Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hugo S.

  Hugo S.

  Een doorsnee man met een onopvallend uiterlijk en een doodgewone naam. Je zou de 30-jarige Hugo S. zo voorbij lopen op straat. Maar bij veel Drenten in de regio Borger is hij inmiddels berucht. De laatste jaren neemt hij het immers niet zo nauw met betalen.

  Voorjaar 2012

  Hugo S. krijgt met zijn vriendin de sleutel van hun nieuwe huurhuis in Borger. De woning moet natuurlijk wel ingericht worden. Het stel gaat vele interieurzaken af. Ze bestellen een luxe keuken, voorzien van alle mogelijke inbouwapparatuur, voor 18.000 euro. Als er geplaatst wordt, heeft S. geen geld. Hij zit op een erfenis te wachten, maar de keukenleverancier haalt voor de zekerheid zijn spullen terug. Als er betaald wordt, dan wordt de keuken weer geplaatst. S. laat niks meer van zich horen. De leverancier probeert de keuken nu als showroomkeuken te verkopen. Naast een keuken zoeken ze ook prachtige gordijnen, laminaat en trapbekleding; S. heeft een dure smaak. Maar ook de buitenkant van de woning wordt aangepakt. 

  In het voorjaar van 2012 loopt Hugo S. de zaak van Folkers zonweringen binnen. Hij vertelt dat hij net verhuisd is en zijn huis mooi en netjes ingericht wil hebben. Daarom is hij op zoek naar rolluiken, een zonnescherm en screens. Gretha Folkers laat het stel de verschillende mogelijkheden zien. S., die zich voorstelt als Hugo de Lange, is ook heel stellig tegen de verkoopster. Hij betaalt niks aan. Als reden geeft hij op dat hij eerder opgelicht is, en daarom geen aanbetalingen meer doet. Zodra het geleverd is, zal hij gelijk het verschuldigde bedrag betalen. Het stel plaatst een bestelling voor 7400 euro, op naam van Hugo de Lange. Gretha Folkers heeft toch niet zo’n goed gevoel bij de klant, en als hij weg is, zoekt ze op internet naar informatie. Maar op naam van Hugo de Lange kan ze niets vinden, ook een bevriend deurwaarder kan haar niet helpen aan informatie. 

  Folkers bestelt de goederen en als alles binnen is, gaat ze over tot plaatsing. De klant, Hugo de Lange, belooft gelijk het verschuldigde bedrag over te maken. Maar wat er ook komt, er komt geen geld. Folkers zit de klant op de huid; elke keer weer heeft hij een ander verhaal waarom hij niet kan betalen. Een overleden familielid, een erfenis die nog gestort moet worden. De klant komt zelfs een paar keer bij Folkers langs om over een betaling te praten. Hij hangt prachtige verhalen op, maar er komt geen cent. 

  Brief

  Dan krijgt Folkers een brief van het GKB, de Gemeentelijke Krediet Bank. Daarin staat dat haar klant, de heer de Lange, niet De Lange heet maar Hugo S. Hij koopt spullen op naam van zijn ex-vrouw. Folkers weet zijn echte naam. Ze neemt contact op met de politie en haar wordt in dat gesprek al snel duidelijk dat ze hoogstwaarschijnlijk opgelicht is. S. bestelt regelmatig spullen die hij niet betaalt. Folkers is bang dat zij het volgende slachtoffer van hem is en haar geld niet gaat krijgen. Ze voert de druk op een eist van S. dat hij gaat betalen. Betaalt hij niet, dan zal ze haar rolluiken komen verwijderen. Ineens komt S. met 2000 euro op de proppen. Omdat hij de rest van het geld niet betaald, haalt ze een deel van de rolluiken weg.  

  Meer gedupeerde bedrijven

  Hugo S. loopt niet alleen de zaak van Folkers zonweringen binnen. Ook Gerry Meertens van de Tapijt en Gordijnenshop krijgt bezoek van het stel. Er wordt voor ruim 7000 euro laminaat, vloerbedekking en gordijnen besteld. Na plaatsing wordt er opnieuw niks betaald door S. Meertens gaat met grote regelmaat bij de woning langs om geld te halen. Die bezoekjes hebben Meertens inmiddels 1800 euro opgeleverd. De rest moet nog steeds betaald worden. 

