Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • ID-Fraude

  ID-Fraude

  Een huurder maakte een dubbeltje over om haar bankrekening te controleren. Zo wist de verhuurmakelaar dat ze te vertrouwen zou zijn. Maar de realiteit is keihard. De makelaar gaat er met haar identiteit vandoor. Jarenlange ellende is het resultaat.

  Woonruimte gezocht

  Het is begin 2012. De dan 34-jarige Brigitte Ochel uit Utrecht heeft net haar relatie verbroken en zoekt nieuwe woonruimte. Dat is geen makkelijke klus in de Domstad, waar betaalbare woonruimte schaars is. Brigitte schrijft zich in op huurprofielen.nl, een site die vraag en aanbod op de woningmarkt bij elkaar brengt en tegen alle verwachting in lijkt ze snel beet te hebben. Verhuurmakelaar Richard de Groot biedt haar een 2-kamer appartement aan voor 635 euro per maand. De exacte locatie van de woning volgt later. Een buitenkansje, zo lijkt het.

  Gegevens gevraagd

  Als ze voor de woning in aanmerking wil komen, moet Brigitte een ingevuld aanvraagformulier, een kopie van haar paspoort, een recente salarisstrook en een kopie van haar arbeidscontract opsturen naar een adres in Gouda. Volgens De Groot zullen haar gegevens gecontroleerd worden  en zal er een creditcheck plaatsvinden. Als dat in orde is, kan er een bezichtiging ingepland worden.

  10-Cent truc

  Al vrij snel komt de verhuurmakelaar met heugelijk nieuws: alles ziet er goed uit, er dient alleen nog 1 hobbel genomen te worden: hij wil weten of Brigitte geen BKR-registratie heeft en wil dat laten toetsen via zijn contacten bij de SNS-bank.  Hij mailt haar: “Om de navraag bij het BKR te doen, dienen wij eerst zeker te zijn dat het opgegeven rekeningnummer daadwerkelijk uw rekeningnummer is en alleen op uw naam staat. Om dat te doen verzoek ik u een bedrag over de te maken vanaf uw rekening naar rekening 82.11.59.313.” Brigitte stort 10 cent die ze ook weer terugkrijgt. Alles is geregeld maar dan krijgt Brigitte een zeer teleurstellend mailtje: de woning is onverwachts verkocht en niet meer beschikbaar voor de verhuur.

  Krediet

  Een maand later krijgt Brigitte een belletje van kredietverstrekker Credit Agricole: of het klopt dat ze een lening van 15.000 euro heeft aangevraagd. Brigitte slaat steil achterover want ze weet van niks! De bank, die vermoedt dat er fraude in het spel is, weet haar ook nog te melden dat Brigitte twee BKR-registraties op haar naam heeft staan. 

  Slachtoffer ID-fraude

  Het belletje is voor Brigitte het begin van een nachtmerrie. Want ze is het slachtoffer van ID-fraude. Wat blijkt: verhuurmakelaar Richard de Groot heeft haar met zijn zogenaamde woning, al haar gegevens afhandig gemaakt en daarmee een bankrekening geopend. Door vervolgens de 10-cent te storten heeft Brigitte, zonder dat ze het wist, die nieuwe bankrekening geactiveerd.

  Schade

  De schade is niet te overzien: leeg getrokken creditcards op haar naam en hordes deurwaarders. Brigitte raakt half overspannen van het afwimpelen van schuldeisers en van het in kaart brengen van de schade. Maar wat er vooral in hakt: niemand gelooft dat Brigitte – die haar zaakjes altijd goed had geregeld en nu bekend staat als notoire wanbetaler - hier het slachtoffer is.

  Arrestatie

  Inmiddels is duidelijk dat Brigitte Ochel niet de enige is die ten prooi is gevallen aan de frauduleuze praktijken van de zogenaamde Richard de Groot. Er hebben zich meerdere slachtoffers gemeld bij de politie, die deze zaak nog volop in onderzoek heeft.  Er is zelfs al een verdachte gearresteerd bij wie ook huiszoeking is verricht. De man, die waarschijnlijk niet alleen opereerde, is na verhoor heengezonden in afwachting van eventuele strafvervolging.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant