Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Jan en Conny van Z.

  Jan en Conny van Z.

  Het echtpaar Jan en Conny Van Z. heeft een lange geschiedenis wat oplichting betreft. Vanuit de Zaanstreek, waar dit duo een spoor van vernielingen achterlaat, vluchten zijn naar het oosten van het land. In de buurt van Hardenberg en Bruchterveld maakt het echtpaar 'vrienden' die, als zij hun vertrouwen eenmaal hebben gewonnen, daarna keihard worden opgelicht.

  Met vele fantasierijke smoesjes troggelt het echtpaar bij iedereen geld af dat daarna nooit meer terug gegeven wordt. Ook winkeliers zijn niet veilig voor Jan en Conny van Z. Zo presteren zij het om bij de buurtsuper op rekening te kopen. De ene keer is hun bankpas gebroken, de andere keer vergeten en ga zo maar door. De rekening is nooit betaald en de buurtsuper is failliet!! Ook veel electronicazaken zijn de dupe geworden van dit oplichtersechtpaar. Ze hebben het vertrouwen van alle mensen in de kleine dorpjes in Twente inmiddels geschaad en worden door iedereen gewantrouwd. Voor de Van Z.s is het dan weer tijd om op te stappen.

  Deze keer vluchten ze de grens over en kopen een huis in het Duitse Uelsen. Er wordt een koopcontract getekend en Jan en Conny helpen de huidige eigenaren Nicole en Lambert Oude Wesselink zelfs met verhuizen. Ze passen hun eerst-vrienden-worden-truck weer toe. Dan belt Conny met Nicole om te vragen of ze het huis niet tien dagen eerder mogen betrekken en omdat de Van Z.s zo aardig lijken vindt Nicole dat goed. Op 1 september zou het geld overgemaakt worden, maar dit gebeurt niet. Jan en Conny zetten ook direct andere sloten op de deuren zodat Lambert en Nicole niet meer naar binnen kunnen. Een aantal maanden later is er nog steeds geen geld overgemaakt en betalen Lambert en Nicole nog steeds €1500,- hypotheek voor hun huis waar anderen inzitten en niet meer uit te krijgen zijn. Wanhopig belt Nicole met Opgelicht?! en na een grondig onderzoek naar de familie van Z. wordt het ons duidelijk: Het is hoog tijd om hen eens op te zoeken voor een goed gesprek. De normaal zo mondige Conny laat niets los, maar belooft wel binnen drie dagen het huis te verlaten.

  Als er een week later met Nicole en Lambert gebeld wordt hebben ze het huis inderdaad verlaten. Nicole en Lambert proberen via een rechtszaak hun geld terug te krijgen. Opgelicht?! komt er achter dat Jan en Conny zijn verhuisd naar het Duitse Twist. Alle makelaars daar in de buurt zijn gewaarschuwd en de politie heeft alle middenstandsbedrijven op de hoogte gesteld zodat Jan en Conny Van Z. daar niet weer hun slag kunnen slaan. Hopelijk is het echtpaar nu echt gestopt.

 • Ook interessant