Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Jan Hendrik S.

  Jan Hendrik S.

  De methode van Jan Hendrik S. is even simpel als doeltreffend. Via advertenties weet hij precies in kaart te brengen welke bedrijven rijp zijn voor een overname. Met name noodlijdende bouw-, keuken- of schilderbedrijven zijn een makkelijke prooi.

  Opgelicht?! biedt een kijkje in het leven van de familie S. Vader S. biedt de helpende hand, hij is de bedrijvendokter die er altijd wel iets op weet. Maar wat nu als de dokter je nog zieker maakt? Opgelicht?! duikt in het leven van een familie die nauw samenwerkt en een jarenlange geschiedenis heeft van intimidatie, fraude en oplichting.

  Grote investeerder

  De redactie komt op het spoor van de familie S. via een mailtje van de Belgische Marcel Aerts. Wanneer hij een nieuwe vennoot zoekt voor zijn bouwbedrijf komt hij via internet in contact met ene Bart S. S. claimt te werken voor een consultancy dat nauwe banden heeft met grote investeerders.

  Deze grote investeerder blijkt de Nederlander Jan Hendrik S. Aerts gaat met hem in zee, maar komt al snel van een koude kermis thuis. S. blijkt in samenwerking met zijn dochters Rilana en Jane het bedrijf in rap tempo kaal te plukken. Via valse facturen en creatief boekhouden wordt het bedrijf binnen no-time richting een faillissement gedrukt. Wanneer S. weigert de overnamesom nog langer te betalen grijpt Aerts in. Hij weet S. het beheer over zijn voormalige bedrijf te ontnemen, maar kan niet voorkomen dat de familie daags voor de politie een inval doet en alle computers en bewijzen uit de zaak ontvreemdt.

  Netwerk van frauduleuze faillissementen

  Opgelicht?! duikt verder in zaak en ontdekt een heel netwerk aan frauduleuze faillissementen. S. weet door goed gebruik van stromannen zichzelf buiten schot te houden. Hij wordt al jaren door de Belgische justitie gezocht, maar weet keer op keer te ontkomen. Opgelicht?! komt in contact met voormalige handlangers die ons de methode-S. uitleggen. De zelfverklaarde wonderdokter maakt handig gebruik van een stel Luxembursge SA's waar weer een wirwar aan Belgische en Nederlandse consultancies onder hangen. Is een bedrijf eenmaal in handen gekomen van S. of één van zijn handlangers dan duurt het niet lang voordat het faillissement wordt aangevraagd. De slachtoffers houden hun mond uit angst medeplichtig te worden bevonden.

  Tip

  Op 5 maart 2008 krijgt Opgelicht?! een tip over een op handen zijnde aanhouding. Vanuit een verborgen opstelling weten we vast te leggen hoe S. door de Belgische recherche wordt gearresteerd. Mede daarom besluiten we ons te richten op de overige luitenanten, waaronder de twee dochters van S.

  Op zoek

  Met vier verslaggevers tegelijk zoeken we Rilana, Jane en handlangers Bart S.en Willy G. tegelijkertijd op. De ontmoetingen eindigen op het kantoor van de advocaat van S in België. Daarbij zijn ook Rilana, Willy G. en Bart S. aanwezig.

 • Ook interessant