Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hilda S. en Leo D.

  Hilda S. en Leo D.

  ‘Bij exploot d.d. 23/8/2013, heb ik op verzoek van de naamloze vennootschap AFC Ajax N.V. te A’dam, gedagvaard Leonardus D., geboren XX/XX/XXXX, zonder bekende woon- of verblijfplaats binnen of buiten Nederland, om op XX/XX/2013 ’s morgens om 10.00 uur, niet in persoon maar vertegenwoordigd door een advocaat te verschijnen bij de rechtbank Amsterdam…‘ Niet zomaar een oproep in het Parool van 27 augustus 2012. Nee, de echtgenoot van Hilda S. wordt gedagvaard door voetbalclub Ajax.

  Onderzoek

  Als deze oproep in de krant verschijnt, is de redactie van Opgelicht?! al een onderzoek gestart naar de handelwijze van Hilda S. en Leo D.  De 43-jarige S. en 59-jarige D. zijn bekenden in de regio van Gorinchem. Veel bedrijven en particulieren hebben een negatieve ervaring met het stel. Al jaren proberen ze onder hun betaalverplichting uit te komen. 

  Autobedrijven

  Zo hebben veel autobedrijven bezoek gehad van het stel, of een van hen. Bij Kia-dealer Van der Linden in Sliedrecht loopt Hilda S. in februari 2011 de zaak binnen. Ze zegt op zoek te zijn naar een nieuwe auto. Hendra van der Linden helpt haar. Al snel valt S.'s oog op een Kia Sportage. Voordat de koop gesloten wordt, wordt de auto uitgebreid met een aantal extra’s. S. tekent de verkooporder, ruim 30.000 euro.

  Als de auto binnen is en afgeleverd kan worden, ziet Hendra dat het geld nog niet bijgeschreven is op haar rekening. Als Hendra van der Linden Hilda S. daar op aanspreekt, krijgt Hendra te horen dat het geld daadwerkelijk overgemaakt is, maar dat de bank het naar een verkeerd nummer overgemaakt heeft.  De bank zal het rechtzetten en het geld uiteindelijk naar haar overmaken. Omdat dit bij Van der Linden een keer eerder is gebeurd, geeft ze Hilda S. het voordeel van de twijfel. Hilda rijdt in haar gloednieuwe auto de zaak uit. Eigenaresse van de zaak, Hendra van der Linden, is ervan overtuigd dat de bank het geld spoedig op haar rekening bij zal schrijven. Hilda beweert later het geld alsnog overgemaakt te hebben naar het juiste rekeningnummer. Ze komt zelfs met een betalingsbewijs op de proppen. Als het geld dan nog niet komt, laat Van der Linden het betalingsbewijs onderzoeken. Het blijkt vals te zijn. Maanden wordt Van der Linden aan het lijntje gehouden met smoezen over betalingen. Elke week krijgt ze een andere mail wanneer de betaling bijgeschreven wordt. Geen van de beloften wordt nagekomen. Na 5 maanden wordt Van der Linden het zat en lokt S. naar hun zaak. Hilda moet de auto inleveren als er niet betaald wordt. Hilda wil de auto graag leasen, maar krijgt de auto pas mee als ze met geld over de brug komt. Er komt niks. Van der Linden verliest 7000 euro op de nieuwe auto. 

  Jaren eerder, in 2009, krijgt autobedrijf Kanters en Bolenius bezoek van Hilda S. Ze zoekt een nieuwe auto. Ze wil graag haar andere auto, een Ford Mondeo inruilen. S. laat haar oog vallen op een Peugeot 306. Ook  Leo ‘koopt’  een auto, een Mitsubishi Spacewagon. Later wordt er nog een auto geleased. Geen enkele auto wordt betaald. Bolenius onderzoekt de zaak en komt er achter dat de ingeruilde Ford Mondeo afkomstig is van een ander autobedrijf en daar ook nooit betaald is. Bolenius haalt alle auto’s terug en dwingt Hilda S. te betalen. Hilda betaalt echter geen cent. 

