Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hilbert E.

  Hilbert E.

  Het jokkertje, Kapitein Lieglo, Jokkebrok, volgens de 36-jarige Hilbert E. zijn die bijnamen ‘een beetje overdreven’. Toch zijn dat geen bijnamen die je zomaar krijgt. Dat vinden ook zijn gedupeerden, die hij met grote schadeposten laat zitten om vervolgens uit het zicht te verdwijnen. Deze uitvoerder in de bouw is sinds februari 2008 persoonlijk failliet verklaard. Hij weet zelf van niks, dat hij failliet is moest hij van ons horen.

  Bouwproject op instorten

  In maart 2009 solliciteert Hilbert E. bij aannemersbedrijf Grave Bouw B.V. in Grave. Ze hebben met spoed een uitvoerder nodig voor een groot project in Voorschoten en zijn blij dat E. op korte termijn aan de slag kan. De eerste termijnen worden vlot uitgeschreven en het project lijkt zelfs sneller af te zijn dan verwacht. Toch krijgen ze in Grave op een gegeven moment argwaan. Het gaat allemaal wel heel erg snel.

  Ze besluiten een rondje op de bouw te maken. Tot hun grote schrik treffen ze een ravage aan. Er is nog bijna niks af en Hilbert E. is bijna nooit aanwezig. E. wordt op staande voet ontslagen, maar Grave Bouw blijft met een schadepost van meer dan anderhalve ton zitten. Er zijn veel te veel uren gemaakt in verhouding tot het geleverde werk. Bovendien ontvangen ze van de boze hoofdaannemer een fikse schadeclaim van tienduizenden euro’s.

  Ook peutert Hilbert een borg van honderd euro los bij de andere werknemers, voor het gebruik van de gereedschapsetjes die Grave Bouw normaal zonder borg beschikbaar stelt.

  Salarissen verdwenen

  Maar het verhaal gaat verder in Voorschoten. E. neemt als uitvoerder twee extra werknemers in dienst. Via het uitzendbureau ‘Heroes at Work’ in Amsterdam worden de betalingen geregeld. Hij vertelt hen dat hij via zijn eigen bedrijfje de betalingen regelt als zij het geld naar hem overmaken.

  Maar de rekening van het uitzendbureau gaat gewoon naar Grave Bouw en zij worden gebeld door de twee werknemers met de vraag waar hun geld blijft. ‘Heroes at Work’ heeft het geld dan al naar E. overgemaakt, maar daarvan komt geen cent bij de werknemers terecht. Bovendien blijkt dat de bedrijfsnaam die E. gebruikt voor het inleveren van urenbriefjes: E. Evers montage, helemaal niet op zijn naam te staan. 

  Gratis wonen

  Hilbert E. blijkt ook privé de nodige schulden te maken. Hij woont in dure huurhuizen waarvan de huur meestal meer dan duizend euro bedraagt. Maar de huurbazen zien nooit een cent van de huur. Joop Hessing verhuurde aan hem zijn woning in Westervoort, omdat hij zelf voor een lange tijd in Amerika verblijft. Het duurt een jaar voordat hij eindelijk E. uit zijn woning kan verwijderen. Zelf blijft hij  met een huurschuld van duizenden euro’s zitten. Daarnaast is de woning zelf ook flink vernield. Zelfs de afstandsbediening van de gordijnen blijkt te zijn meegenomen en zitten er gaten in de muur en het plafond.

  Twintig jaar oplichting

  Als we met ons onderzoek verder teruggaan in de tijd, komen we terecht in het plaatsje Hollandscheveld. Hier groeit E. op en als hij vijftien jaar oud is gaat hij werken bij een poelier in het dorp. Als hij achttien is wordt hij daar op staande voet ontslagen. Reden: hij verkocht in het café voor duizenden euro’s kip, waarvan hij de opbrengst in eigen zak stak.

  Ook Roelof Woltinge van autobedrijf WOBO in Hollandscheveld heeft met E. te maken gehad. In 1995 verkocht hij E. een auto. Het geld was nog niet rond, want E. eigen auto zou total loss zijn en hij wachtte nog op het geld van de verzekering. De naam E. stond goed bekend in Hollandscheveld, dus Woltinge vertrouwde het wel. Hij geeft de auto aan hem mee, maar verneemt daarna niks meer. De auto vindt Woltinge later terug bij een ander autobedrijf in Drenthe, waar hij zijn eigen auto terug moet kopen.

  Hennepkwekerij in Staphorst

  In 2000 duikt Hilbert E. op in het rustige plaatsje Staphorst, waar hij al snel het gesprek van de dag wordt. Hij huurt een pand waar hij een eigen bedrijfje wilde beginnen. Maar na een jaar aan onbetaalde huur wordt hij er via een gerechtelijk bevel uitgezet. Als verhuurder Jan Pouwels een kijkje in het pand neemt, krijgt hij de schrik van zijn leven. Overal staan potten met aarde en een paar kleine plantjes doen zijn vermoeden bevestigen. E. is een hennepkwekerij in zijn pand begonnen, midden in het religieuze Staphorst. De politie uit Zwolle wordt erbij gehaald, want in Staphorst hadden ze dit nog nooit meegemaakt. Van Hilbert E. werd in Staphorst niets meer vernomen.

  Malafide stratenmaker

  In 2004 haalt Hilbert E. de kranten in de omgeving van Drenthe als ‘malafide stratenmaker’.  Hij woont op dat moment in de omgeving van Steenwijk. In 2003 begint hij een project waarbij hij oude straatstenen, zogenaamde ‘waaltjes’, bij onder andere een oude melkfabriek in Friesland uit de grond haalt en doorverkoopt. In ruil daarvoor spreekt hij af met de eigenaar dat zij een nieuw geplaveide straat krijgen. E. regelt alles en zorgt voor nieuwe stenen en vervoer van de oude stenen.

  Maar de bedrijven die dit voor hem verzorgen krijgen niet betaald. Er wordt overal in Drenthe aangifte gedaan tegen E. en dat leidt uiteindelijk tot een veroordeling van drie maanden cel en een aantal vorderingen van tienduizenden euro’s voor oplichting en flessentrekkerij. De vorderingen zijn tot op de dag van vandaag niet betaald en daarom hangt er nog steeds een celstraf van een aantal maanden boven zijn hoofd.

  Failliet

  In februari 2008 wordt Hilbert E. persoonlijk failliet verklaard. Inmiddels is dit zijn derde faillissement; in 1995 en 2001 werd hij ook al failliet verklaard. Het huidige  faillissement is nog niet afgewikkeld omdat de curator zijn verblijfplaats niet kon achterhalen. E. schrijft zich namelijk nooit ergens in. Zelf wist hij ook van niks en was verbaasd van ons te horen dat hij failliet was.

  Zijn faillissement behoedt hem voorlopig voor een celstraf wegens het niet betalen van de gerechtelijke vorderingen. Als dit faillissement is afgewikkeld en er is nog steeds niks betaald, wacht hem nog een celstraf.

  Tijdlijn

  Toon:
  • alle
  • Nieuws
 • Ook interessant