  Ook Roel Parket krijgt met S. te maken. Omdat de rolluiken door Folkers zijn verwijderd, probeert hij hetzelfde bij eigenaresse Elly Strijker te bestellen. Ook wil hij nog graag een  zonnescherm. Eerst worden de rolluiken besteld en geplaatst, maar wederom heeft S. allerlei smoezen om maar niet te betalen. Als Elly na maanden via een vriend te horen krijgt dat Hugo S. negatief bekend staat bij politie en incassobureaus, neemt ze het zekere voor het onzekere en haalt haar spullen terug. Maar S. heeft zijn zinnen op de rolluiken gezet en gaat door naar bedrijf nummer 3. Ook daar wordt een bestelling geplaatst. Dit bedrijf wordt op tijd gewaarschuwd niets te plaatsen. Toch zijn ze blijven zitten met op maat gemaakte spullen die nauwelijks verkoopbaar zijn.

  Vele ondernemers in Drenthe hebben bezoek van Hugo S. gehad. Bij een aantal van hen is een bestelling geplaatst, maar geen van de leveranciers heeft betaald gekregen. Ondernemers waarschuwen elkaar om niet in de mooie verhalen van S. te trappen. 

  In een paar maanden tijd heeft hij voor ruim 50.000 euro spullen besteld, laten installeren, maar niet betaald. Buurtbewoners zeggen ook vaak pakketbezorgers te zien die iets bezorgen bij S. Ze vrezen dat de schade nog hoger ligt. 

  Ex-vrouw

  Als we verder onderzoek doen naar de werkwijze van Hugo S. komen we er achter dat hij lange tijd getrouwd is geweest, maar zijn ex-vrouw diep in de schulden heeft achtergelaten. We komen in contact met haar. Christa de Lange leerde Hugo in 2002 kennen. Zij is net haar vader verloren en kon goed met S. praten. Hij is op jonge leeftijd zijn beide ouders verloren. De twee krijgen een relatie en wonen al snel samen. Christa raakt zwanger en als hun eerste kind geboren is, is het geluk groot. Christa is in de wolken. Zijn werkt, en Hugo zorgt voor hun kind. Door een woningbrand moet het stel noodgedwongen verhuizen. Dit is eigenlijk het begin van alle ellende. Meer dan tien keer verhuizen ze van huurhuis naar huurhuis, vaak worden ze door huurschulden de woning uit gezet. In haar huwelijk krijgt Christa 4 kinderen. Ze hebben het niet breed, maar het valt haar op dat er wel altijd nieuwe spullen worden bezorgd. Hugo verzorgt de administratie. Na een paar jaar later loopt haar huwelijk op de klippen. Zij vertrekt naar haar moeder, Hugo blijft in de echtelijke woning met de kinderen. Toch blijven de twee aan elkaar gewaagd, en beginnen ze een LAT-relatie. Ook die verloopt niet goed en het stel groeit uiteindelijk toch uit elkaar. De aanwezigheid van grote financiële problemen is een van de redenen waardoor Christa de scheiding aanvraagt. 

  Nare ontdekking

  Na haar scheiding komt Christa tot een nare ontdekking. Tijdens haar huwelijk heeft Hugo er nog een aantal relaties op na gehouden. Uit een van die relaties zou zelfs een kind zijn geboren. Tineke van Maanen is een van die vriendinnen. Ze leert hem in 2005 kennen op een chatsite. In het begin hebben ze leuke gesprekken met elkaar. Tineke zit op dat moment niet goed in haar vel en vindt in Hugo een maatje. Als de twee elkaar voor het eerst zien, springt de vonk over. Tineke is in de wolken en haar moeder ziet een gelukkige dochter. Tineke woont ruim 250 kilometer van haar vriend vandaan, dus ze zien elkaar niet vaak. Maar ze bellen elkaar wel bijna dagelijks. Uren hangen ze met elkaar aan de lijn. Hugo vertelt veel over zichzelf. Zo zou hij gescheiden zijn, zijn ex zou vreemd gegaan zijn. Over zijn kinderen praat hij honderduit. Ook al kent Tineke de kinderen niet persoonlijk, ze begint al snel van de kinderen te houden.

