Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Internetfraude

  Internetfraude

  Vandaag de dag zijn we met z’n allen behoorlijk afhankelijk van het wereldwijde web. Internet is niet meer uit het dagelijks leven weg te denken. We internetbankieren, boeken onze vakantie en kopen onze spullen. Maar als je niet goed oplet, kun je heel makkelijk het slachtoffer worden van internetoplichting.

  De afgelopen tijd stond de media er weer eens bol van. Incidenten rondom internetfraude. Opgelicht?! neemt twee manieren van internetfraude onder de loep, want de klachten hierover blijven bij ons binnenstromen.

  Windowscare / Microsoft-truc

  Een simpele en doeltreffende methode van cybercriminelen om een virus in je computer te plaatsen gaat via de telefoon. Het bedrijf Windowscare belt je op vanuit het buitenland en vertelt dat je computer vol foutmeldingen zit. Je schrikt, want je kan niet zonder computer en besluit maar even mee te werken. Maar het meewerken leidt alleen maar tot grotere problemen.

  De oplichters proberen namelijk malafide software op uw computer te installeren. In eerste instantie proberen ze te laten zien dat er daadwerkelijk een foutmelding op de computer zit. Daarna proberen ze via een website in te loggen op LogMeIn. Dit is software waarmee op afstand toegang verschaft kan worden tot een computer. Als het programma eenmaal op de computer is geïnstalleerd, hebben ze toegang tot de computer, met alle gevolgen van dien. Ze installeren bijvoorbeeld een virus of een Trojaans paard, waardoor er allerlei gegevens, zoals van de creditcard, ontfutseld kunnen worden.

  Microsoft kent deze praktijken. Ze waarschuwen op een special daarvoor ingerichte website voor de scam. Van belang is dat Microsoft klanten nooit op deze wijze benadert. Het bedrijf adviseert nooit persoonlijke informatie af te staan en direct de verbinding te verbreken. Het is een erg slinkse truc, maar het werkt wel.

  Politievirus / Ransomware

  Maar als je echt indruk wil maken op potentiële slachtoffers, kun je je ook voordoen als de sterke arm der wet. Opgelicht?! heeft de afgelopen maanden veel klachten ontvangen over het zogenaamde politievirus. De computer wordt dan als het ware gegijzeld uit naam van de politie. De politie heeft hier uiteraard niets mee van doen. 

  De computer wordt door zogeheten ransomware gegijzeld. Er verschijnt een pop-up met daarop het logo van de politie. Meestal wordt aan de gebruiker gemeld dat de computer wordt geblokkeerd vanwege het bezit van kinderporno of illegaal verkregen documenten. Je wordt gesommeerd om te betalen want anders heb je geen toegang meer tot je computer en alle bestanden. Om de blokkade op te heffen dien je een geldbedrag van 100 euro te betalen via een zogenaamde paysafe kaart. Deze kaart is in Nederland in vele winkels te verkrijgen. Alleen betaling van het bedrag leidt er niet toe dat de computer weer wordt vrijgelaten. Met andere woorden, betaling van het bedrag is weggegooid geld.

  Sinds november heeft Microsoft besloten de ingebouwde virusscanner aan te passen zodat het virus eerder gedetecteerd en direct verwijderd wordt. Hierdoor zegt Microsoft dat het aantal virusgevallen drastisch gedaald is. Zo waren er volgens Microsoft in oktober nog circa 280.000 computers wereldwijd besmet met deze Trojan. In oktober daalde dit aantal tot 120.000. Nederland staat in de top 5 van meest besmette Europese landen, met 65.000 per jaar.

  Heeft u een van de bovenstaande virussen of Trojans, dan vindt u elders op onze website meer informatie om er vanaf te komen:

  Politievirus / Ransomware

  Windowscare / Microsoft-truc

  De website www.veiliginternetten.nl geeft u informatie over een veilig gebruik van computers en internet.

 • Ook interessant