Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Jade Kozijnen

  Jade Kozijnen

  Kunststof kozijnen met 25% korting, wie wil dat nou niet? Dit wordt klanten van Jade Kozijnen in Veendam beloofd, maar dan moeten ze wel eerst een flink voorschot betalen. De kozijnen worden nooit geleverd en Klaas S., de man achter Jade, gaat er met de aanbetaling vandoor. Opgelicht?! gaat verhaal halen bij S., waarop deze de politie erbij haalt...

  Klaas S. heeft een lange gechiedenis van duistere praktijken. Na zijn scheiding een paar jaar geleden blijft hij achter met schulden van een huis dat moet worden verkocht. Hij gaat aan de slag bij een kozijnenbedrijf om zijn schulden af te betalen. Hij verkoopt goed maar het probleem is dat hij klanten aanbetalingen laat doen die hij vervolgens zelf in z'n zak steekt. Het gaat om duizenden euro's, en S. wordt ontslagen. Dit trucje probeert hij nogmaals bij een ander bedrijf, maar ook hier valt hij door de mand. Ook het derde kozijnenbedrijf dat S. aanneemt beëindigt de arbeidsovereenkomst, dit maal omdat S. dingen belooft die hij niet waar kan maken.

  Nieuwe functie

  Als Klaas al ontslagen is krijgt de eigenaar van het bedrijf een vreemd telefoontje van een potentiële klant. De klant zegt op zoek te zijn naar de commercieel directeur, Klaas S.. Maar het bedrijf heeft helemaal geen commercieel directeur en Klaas S.? Die is al enige tijd niet meer werkzaam bij het bedrijf... S. heeft visitekaartjes laten drukken, de naam van het bedrijf misbruikt en zichzelf als commercieel directeur aangesteld. Met deze valse visitekaartjes staat S. op een beurs in het Noorden des lands om kozijnen aan de man te brengen.

  Op deze beurs komt hij twee mannen tegen, die bezig zijn met het oprichten van een kozijnenbedrijf. S. wil wel meedoen en biedt aan om geld in het bedrijf te pompen. In het begin gaat het prima, tot op een dag de kas 10.000 euro lichter is. Klaas is met de noorderzon vertrokken. Het bedrijf raakt bijna aan de afgrond, 1 van de 2 oprichters raakt overspannen en dat kost hem uiteindelijk z'n huwelijk.

  Jade

  Nu besluit hij zijn vrouw een bedrijf op te laten richten: Jade Kozijnen. Er zijn twintig gedupeerden bekend, die ieder een aanbetaling hebben gedaan voor de kozijnen die ze nooit hebben gezien. Gedupeerde Freek Pruis wil samen met de andere gedupeerden een vuist maken om hun voorschotten terug te krijgen.

 • Ook interessant