. Als een gedupeerde van deze plannen hoort, schakelt hij de politie in. Op Harlingen wordt Jan L. aangehouden door de politie Friesland. Zes agenten zijn ingezet om hem uit de mensenmenigte van de passagiersboot te halen. Jan L. wordt meegenomen voor verhoor, maar een paar uur later is hij weer op vrije voeten. De politie neemt beslag op contant geld en goederen die L. en Geuzinge bij zich hadden.

  Aangiftes

  De politie Friesland heeft twaalf aangiftes van oplichting liggen tegen L. en Geuzinge. Een woordvoerder van de politie Friesland meldt dat het onderzoek nog gaande is.

 • Ook interessant