  Meerdere autobedrijven worden de laatste jaren door het stel opgelicht. Begin dit jaar stapt Leo D. Seat-dealer de Groot in Meerkerk binnen. Leo zoekt auto’s voor zijn zonen en de zoon van zijn vrouw Hilda. Hilda is immers ernstig ziek en Leo wil iedereen een goede auto geven. Elke week bezoekt hij met een andere zoon de zaak. Allen krijgen een nieuwe Seat Leon. Leo zelf zoekt ook een Seat Leon uit. Na een paar weken staat hij met Hilda in de zaak. Ze is een beetje opgeknapt van haar chemokuren en mag van Leo ook een auto uitzoeken. Ze wil graag een Peugeot 308 SW. Zo’n auto reed ze immers ook voordat ze ziek werd. Alle verkooporders worden door Leo ondertekent. De Groot is blij met zo’n klant, voor anderhalve ton, wordt er verkocht. Als op de dag van aflevering geen geld bijgeschreven is, belt de dealer naar Leo. D. vertelt dat hun rekening geblokkeerd is, omdat ze vanuit het buitenland op hun rekening wilden inloggen. Hilda is hier zo ontdaan van, dat Leo graag haar auto wel vast geleverd wil krijgen. Hij zal spoedig betalen. De dealer geeft aan geen enkele auto uit te leveren als er niet betaald is. Het stel wordt de annuleringskosten berekend, ruim 17.000 euro. En weer wordt een dealer niet betaald. 

  Huizen

  Wat S. en D. met autobedrijven doen, doen ze ook met makelaars en huisverhuurders. Al jaren huren ze woningen, waar geen huur wordt betaald. Woningcorporatie Poort6 kent de familie S. als wanbetalers. Leo huurde er ooit een huis, maar werd de woning uitgezet wegens huurachterstand. Ook een woning op naam van Hilda S., wordt gekenmerkt door een betalingsachterstand. Hilda vertrok zelf voordat ze de woning uitgezet kon worden. Ook particulieren, die hun woning verhuurden aan het echtpaar, kregen maandenlang niets betaald. Allen startten een uitzettingsprocedure bij de rechter. Na de veroordeling moesten ze de woning verlaten. De verhuurders kregen nooit een cent betaald. 

  S. tekende ook enkele malen een koopcontract bij een makelaar. S. vertelt een groot vermogen opgebouwd te hebben, dus financiering van de woning is niet nodig. De benodigde bankgarantie wordt niet overlegd, waardoor de koop niet door gaat. S. krijgt verschillende malen de 10% boete opgelegd omdat ze niet betaald. 

  Verleden

  S. en D. hebben niet alleen de laatste jaren mensen gedupeerd. Tijdens ons onderzoek stuitten we op mensen die jaren geleden zaken deden met Index Assurantiën, het bedrijf dat Hilda S. in 2004 bij de Kamer van Koophandel inschreef. Een intermediair in verzekeringen en hypotheken. Daarnaast adviseert ze in financiën en belastingen. Veel mensen worden door het bedrijf benaderd. Ramon Nijenhuis gaat bij het bedrijf aan de slag.  Hij is in de schulden geraakt door zijn vorige relatie. Zijn werkgeefster, Hilda S., is bereid hem te helpen. Zijn salaris zal ze, op weekgeld na, volledig doorbetalen aan zijn schuldeisers. Ramon zal binnen afzienbare tijd volledig schuldenvrij zijn. Ramon verkoopt verzekeringen aan particulieren. Naast zijn salaris krijgt hij provisie over de verkochte verzekeringen en hypotheken. Na een half jaar wordt zijn arbeidscontract ontbonden. Ramon komt erachter dat geen enkele schuldeiser afbetaald is. Hilda heeft geen cent aan hen overgemaakt. Als Ramon de balans opmaakt, wordt duidelijk dat de schuldenlast alleen maar opgelopen is. De ex-werknemer start een rechtszaak. Hilda wordt door de kantonrechter veroordeeld om al het achterstallige loon aan Ramon te betalen. Met deze veroordeling op zak heeft Ramon echter het geld nog niet in handen. Wat hij ook onderneemt, Hilda houdt zich niet aan de uitspraak. Het te vorderen bedrag wordt per dag hoger omdat er wettelijke rente over berekend wordt.

