Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Internetoplichting Waterstraat

  Internetoplichting Waterstraat

  Opgelicht?! wordt getipt dat er vanuit een Utrechts adres op de Waterstraat een internetoplichter actief is die via het internet op slinkse wijze onbetaalde goederen in handen weet te krijgen.

  Wij gaan op onderzoek uit en spreken met negen bedrijven waar goederen zijn besteld en nog eens drie bedrijven waar de bankrekening van misbruikt is. Opgelicht?! ontdekt dat er in de afgelopen maanden bij deze 9 bedrijven voor ruim 6000 euro is besteld en dat ruim de helft van deze goederen daadwerkelijk is geleverd. Wat is er precies aan de hand?

  Methode

  Via internet zoekt de oplichter naar bank- en KVKgegevens van bestaande bedrijven. Wanneer deze gegevens zijn gevonden, bestelt en betaalt de oplichter met deze gegevens bij diverse webshops met een éénmalige machtiging. Als afleveradres wordt dan niet het adres van het bedrijf gebruikt waar de gegevens van zijn misbruikt, maar vult de oplichter een afwijkend afleveradres in. In dit geval een woning op de Waterstraat in Utrecht.

  Poolshoogte nemen

  We nemen poolshoogte bij het huis op de Waterstraat. Nog voordat we kunnen aanbellen, arriveert er een koerier van TNT post. Inderdaad, een pakketje voor de Waterstraat. Nog geen uur later arriveert Selectvracht, wederom met een pakketje voor het adres. Beide pakketjes worden op ons verzoek meegenomen, waarna we contact leggen met de afzender van het pakketje van TNT. De verzender is geschokt, maar ook blij. Het pakketje wordt teruggehaald en een dag later was het weer terug bij de verzender. Ook het pakketje van Selektvracht gaat terug naar de afzender.

  Pakketdiensten

  De pakketdiensten TNT Post, DHL, Selektvracht, GLS, DPD en UPS zijn na ons telefoontje een onderzoek gestart en hebben de bezorging aan het adres aan de Waterstraat direct gestaakt. Afzenders zullen op de hoogte worden gebracht. Pakketten die via FedEx zijn verstuurd, worden pas na verzoek van de autoriteiten tegengehouden en teruggezonden.

 • Ook interessant