Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • iDEAL scam

  iDEAL scam

  Betalen met iDEAL is voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Toch is het voor een cybercrimineel mogelijk om de iDEAL-module van ING te kraken. Zonder te betalen plaatst hij grote bestellingen bij een webshop uit Deventer.

  Klusspullen.nl

  De webshop klusspullen.nl verkoopt allerlei bouw- en klusmaterialen. Eind 2015 wordt een aantal grote bestellingen geplaatst ter waarde van ruim €7000,-. Van iDEAL ontvangen ze, zoals gebruikelijk, het bericht dat de betaling verwerkt is, dus worden de spullen geleverd. Opmerkelijk is dat alle bestellingen veel koper bevatten en allemaal afkomstig zijn uit een Brabants dorp. Vreemd genoeg blijkt een tijd later dat de bestellingen helemaal nooit betaald is. Waarom kregen ze dan die bevestiging van iDEAL?

  Lek in de module

  Wanneer de webshop deze zomer weer bestellingen krijgt met veel koper uit hetzelfde dorp, gaan de alarmbellen af. Ze nemen contact op met Opgelicht?!. Wij komen erachter dat er een lek zit in de Basic iDEAL-module van ING. Het betreft hier een verouderde module waarbij de verkoper weliswaar een betalingsbevestiging ontvangt, maar de betaling is daarmee niet vanzelfsprekend voldaan. De verkoper dient dit dus zelf te controleren.

  Reactie ING

  Volgens ING betekent het bericht 'betaling verwerkt' niet dat de betaling daadwerkelijk is gedaan. Webshops moeten zelf controleren of de betaling echt is aangekomen. Lees de hele reactie van ING hieronder:

  'ING biedt aan webwinkeliers twee soorten iDEAL modules aan: iDEAL Basic en iDEAL Advanced. De eerste module is bedoeld voor kleinere webwinkels die enkele producten per week verkopen en die een simpele website hebben. Bij deze module moet de webwinkelier handmatig via het iDEAL Dashboard de status van een betaling checken. Bij de iDEAL Advanced module wordt de status van een transactie geautomatiseerd gecheckt. Deze module is geschikt voor webwinkels met veel bestellingen waarbij het niet wenselijk is om deze allemaal handmatig te controleren.

  Klusspullen.nl maakte gebruik van de iDEAL Basic module. In de handleiding van deze module staat duidelijk dat hij zelf handmatig de status van een transactie moet checken via het iDEAL Dashboard voordat hij de bestelling levert aan de klant. Het lijkt er op dat dit in het geval van de oplichting niet gebeurd is.

  Deze manier van oplichting is bekend bij ons en bij iDEAL, maar dit is de eerste keer dat wij een melding van een webwinkelier hierover krijgen. De Basic iDEAL module wordt op dit moment gebruikt door ruim 3000 ondernemers. Webwinkeliers kiezen bewust voor deze instapmodule en weten dat zij altijd de status van de betaling moeten checken voordat ze een product leveren aan hun klant. Er is dus geen sprake van een onveilig product.

  We vinden het natuurlijk erg vervelend wat de Kluspullen.nl is overkomen en het is goed dat de oplichter inmiddels gepakt is. Wij adviseren daarom alle webwinkeliers om altijd via het iDEAL Dashboard te checken of de betaling daadwerkelijk is binnengekomen en daarnaast goed te kijken of hun iDEAL module nog goed aansluit bij hun webshop.'

 • Ook interessant