  Veel mensen gaan met het bedrijf in zee, sluiten hun verzekering over via Index Assurantiën. Het geld dat voor het oversluiten betaald wordt, wordt overgemaakt op hun lopende rekening. Index Assurantiën maakt het geld nooit over naar de verzekeringsmaatschappijen. Het bedrijf wordt failliet verklaard. 

  Het Openbaar Ministerie start een rechtszaak na de vele aangiften inzake Index Assurantiën. In 2007 wordt het stel veroordeeld bij de rechtbank Dordrecht voor 2 jaar. 

  Verklaring

  In het rechtbankverslag is de volgende verklaring van Hilda S. te lezen:

  ‘In maart 2004 is het bedrijf opgericht. Het was een vennootschap onder firma op naam van [medeverdachte] en mij. Daarna is het bedrijf op mijn naam gekomen omdat [medeverdachte] te maken had met een concurrentiebeding vanuit zijn vorige werkkring. In 2006 is de naam van het bedrijf gewijzigd in […] omdat we veel meer dan alleen verzekeringen gingen doen. Ik had de dagelijkse leiding van de buitendienst en [medeverdachte] had de algehele dagelijkse leiding en de leiding over de binnendienst. We bezochten veelvuldig klanten om verzekeringen of leningen af te sluiten tegen nieuwere of gunstigere voorwaarden. We hebben de meeste gelden niet doorgezonden naar de verzekeringsmaatschappijen. Achteraf weet ik eigenlijk niet waarvoor het geld allemaal is gebruikt. 

  De gelden kwamen binnen op onze lopende rekening. Dit was in eerste instantie onze lopende privébankrekening en later de lopende zakelijke bankrekening. De bedoeling was dat al die gelden doorgestort werden naar de betreffende maatschappijen, maar dat is helaas niet altijd gebeurd. De gelden zijn het bedrijf ingegaan.’ 

  S. en D. gaan in beroep. Door een vormfout leidde de jaren durende rechtszaak uiteindelijk tot een kleine taakstraf, wegens een poging een bank op te lichten met vervalste papieren.  De rechter doet geen uitspraak in de zaak over Index Assurantiën omdat het OM de administratie is kwijtgeraakt. Daardoor kan er volgens de rechtbank geen eerlijk proces plaatsvinden. S. wordt hier dus niet van vrijgesproken. 

  Incassobureau

  Na Index Assurantiën start Hilda S. een incassobureau, Graafstroom Incasso. Houthandel Arie Tukker schakelt S. in om geld van een klant te innen. Hilda int het geld, maar betaalt het nooit door aan Tukker. Hij heeft nog ruim 800 euro van haar tegoed. Ook andere bedrijven, voor wie Graafstroom geld incasseert, krijgen het geld niet van S. terug.

  Ontmoeting

  Als we Hilda S. treffen op een bankje in de buurt van waar ze nu woont, spreken we haar aan. S. wil niet op de aantijgingen ingaan. Ze woont niet gratis. Ze heeft sinds kort eindelijk een eigen huis. Als we haar vragen of ze nu wel huur betaalt, geeft ze geïrriteerd aan het onze zaken niet zijn. Auto’s heeft ze niet besteld. De auto’s bij de Seat-dealer waren voor rekening met Leo. Alleen over de auto bij Kia-dealer Van der Linden geeft Hilda toe dat het anders is gelopen dan de bedoeling was. 

  Hilda S. voelt zich achtervolgd door problemen van jaren geleden. Ze wil er verder niet over praten omdat ze dan mensen in diskrediet brengt.

  Ook Ajax is niet opgelicht, beweert ze. Er zou een voorlopig contract getekend zijn. En het is enkel een civiele kwestie. Ajax wil zelf niet op de zaak reageren. De rechter zal over enkele weken de zaak inhoudelijk behandelen.

  Leo D. verwijst onze verslaggeefster naar zijn advocaat, Moskowicz. 

 • Ook interessant