  Financieel helpen

  Na een paar jaar gooit Hugo het over een andere boeg: hij vertelt dat hij nauwelijks kan rondkomen, eigenlijk geen geld heeft om eten voor zijn kinderen te kopen. Hij vraagt Tineke hem financieel te helpen. Alles wat ze overhoudt van haar salaris maakt ze over aan Hugo. Soms wekelijks, soms dagelijks worden er geldbedragen overgemaakt. Tineke heeft altijd gezegd dat het om leningen ging. Ongemerkt loopt het bedrag steeds verder op. Maar dat vergeet ze als Hugo weer langskomt, en zij zich de gelukkigste vrouw van de wereld voelt. Ze wordt door Hugo op handen gedragen.

  Zielige verhalen

  Hugo pakt ook Tineke’s moeder Arianne volkomen in. Daar belt hij ook veel mee, en hangt dan dezelfde zielige verhalen op om aan geld te komen. Arianne, die de vriend van haar dochter wil helpen, maakt zonder medeweten van Tineke, geld over aan haar schoonzoon.  Omdat ze hem niet vaak in levende lijve ziet, loopt het bedrag snel op. Als hij er wel een keer is, stelt ze een schuldbekentenis op. Hugo tekent de schuldbekentenis van ruim 40.000 euro. Hij stelt voor wekelijks 100 euro te betalen, maar aan deze afspraak houdt hij zich 1 keer!

  In februari 2012 gebeurt er in het leven van Hugo iets vreselijks. Zijn zoon heeft met zijn ex een ernstig auto-ongeluk gehad en het gaat niet goed met zijn zoon. Hij moet dure medicatie kopen om zijn zoon te helpen. Maandenlang gaan de gesprekken over zijn zoon en maken zowel Tineke als Arianne geld over. In augustus slaat het noodlot toe, en overlijdt zijn zoontje. Tineke is kapot van verdriet, maar wat haar opvalt is dat Hugo het zo koelbloedig vertelt. Ze twijfelt enorm aan zijn verhaal.

  Leugens

  Tineke gaat samen met haar moeder op onderzoek uit, en belt de begrafenisondernemer. In de regio is geen uitvaart van een overleden kind bekend. Tineke is woest, en stapt in haar auto om Hugo te confronteren met zijn leugens. Als ze bij zijn woning aankomt, doet hij nietsvermoedend open. Hugo schrikt en Tineke stapt de woning binnen. Daar ontdekt ze dat haar vriend samenwoont met een andere vrouw. Hij ontkent dat hij een relatie met Tineke heeft. Zijn vriendin, Ilona, kreeg vaak geld overgemaakt. Hugo vertelde altijd dat het geld afkomstig was van zijn suikertante en haar dochter. Tineke’s droom spat uiteen. Ze is jaren voorgelogen door hem en ruim 16.000 euro, geld dat ze overmaakte aan Hugo kwijt.

  Tineke schaamt zich enorm. Ook voelt zij zich schuldig tegenover haar ouders. Haar moeder heeft ruim 50.000 euro aan haar vriend overgemaakt. Geld wat ze vermoedelijk niet meer terug zullen zien. Moeder en dochter hebben nu een advocaat ingeschakeld om het geld terug te krijgen. 

  Op zoek naar andere woning

  De woning waar Tineke verhaal ging halen, in Borger, is de woning die zo luxe aangekleed werd door de interieurzaken. Omdat er zoveel ondernemers verhalen komen halen, gaat S. op zoek naar een andere woning. Die vindt hij in Schoonebek. Begin maart 2013 staat de verhuizing gepland. Maar Opgelicht?! ontdekt dat ook in deze woning ondernemers  hard werken om de woning mooi in te richten. En vermoedelijk weer geen geld te krijgen.

  Gesprek met Hugo S.

  We spreken S. aan als hij aankomt bij zijn nieuwe woning. S. schrikt en vlucht zijn woning binnen. Niet veel later komt hij naar buiten om ons te woord te staan. S. vindt niet dat hij iemand opgelicht heeft. Hij wil het allemaal oplossen. De buurt is inmiddels ook naar buiten gelopen om te kijken wat er in de straat gebeurt. Hugo S. lijkt zich drukker te maken om die buurtbewoners die het verhaal misschien wel kunnen horen.

  Als we een aantal dagen later zijn verhuizing van Borger naar Schoonebeek volgen, vraagt S. of we in het bos met hem kunnen praten. S. belooft alles op te lossen, maar heeft eigenlijk geen idee hoe. Weer maakt hij zich drukker om wat anderen allemaal over hem zeggen. Hij is bang alles kwijt te raken als de verhalen van gedupeerden naar buiten komen…

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant